Novosti
21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

U vrtlogu

Više od dva sata i u vrtlogu plesa i oduševljenja trajalo je svečano zatvaranje 21. filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala, proglašenje pobjednika i obilježavanje desete godišnjice filmskoga događanja kojeg zajedno organiziraju i provode Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Odnosno Marija Ratković Vidaković, kako je zorno prikazano i u duhovitom filmu njenih kolega i suradnika, na samom kraju Revije i Festivala.

Najbolji od pet pitchera koji su svoje projekte u petak predstavili na prvom Pack&pitch-u u povijesti Revije i Festivala je Rudolf Ravbar iz Kinokluba Karlovac, koji će tri tjedna provesti u Los Angelesu i moći tamo snimiti film po svojoj ideji, a na Prodigy Camp u Seattle ide Luka Pisačić, sedamnaestogodišnji samostalni autor iz Sesveta, zbog 3D animiranog filma Bijeli hrast.

Nagradu za najbolji antikorupcijski film dobio je samostalni autor iz Sračinca Matija Benić za visoko stilizirani Antikorupcijski atom, a Žutu zastavu osvojili su autori filma Ketpa o „najlošijoj učenici u Republici Hrvatskoj“ u kojem se u ulozi zgranutog nastavnika pojavljuje legendarni Josip Krunić, iz Studija kreativnih ideja Gunja.

Međunarodni žiri mladih dodijelio je nagradu za najboljeg glumca Martinu Osvoldu u filmu Kraj Jupitera Jergena Egnera Graneruda, samostalnog autora iz Norveške, o čovjeku koji nehotice autom pregazi mačkicu pa pokušava nekako smiriti savjest i iskazati suosjećanje mladoj vlasnici, dok je najboljom glumicom proglašena Kaya Borrett u filmu Krila za Sally redatelja Freja Lykkea Maegaarda iz danske produkcije Station Next, gdje glumi djevojku koja umire od leukemije, a njen je brat pokušava vratiti u život. Titulu najboljeg redatelja osvojio je Simon Marian Hofman, samostalni autor iz Njemačke za film Natan, mračnu i tragičnu priču o homoseksualnom silovanju usvojenika i dva ubojstva koja slijede, koji je dobio i nagradu za najboljeg scenarista. Najboljim snimateljem proglašen je Hanis Bagashov, samostalni autor iz Makedonije za film Lica, turobnu storiju o ljudima bez budućnosti izgubljenima u bespućima ruralne zemlje, čija djeca u potrazi za životom odlaze u Njemačku, a najboljim montažerom Leon Vignjević za film samostalnog autora Tea Vukšana Leon Vignjević-Flatland BMX, o samome sebi kaomajstoru balansiranja na dva kotača, filmu koji je bio najviše u biciklističkom duhu ovogodišnje teme Revije i Festivala.

Po mišljenju stručnog žirija koji je prvi put u povijesti Revije i Festivala donosio odluke i za nacionalnu i za internacionalnu selekciju, najbolji animirani film među domaćim kandidatima je Navis Stelle Hartman izFKVK Zaprešić, alegorija o razornim burama kojima nas život izlaže, a kod stranih je titulom najboljeg ovjenčan Aguila Rapax Eme Klučovske iz ZAADM, Slovačka, 2D animacija koja prikazuje autoričin odnos prema orlovima i drugim lovnim pticama, jer je i sama sokolarica.

Najbolji je domaći dokumentarni film rad Ne žalim ni zbog čega Lucije Strugar iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, o homoseksualnom baletanu s otoka Visa, a strani Lica Hanisa Bagashova, samostalnog autora iz Makedonije (dobio i nagradu za najboljeg snimatelja).

Najboljim igranim filmom u domaćoj je konkurenciji proglašen Hano, Hana, Hanice Marka Bičanića i Karla Voriha iz Blank_filmskog inkubatora, Zagreb, o pijanstvu i strasti u jednoj zimskoj noći, a u međunarodnoj konkurenciji Reinkarnacija d.d. autora Hadley Hillela iz SAD, o dilemi zgaženog čovjeka da se vrati na ovaj svijet kao muha ili kao puž.

Konačno, najboljim domaćim radom iz revijske konkurencije u kategoriji slobodnog stila proglašeni su Urbex 3: Ruševići videoaktivista Srednje škole Petrinja, o ratom srušenom gradu koji predugo čeka povratak normalnog života, a službeno stranim, tj. iz festivalske konkurencije Abandoned Karlovac autora Pavla Kocanjera o gradu kakav je nekada bio.

Nagradu publike ali i Grand Prix Revije i Festivala dobio je Dominik Ćorić, s Mediteran Film Festivala iz Bosne i Hercegovine, za film Most o ljubavnom susretu Amerikanke i Hercegovca koji i pored nepoznavanja jezika uspostave romantičnu vezu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

11.09.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala