Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?

BITNO JE ZVATI SE ANA!

Tradicija programa „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ nastavit će se i ove godine. Na neki način upravo ovim programom pokušavamo pratiti daljnji profesionalni razvoj srednjoškolskih filmaša. Neki završe u tim vodama, dok neke karijera odvede u drugom, ali jednako uspješnom smjeru.

Ove godine predstavljamo dvije Ane – redateljicu Anu Opačić i profesoricu hrvatskog jezika i medijske kulture Anu Đordić. Dvije filmske večeri pretvorit će dvije karlovačke rijeke u prirodne kino dvorane – jedne će večeri zasjati Mrežnica, a druge rijeka Dobra, dok će obje večeri jedino bitno biti, zvati se Ana!

Ana Opačić - Sada sam na doktorskom studiju u Skoplju, radim svoj film i živim svoj san!


Ana Opačić

Ana Opačić iz Kinokluba Split na 13. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva mladeži 2008. godine osvojila je nagradu za najbolji eksperimentalni film. Žiri u sastavu: Petar Krelja (redatelj), Boško Picula (filmski kritičar), Vedran Šamanović (direktor fotografije), Slavko Štimac (glumac) i Vjekoslav Živković (animator) nisu nimalo oklijevali. Dapače, o Aninom filmu „Kojih nije bilo“ tada je ostalo zabilježeno:

Vedran Šamanović: „Nadrealističan film jasne forme. Dobar osjećaj za kompoziciju kadra, prepoznavanje detalja i ulogu zvuka u filmu. Promišljeno naglašavanje boja u svrhu isticanja različitosti između crno-bijele i kolor fotografije i dramaturških ugođaja koje predstavljaju.“

Boško Picula: „Jedan od snimateljski najboljih filmova na Reviji, također puno duguje nadrealističkom konceptu i poigravanju s kontrastima. Izvrsna kompozicija kadrova, znalačko korištenje glazbe i zvukova te uvjerljiva minimalistička gluma vodeće su mu odlike. Prva asocijacija nakon odgledana ovakvog filma jest – umjetnički dar.“

Vjekoslav Živković: „Jako dobro koncipiran film ekspresivnog ugođaja koji ostavlja dojam promišljanja svakoga detalja.“

Nagrada u Karlovcu Ani je otvorila neke nove životne puteve: „Nagrada u Karlovcu bila je pravo iznenađenje i to iz više razloga. Najvažnija želja je bila, a tada sam još uvijek bila djevojčica, koja se kasnije i ostvarila, da sam upisala režiju i time definitivno odredila svoj budući život. O ljudima koji su mi tada dali nagradu znala sam vrlo malo, a posebice o izuzetnom i nikada prežaljenom gospodinu Vedranu Šamanoviću, koji mi je dao pozitivni vjetar u leđa i bez čijega se nadasve poštenog odnosa, jamačno ne bih ni usudila ozbiljno baviti filmom. Mora da je prst sudbine umiješao u cijelu priču svoje prste. Bilo bi nepravedno pri tomu ne spomenuti i gospodina Petra Krelju te Slavka Štimca... Ostalo je, kako se ono kaže, povijest...” Nakon Studija filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Anu je put odveo u Makedoniju gdje je upisala doktorat na njihovom nacionalnom univerzitetu UKiM, na smjeru Kulturologija: „Sada sam na doktorskom studiju u Skoplju, gdje su mi profesori pružili svu potporu tako da predajem Scenarij na Akademiji, pišem za novine, i razumije se, radim svoj film i živim svoj san. U Makedoniji sam kao kod kuće.”

Na ovogodišnjem festivalskom izdanju, osim „Kojih nije bilo”, pogledat ćemo Anin novi kratki igrani film „Žuti suncobran”. Film priča priču o djevojčici i posljednjem danu njezinog ljetovanja. Neobičnim spletom okolnosti djevojčica otkriva nešto što nije smjela znati i njeno nevino djetinjstvo biva prekinuto.

U svakom slučaju Anu iz Splita, preko Karlovca i Skoplja uskoro očekujemo u Cannesu.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala