Novosti

Naši mladi filmaši pozvani na festival Giffoni Experience u Italiji u dosad najvećem broju!

Organizatori festivala Giffoni Experience, koji će se u srpnju održati u talijanskom gradiću Giffoniju, poslali su pozivnice za sedmero mladih filmaša iz Hrvatske. Na taj je način uspješna suradnja festivala s Hrvatskim filmskim savezom, odnosno mladim filmašima iz udruga članica, ove godine okrunjena s dva dodatna mjesta za naše predstavnike. Suradnja između HFS-a i festivala započela je 2014. kada je na Giffoniju sudjelovalo troje mladih filmaša, dok je na festivalu održanom naredne godine pozvano petero predstavnika. Organizatori nastoje da se sudionici svake godine izmjenjuju kako bi što više mladih imalo priliku posjetiti festival, a posebne pozivnice šalju samo iznimno uspješnima koji su se iskazali na proteklom festivalu. Ove ćemo godine tako imati troje mladih filmofila u posebnom te četvero u regularnom žiriju festivala.

Opravdavši svoja ranija sudjelovanja na festivalu, mladi filmaši, Rebeka Čuljak iz Zaprešića, Miran Ratković iz Karlovca te Tin Ostrošić iz Slatine, dobili su posebnu pozivnicu da i ove godine otputuju na jug Italije. To će biti Tinov drugi, a Rebekin i Miranov treći posjet festivalu. Na njemu će gledati filmove i diskutirati kao posebni članovi žirija, sada u dobnoj skupini 16+. Također, njima će se na festivalu pridružiti još četvero mladih različitih dobnih skupina. Vrijedi istaknuti da je sudjelovanje na festivalu nagrada najboljima na području filmskog stvaralaštva mladih, pa će na Giffoni ići pobjednici s Revije filmskog stvaralaštva djece te Filmske revije mladeži. Njih će na festival i ove godine voditi profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te dugogodišnja suradnica HFS-a, Ana Đordić.

Giffoni Experience je od svog osnutka 1971. postao jedan od najvećih međunarodnih festivala filmova za djecu i mlade pa za vrijeme održavanja festivala taj mali talijanski grad posjeti više od 3500 djece. Festivalski program pritom čine filmovi profesionalaca namijenjeni djeci i mladima, a posebnost je festivala što prikazane filmove ocjenjuju upravo mladi. Zanimljivo je tako da su organizatori izgradili festivalsku franšizu koja se proširila na razne dijelove zemaljske kugle, s ciljem stvaranja mreže mladih filmskih stvaralaca i ljubitelja filma. Pod brandom Giffoni  postoje, među ostalima, i festivali Giffoni Hollywood, Giffoni Australia, Giffoni Brazil...

Hrvatski filmski savez pritom uspješno surađuje s još dva europska festivala iz franšize, Giffoni Makedonija i Giffoni Gruzija.  Tako je, recimo, na makedonskom festivalu, osim slanja mladih žiranata, hrvatska delegacija u zadnje dvije godine organizirala i radionice na različite teme. Uz povezivanje naših mladih talenata s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, izuzetno je važna i aktivna uloga hrvatskih predstavnika koja utječe na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih i u svjetskim okvirima. Uz čestitke Rebeki, Miranu i Tinu na prestižnom priznanju, želimo  cjelokupnoj hrvatskoj delegaciji mnogo novih poznanstava i vrijednih diskusija i na ovogodišnjem festivalu.

26.01.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala