Novosti
21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

Peta rijeka

Koturaška ulica u Zagrebu pruža se uz prugu, sve od Savske na zapadu do Trnjanske na istoku, a ime je dobila po koturima i koturašima, kako su nekad nazivali bicikle i njihove vozače. Odmah možemo zamisliti koturaše u prugastim kaputićima i s leptir-mašnama kako žustro okreću pedale svojih dvokolica dok ih zažarenim  očima promatraju dame s raskošnim šeširima i čipkanim suncobranima, a iznad njih buče parnjače koje vuku vagone pune razdraganih putnika i navijača.

Bicikli su izumljeni relativno nedavno, u zadnjih dvjestotinjak godina, a od početka dosta različiti imaju u pravilu po dva kotača i pogon snagom vozača, nekada guranjem i odupiranjem po tlu, još dok su bili sačinjeni od drveta, kasnije prijenosom pomoću lanca koji povezuje pedale i kotač. Kažu da ih je danas više od milijarde na cijelom svijetu. Nekoliko je ljudi u raznim periodima i na nekoliko mjesta povezano s izumom bicikla, ali se ne pripisuje baš određenom pojedincu.

No, u Karlovcu se zna ime Bojana Bige, mladića koji je oslijepio kao dijete, a sada se pojavljuje, u suradnji sa svojim ocem, kao konstruktor tandema, bicikla na kojem se vozi dvoje vozača, složenog od dva stara. Uz prikazivanje dokumentarca o nastanku tandema Bojan će se i osobno predstaviti i provozati ispred Zorin doma.   

Bicikl je za svoj ovogodišnji zaštitni znak uzela 21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival koji večeras svečano započinju u Karlovcu. Revija domaćih i Festival stranih autora srednjoškolskog filma, odnosno mladih od 14 do 20 godina,  ovog je puta privukao čak 594 prijavljena rada.

Na svečanom otvaranju bit će prikazan, kao karlovačka premijera, dokumentarac Žena zmaj autorice Ivane Sansević o traganju, pronalaženju i otkrivanju odnosno o problemima anoreksije i bulimije s kojima se mnogi mladi susretnu u fazi odrastanja i traganja za samim sobom i za vrijednostima koje ih stvarno obilježavaju, u kojem se pojavljuje i Magdalena, nekadašnja volonterka Revije i Festivala. Nekadašnja, ali s pravom se kaže, kad si jednom to postao, ostaješ zauvijek!

Karlovac je grad na četiri rijeke pa su svake večeri, uz redovne natjecateljske revijsko-festivalske projekcije i brojna popratna događanja, najavljene i projekcije filmova na obalama i u kupalištima, poput dokumentarca Tonćija Gaćine Turizam, na
Mrežnici, najboljeg europskog filma za mlade Uvijek svoja francuske redateljice Emilie Deleuze na Dobri ili Houston, imamo problem slovenskog redatelja Žige Virca     na Korani.

Ovogodišnju, 21. filmsku reviju mladeži i 9. Four River Film Festival organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, uz pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Grada Karlovca, Karlovačke županije i Turističke zajednice Karlovca, a tehničku potporu daju Gimnazija Karlovac i Zajednica tehničke kulture Karlovac.

Posebnost je ove biciklističko-filmske revije i festivala, koji se održavaju u svom tradicionalnom, jesenskom terminu, na pozadini obogaćenoj žuto-rumenim bojama  opaloga lišća, i svečanost otvaranja u znaku svjetlosne trodimenzionalne projekcije na vodenom zidu. Uvijek donoseći nešto novo i još neviđeno u Karlovcu, žuta Revija i Festival tako se pojavljuju i kao izvor svojevrsne pete rijeke koja će idućih pet dana žuboriti svuda oko nas.     

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

06.09.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala