Novosti
21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival: bicikliramo do novog karlovačkog filmskog maratona!

Svečano otvaranje uz svjetlosni spektakl na vodenom zidu!

21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film festival održat će se od 6. do 10. rujna 2016. u Karlovcu. Filmska revija mladeži festival je filmova koji su napravili srednjoškolci, odnosno mladi u dobi od 14 do 20 godina, a Revija (zajedno s međunarodnom inačicom – Four River Film Festivalom) je ove godine u znaku nezamjenjivog prijevoznog sredstva – bic, bajs, bicikla! Svečano otvorenje, 6. rujna, na rijeci Kupi uz Banijanski most nudi svim ljubiteljima filmske umjetnosti nezaboravno iskustvo uz pomoć tvrtke Prolight d.o.o.: projekcije će se naime odvijati na vodenom zidu. Tako ćemo po prvi put u Karlovcu imati priliku pogledati ovaj svjetlosni spektakl s trodimenzionalnim prikazima! A da vam ove godine uistinu donosimo pregršt iznenađenja, potvrđuje i informacija da će svečano otvorenje voditi poznati voditelj i imitator Luka Bulić! Uz ceremoniju otvaranja održat će se karlovačka premijera filma „Žena zmaj“ Ivane Sansević. Film nudi inspirativnu priču o pronalaženju i otkrivanju, priča o svima nama koji često zaboravljamo koliko vrijedimo i koliko možemo, a jedna od junakinja je i nekadašnja volonterka Revije i Festivala – karlovčanka Magdalena. Nakon otvorenja, u Papa’s Baru čeka nas i zabavni program uz grupu 4head.

‘Karlovac uistinu postaje platforma za razvoj srednjoškolskog filma i ono što me u tom kontekstu posebno veseli su partnerske suradnje koje smo ostvarili s profesionalcima iz svijeta filma. S Relativity školom iz Los Angelesa organiziramo dva radionička programa, a komisija Prodigy Campa, kampa u Seattleu koji okuplja najtalentiranije mlade filmaše svijeta,  odabrat će jednog autora od filmova uvrštenih u selekciju za sudjelovanje na kampu. Ovakve nas suradnje iznimno vesele jer pružaju budućim filmašima nezaboravna iskustva i edukaciju, istaknula je Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala.

S 594 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, 4000 gledatelja i 150 međunarodnih gostiju Revija i Festival su već tradicionalno hit destinacija za srednjoškolski film, a osim uživanja u gledanju filmova, filmoljupci će i provesti 5 nezaboravnih dana i u učenju.

Festival ide u prilog Karlovca kao grada susreta i grada mladih. Iz godine u godinu se povećava broj sudionika i broj  država sudionica. Naši mladi, a posebno  Kinoklub imaju veliku podršku u radu od strane Grada Karlovca i upravo takva zajednička suradnja omogućava nam realizaciju ovako vrijednih projekata. Želim svima da se osjećaju ugodno u našem gradu, da steknu nova prijateljstva, ponesu lijepe uspomene i ponovno nam se vrate’, rekla je pročelnica Odjela za društvene djelatnosti, Andreja Navijalić.


Snimila Dora Jurinčić

Ove godine čekaju vas još bolje radionice i okrugli stolovi, a na obalama četiri rijeke i najbolji ovogodišnji filmovi prema izboru stručne selekcijske komisije profesorice Ane Đordić te filmskih kritičara Boška Picule i Stipe Radića.

‘Ove godine imamo još iznenađenje, a sve u znaku naše želje da mladima omogućimo daljnji profesionalni filmski razvitak, to je da će pobjednici svih kategorija natjecateljskog programa Filmske revije mladeži imat priliku realizirati srednjometražni film u uskoj suradnji s filmskim profesionalkama – montažerkama Inom Bijelić i Jelenom Modrić. Na taj način će im se omogućiti da upoznaju sve faze profesionalne filmske produkcije i obogate svoje filmsko iskustvo’, rekla je Ksenija Sanković, izvršna producentica Revije i Festivala.

Priređivači Revije i Festivala su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, pokrovitelji  su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i
Turistička zajednica grada Karlovca, a tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac i Zajednica tehničke kulture Karlovac. Detaljnije informacije o program slijede u nastavku.

Natjecateljski program

Selektori  Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala odabrali su od rekordno prijavljenih 594 filmova njih 73 koji će se ove godine činiti 450 minuta filmskog programa i natjecati se za prestižne nagrade u Karlovcu od 6. do 10. rujna. Za 'Filmsku reviju mladeži' pristigla su čak 162 filma, dok su u konkurenciju ušla 43 filma. 'Four River Film Festival'  je primio čak 432 filma iz cijelog svijeta, a za konkurenciju je od njih odabran 30 film iz Belgije, BiH, Danske, Grčke, Gruzije, Hong Konga, Hrvatske, Irske, Južna Koreje, Kosova, Makedonije, Norveške, Njemačke, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije.


Snimila Dora Jurinčić

Večernji program

Uz natjecateljski program, svake večeri pripremili smo vam i posebni program u najljepšim kino dvoranama – karlovačkim rijekama: Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri. Na repertoaru će biti ponajbolje filmske poslastice, između ostalih i hit dokufikcija: „Houston, imamo problem“

KUPA: utorak, 6. rujna: Festivalsko otvaranje uz projekciju dokumentarnog filma „Žena zmaj“ Ivane Sansević
„Žena zmaj“ je dokumentarni film o tri djevojke koje su se godinama borile s anoreksijom i bulimijom. Film nudi inspirativnu priču o pronalaženju i otkrivanju, priča o svima nama koji često zaboravljamo koliko vrijedimo i koliko možemo.

MREŽNICA: srijeda, 7. rujna: Projekcija dokumentarnog filma „Turizam“ Tonćija Gaćine
Svakoga ljeta mjesta na hrvatskoj obali dožive pravu najezdu turista. „Turizam“ je stilizirani, promatrački dokumentarac koji analizira upravo sadržaje koji se nude turistima.

DOBRA: četvrtak, 8. rujna: Projekcija igranoga filma „Uvijek svoja“ Emilie Deleuze
Iz Francuske nam stiže film koji će pokazati kako to izgleda kad je 13-godišnja djevojka „uvijek svoja“. Glavna junakinje Aurore (Léna Magnien) beskompromisna je u pogledu na dečke, školu, obitelj i prijatelje, a stvari se u jednom trenutku zakompliciraju.

KORANA: petak, 9. rujna: Projekcija dokumentarnog filma „Houston, imamo problem“ Žige Virca
Jugoslaveni u svemiru! Urbana legenda kazuje da je Jugoslavija početkom 1960-ih, u jeku Hladnoga rata, radila na vlastitom svemirskom programu. Pogledajte ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film koji istražuje mit iza naizgled fantastične i sasvim sulude priče.


Snimila Dora Jurinčić

Edukativni program

U sklopu ovogodišnje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, pripremili smo 14 edukativnih radionica za mlade autore, ali i njihove mentore. Po prvi puta radionice traju čak tri dana za vrijeme trajanja festivala i neće biti samo pokaznog karaktera, već će donijeti i krajnje rezultate.

U sklopu RADIONIČKO-TEORETSKOG PROGRAMA ZA UČENIKE imamo ‘Radionicu specijalnih efekata na filmu’ koju vodi Luka Hrgović, radionicu „Sedam svjetskih problema – sedam rješenja: IYMS“ , koju vodi Antonio Britvar, član Youth Committeeja International Youth Media Summita, radionicu „Kada snimatelj postane redatelj”, koju vodi akademska snimateljica Eva Kraljević. Snimateljica Eva Kraljević polaznike će uputiti u tajne filmske režije iz perspektive akademske filmske snimateljice, ali i iz iskustva režijskog i snimateljskog rada na vrlo hvaljenom filmu „Lijepo mi je s tobom, znaš”. ‘Radionicu filma u jednom kadru’ vodit će Zoran Šmid,suradnik za AV djelatnost u Centru za mlade Trbovlje. ‘Radionicu igre žanrova’ vode Elena Veličkovska Nikolovska i Darko Nikolovski, s festivala Giffoni Makedonija. Riječ je o tome kako se žanrovi i rodovi miješaju, koliko smo toga svjesni te postoji li uopće čisti žanr. O tome što čini dobar filmski scenarij, kako ga napisati te koliko je taj složen i zahtjevan posao zapravo ključan za kvalitetan film, polaznicima će, sasvim sigurno, nadahnuto, govoriti redateljica Ana Opačić,  inače nekadašnja pobjednica Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala na ‘Radionici filmske priče’. ‘Radionicu body painta, vizualnih efekata i filmskih rana’ vode  Staša Bodypaint, Tom Vujnović i Denis Ostrošić, a ‘Radionicu izrade filmskog plakata’ vode Šesnić&Turković. Videoigre iz dana u dan imaju sve značajniju ulogu u AV sektoru i zato smo im odlučili prepustiti važno mjesto u edukativnom programu. Radionicu „Film u svijetu videoigara" će voditi mladi redatelj, nekadašnji sudionik Revije, Leo Vitasović. Glumica Sanja Milardović vodti će ‘Radionicu glume’, a ‘Radionicu filmske kritike’filmska kritičarka Diana Nenadić.

Teoretski program za mentore počinjemo Masterclassom Ane Đordić i Jelene Modrić pod nazivom ‘Metodika nastave filma’. Zašto je, osim radom u kinoklubovima i školskim filmskim družinama, važno u obrazovni sustav uvesti film kao nastavni predmet, kakav je interes učenika za takvim predmetom i kako uopće predavati film, samo su neki dijelovi zanimljiva masterclassa prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić i montažerke Jelene Modrić, namijenjena prije svega nastavnicima i voditeljima kinoklubova, ali i svim ljubiteljima filma koji će uživati u filmološkom pristupu analizi i interpretaciji nekoliko kratkih filmova, prikladnih za srednjoškolsku nastavu.
Relativity School – „Work in progress” & „Pack&Pitch”su programi na koje smo posebno ponosti. jer je Relativity school iz L.A.-a jedan je on najcjenjenijih filmskih programa u Americi koji je rađen u uskoj suradnji s holivudskim studijima. Mentori Škole dolaze na Festival kako bi napravili dvije radionice: „Work in progress” u kojoj će predstavnici Škole pogledat filmove zajedno s njihovim autorima te ostalim sudionicima festivala i dati im feedback kako bi ih dalje bolje razradili te  “Pack&Pitch”. Uoči festivala napravljen je mini natječaj za razvoj filmske priče u kojima su sudionici trebali poslati svoje ideje za filmove sukladno određenim smjernicama (trajanje, lokacije, žanr…); izabrano je pet ideja koje će biti razrađene s mentorima iz Škole i u obliku pravog Pitchinga prezentirati svim sudionicima festivala. Autor najboljeg Pitcha za nagradu dobiva odlazak na radionicu o okviru Relativity Schoola sljedeće godine. Nakon američkih programa, završavamo programe s Masterclassom Nikole Jankovića: Zašto je juha ukusnija kada je glavni začin dobar zvuk?Ponekad se čini da se zvuku u filmu ne pridaje pažnja koju zvuk doista zaslužuje, no zato imamo dizajnera zvuka Nikolu Jankovića koji će svojim masterclassom polaznike obogatiti neočekivanim  činjenicama i spoznajama o neopisivoj relevantnosti besprijekorne zvučne slike u filmu.


Snimila Dora Jurinčić

„Mali i veliki žiri“

30  mladih filmofilma iz Makedonije, Danske, Italije, Srbije, Amerike i Hrvatske koji čine kolokvijalno nazvani „mali žiri“, inače žiri srednjoškolaca ima težak zadatak na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu, odnosno bolje rečeno zadatke. Oni, naime, odlučuju o 7 prestižnih nagrada: Žutoj zastavi, Nagradi za najboljeg glumca, Nagradi za najbolju glumicu, Nagradi za najboljeg scenarista, Nagradi za najboljeg redatelja, Nagradi za najboljeg snimatelja te Nagradi za najboljeg montažera. Između ostalih, član žirija srednjoškolaca je i lanjski osvajač Grand Prix-a Adam Pasque.

Veliki žiri čine Anna Eriksson, Noel Goodwin i Joe Stephenson.

Anna Eriksson je filmašica i producentica, a trenutno radi u uredu za razvijanje filmova u Odjelu za kulturu regije Halland u Švedskoj. Podučavala je film na Sveučilištu za edukaciju odraslih Katrineberg. Članica je Savjetodavnog obora IYMS-aod 2015. godine.

Noel Goodwin radi za BFI od 2008. godine gdje pronalazi i podupire mlade talente kroz FUture Film Programme koji uključuje FUture Film Festival i mjesečne Raw Shorts evente. Trenutno radi kao voditelj programa za edukacijske strategije te surađuje s organizacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku svijeta kako bi pomogao razviti talente mladih filmaša.

Redatelj Joe Stephenson diplomirao je na New York Film Academy sa svega 17 godina. Radio je za kompanije poput Ealing Studios i Icon, a režirao je i svoj prvi kratki film „The Alchemist suticas“ koji je osvojio Editors Choice nagradu na natjecanju Virgin Media Shorts te je kritika o filmu bila objavljena i u državnim medijima. Joe je osnovao B Good Picture Company gdje je režirao i producirao TV serije za Sky Arts pod nazivom „In love with“ s preko 20 najboljih britanskih glumačkih nada. Trenutno je u tijeku predprodukcija biografskog filma o Noelu Cowardu čiji je scenarij napisao Tonyjem nagrađeni Martin Sherman.


Snimila Dora Jurinčić

Bitno je zvati se Ana!

Tradicija programa „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ nastavit će se i ove godine. Na neki način upravo ovim programom pokušavamo pratiti daljnji profesionalni razvoj srednjoškolskih filmaša. Neki završe u tim vodama, dok neke karijera odvede u drugom, ali jednako uspješnom smjeru. Ove godine predstavljamo dvije Ane – redateljicu Anu Opačić, pobjednicu Revije 2008. godine i profesoricu hrvatskog jezika i medijske kulture Anu Đordić, pobjednici Revije davne 1999. i 2000. godine. Dvije filmske večeri pretvorit će dvije karlovačke rijeke u prirodne kino dvorane – jedne će večeri zasjati Mrežnica, a druge rijeka Dobra, dok će obje večeri jedino bitno biti, zvati se Ana!


Snimila Dora Jurinčić

Najbolje iz dječje filmske kuhinje !

Kako Hrvatski filmski savez, uz Filmsku reviju mladeži, organizira i Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, pokazalo se logičnim da se te dvije manifestacije barem nakratko ujedine – jer gdje su svoju karijeru započeli srednjoškolski filmaši nego na Reviji djece? Tako u okviru programa „Najbolje iz dječje filmske kuhinje“ možemo pogledati najbolja ostvarenja s prošlogodišnje 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Ove godine gledamo filmove iz Čakovca, Slavonskog Broda, Dubrovnika, Mečenčana, Male Subotice,  Zagreba i Vukovara.


Snimila Dora Jurinčić

Žuta zastava – nagrada za doprinos nenasilju na filmu! Ove se godine borimo protiv korupcije!

Revija i Festival vam predstavljaju debatu na temu: ‘Jesu li za korupciju u društvu podjednako odgovorni vlast i građani?’

Jesmo li izloženi nasilju nad svojim pravima i samima sobom kad god se dogodi korupcija u društvu? Jesmo li i sami bili, ili je netko u našoj okolini bio, u situaciji sudjelovanja u korupciji? Uz kakvo opravdanje? Događa li se korupcija svakodnevno i može li se ona uopće iskorijeniti? Je li jedan od načina snimanje filmova koji ukazuju na ovu društvenu i zakonsku anomaliju? Ove je godine program, i filmovima u konkurenciji i debatom sudionika Revije i Festivala, posvećen borbi protiv korupcije. Kao i dosad priznanjem Žuta zastava mladi se filmaši u natjecateljskom programu pozivaju da svojim radovima daju doprinos nenasilju na filmu. I time pokažu na koji način korupcija kao svaki oblik zloporabe zakona i ovlasti u cilju osobne koristi, predstavlja nasilje nad pravilima u kojima se živi u zajednici te na taj način i nasilje nad pravima svakog građanina.

Uz filmove, predavanje, debatu i nagradu, i ovogodišnji će program u Karlovcu dati svoj važan doprinos borbi protiv nasilja i kršenja prava čovjeka u društvu. Sudjelujte i vi argumentima riječi, stavova, filmske umjetnosti i kulture dijaloga.


Snimila Dora Jurinčić

Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima

Ovaj programski segment osmišljen je kako bi prezentirao slične radionice i festivale u Hrvatskoj i svijetu. „Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima“, ove godine čini: Future Film Festival i International Youth Media Summit.

BFI - Future Film Festival

Međunarodna mreža Four River Film Festivala ojačana je suradnjom s londonskim British Film Institutom koji organizira Future Film Festival! To je ugledni festival radioničkog karaktera posvećen mladim filmašima u dobi između 16 i 25 godina. Na ovogodišnje je izdanje prijavljeno 1400 kratkih filmova mladih filmaša iz različitih dijelova Velike Britanije i svijeta. Posebno vrijedi istaknuti da je jedna od nagrada za mlade filmaše i mogućnost gostovanja u Karlovcu na Four River Film Festivalu.

International Youth Media Summit

Svjetski samit medija za mlade (International Youth Media Summit) osnovan je 2006. godine i cilj mu je poticati mlade na korištenje medija kao platforme za oblikovanje i isticanje vlastitog mišljenja o aktualnim svjetskim problemima. International Youth Media Summit djeluje u nekoliko područja pa su tako sva djeca sudionici podijeljeni u sedam grupa sljedeće tematike: diskriminacija, okoliš, siromaštvo, zdravlje, mladost, nasilje i prava žena. Tijekom događaja, Izvršni odbor u suradnji s članovima, partnerima i sponzorima organizira niz seminara, prezentacija i okruglih stolova za vrijeme Summita.


Snimila Dora Jurinčić

Predstavljanje projekta Tandem

Predstavljamo vam bicikl za vožnju u paru, takozvani tandem, djelo mladog Bojana Bige. Iako slijep od svoje druge godine, Bojan je nedavno uspješno dovršio tandem, sastavivši ga uz pomoć oca, od dva stara bicikla i nekih novih dijelova. Prednost tandem bicikla je da udružuje vozače, služi za socijalizaciju i zbližavanje ljudi, a rad Bojana Bige dokaz je da uz jaku volju, pozitivan stav i uz beskrajnu upornost ništa nije neizvedivo. Osim predstavljanja bicikla prikazat ćemo i kratki film o Bojanu i procesu rada na tandemu. Naši će gosti biti Bojan i Miomir Rajčević iz Medijsko edukativnog centra. Tandem će svoju prvu vožnju imati upravo u Karlovcu!

31.08.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala