Novosti

Hrvatska delegacija boravila na Seoul International Youth Film Festivalu u Južnoj Koreji

Seoul International Youth Film Festival jedan je od najvećih festivala filmova mladeži u svijetu. Od svojih početaka 1999. godine pa do danas pokušava približiti umjetnost i kulturu mladih širokoj publici i nametnuti film i medijsku kulturu kao edukativnu alternativu. 17. edicija održavala se u Seoulu od 05. do 12. kolovoza, gdje su u okviru hrvatske delegacije boravile mlade filmašice iz Foto kino video kluba Zaprešić Marijana Barišić, Marta Bregeš i Rebeka Čuljak, prevođene Verom Robić Škarica i Marijom Ratković Vidaković iz Hrvatskog filmskog saveza.  

Naime,  SIYFF pokušava uključiti mlade u sve segmente festivalske organizacije, pa tako i kao članove žirija. Svake godine 100 mladih iz 20 različitih zemalja svijeta čini žiri mladih. U okviru cijelog procesa žiriranja – mladim žirantima osmišljena su i različita predavanja i radionice na temu filmske kritike. Jednako tako organiziran je i filmski kamp, koji je počeo par dana prije samog festivala i u okviru kojeg su mladi, podijeljeni u četiri različite grupe snimili i kratke igrane filmove (u stilu „od ideje do realizacije“) u suradnji s kolegama iz svih dijelova svijeta. Od prošle godine tu privilegiju, uz Dance, Amerikance, Šveđane, Australce, Kineze i Korejce imaju i hrvatski delegati. Po završetku filmskog kampa, žiri sastavljen od voditelja stranih delegacija birao je najbolje od snimljenih filmova – grupa u kojoj je bila Marijana, osvojila je čak dvije nagrade: za najbolji scenarij i najboljeg glumca.

Inače, boravak na SIYFF u Južnoj Koreji osmišljen je kao nagrada mladim filmašima za osvojeno priznanje bilo na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, bilo na Filmskoj reviji mladeži, kao nacionalnoj Reviji srednjoškolskog filma u Karlovcu, što je bio slučaj s mladim Zaprešićankama. Ima li boljeg poticaja za mlade filmaše od odlaska na druge festivale i upoznavanja vršnjaka jednako zaljubljenih u film, kao što su i oni sami? Danas kada je tehnologija i više nego dostupna, djeci i mladima najznačajnija su iskustva poput ovih. Povezivanja i suradnje možda su i najbitniji segment u radu s djecom i mladima, jer ne samo da ih uvode u drugačije filmske jezike, već  i u drugačije kulture, pristupe i načine razmišljanja što će im pomoći u budućim karijerama, neovisno o tome budu li one filmske. S druge strane, ovakva umrežavanja postavljaju Hrvatski filmski savez na filmsku kartu Europe i svijeta i čine ga poželjnim partnerom u različitim projektima, kojih iz dana u dan ima sve više s obzirom na natječaje i aplikacije u okviru programa Kreativna Europa. Od konkretnih suradnji u Seoulu su dogovorene već razmjena djece i mladih s organizacijom iz Chicaga, predstavljanje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala na BUFF-u, festivalu filmova za djecu i mlade u Švedskoj, te suradnja u kontekstu razvija medijske pismenosti s australskim kolegama. Što, reć, osim da je korejska ljetna žetva bila i više nego uspješna.

 

17.08.2015.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala