Novosti
21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

Lola

Baš poput filmova koje u osnovi dijelimo na dokumentarne, igrane, animirane i one koji se nazivaju bilo eksperimentalnima ili otvorenom kategorijom ili već kako tko, i  bicikle dijelimo na gradske koji mogu biti muški ili ženski, a često su imali i neke dodatne opreme poput blatobrana, prednjih i stražnjih svjetala, košara za prijevoz stvari (danas se dobar dio toga ne koristi, pa ne čudi zblanjenost pješaka kad pred njih, iz tmine, doleti svjetlima neoznačena jurilica), cestovne savijenih upravljača i bez dodatne opreme kako bi bili brži i s manjim zračnim otporom (ali, za jurnjavu po cestama, a ne između pješaka na ulici!), brdske, najčešće s ravnim upravljačem i masivnijim okvirom, koji mogu izdržati brojne neravnine i uspone i u pravilu s amortizirajućom prednjom vilicom te BMX koji ima manje kotače i jednostavnije je konstrukcije.

Svatko za sebe zna koji mu bicikl treba i kojeg najviše voli. Jednako je i s filmom, ali revije i festivali pomažu da se dobije širi uvid i upozna ono što bi inače vjerojatno ostalo nepoznato. Ne samo gledanje filmova nego i susreti s autorima, razgovori, analize…Na 21. reviji i 9. festivalu ulogu voditelja informativnih razgovora poslije svake projekcije preuzeli su doc. art. Jelena Modrić, filmska montažerka i Stipe Radić, filmski kritičar. Autori im sve priznaju, i kako su došli do ideje i koji su bili problemi pri realizaciji i što namjeravaju tek snimati. Zanimljivo je, i šteta što svi ne  slušaju te razgovore.

Jednako su zanimljivi i vrijedni i radionički programi IYMS-a i Relativity School, ali i debata o tome jesu li za korupciju u društvu podjednako odgovorni vlast i građani. I večernja druženja na obalama četiri rijeke. Poslije Mrežnice na kojoj su briljirali Ana Đordić i Tonći Gaćina, sinoć je susret bio na Dobri, u srednjovjekovnom i romantičnom Novigradu gdje se u okviru programa Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? predstavila Ana Opaćić, a zatim je prikazan film Uvijek svoja, dok nas u petak čekaju Korana i Houston, imamo problem, primjer tzv. lažnog dokumentarca kakvi su sve prisutniji u suvremenom filmu, možda i kao refleksija na sve nevjerojatniju stvarnost u kojoj živimo.

Na prve četiri projekcije u srijedu i četvrtak vidjeli smo filmove iz Južne Koreje, Danske, Slovenije, SAD, Gruzije, Hong Konga, Irske, Makedonije, Kosova, Velike Britanije, Grčke, Španjolske, Bosne i Hercegovine i Norveške, a u domaćoj selekciji iz Karlovca, Bjelovara, Gunje, Dubrovnika, Pitomače, Splita, Zaprešića, Petrinje, Zaboka, Osijeka, Zagreba i Siska. U petak nas još čekaju, uz ostale, filmovi iz Slovačke, Srbije, Njemačke i Belgije, odnosno iz Sračinca, Sesveta i Pule. I još puno kreativnih susreta, ugodnih razgovora, obećavajućih najava budućih projekata.

Krov se Zorin doma upravo renovira i pola je zgrade u skelama, a na jednom od kamioneta tvrtke koja to radi piše krov jak kao bik! Kako namjeravamo bar još deset, dvadeset godina dolaziti na Reviju i Festival, nadamo se da će krov (kao bik!) izdržati do tada. Najmanje!

Preko puta Zorin doma nalazi se cvjećarnica Iris, a u njoj je proteklu deceniju bila i zlatna retriverica Lola. Druželjubiva, vesela i mazna pozdravila bi svakog posjetitelja Revije i Festivala, mahala repićem i gledala pametnim očima, pa je svakomu uljepšala dan. I onda, u desetoj godini života, umrla od leukemije. Na njenom je mjestu sad opet mazni i veseli, crni pas. Drag je, ali….in memoriam, Lola!   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

09.09.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala