Novosti

Giffoni Georgia – gruzijska ekspedicija mladih hrvatskih filmaša

Od 16. do 19. listopada u u glavnom gruzijskom gradu – Tbilisiu održalo se prvo izdanje festivala Giffoni Georgia. Iako prvi,  gruzijski festival zapravo prati tradiciju brenda Giffoni – jednog od najvećih festivala filmova za djecu i mlade koji se već 45 godine odvija u istoimenom talijanskom gradu. Sepcifičnog Giffonija je ta da filmove u glavnom programu ocijenjuju upravo djeca i mladi. Uz makedonski i albanski, gruzijski Giffoni je treći licencirani Giffoni brend u Europi. Svake godine istima procirkulira preko 3.500 djece iz svih djelova svijeta. Hrvatski filmski savez uspostavio je suradnju s Giffonijem prije godinu i pol dana kada je voditeljica revijskih programa sudjelovala na Konferenciji Youth Cinema World Allience u Albaniji. Nakon toga djeca iz Makedonije i Italije već su dvije godine za redom bili članovi žirija djece i mladeži na Revijama djece i mladeži u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a ovo je i prva suradnja tog tipa s Gruzijom.

U Tbilisiu su boravila tri člana žirija djece i mladeži (uz 500 vršnjaka iz regije): u starosnoj skupini 13+ Klara Haček iz Škole animiranog filma Čakovec koja je nagrađena na lanjskom izdanju Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, dok u okviru starosne skupine 16+ Hrvatsku su predstavljali Nika Vahčić i Marko Bičanić iz Blank – filmskog inkubatora iz Zagreba, inače nagrađeni na nedavnoj održanoj Filmskoj reviji mladeži u Karlovcu. Sudjelovanje na Giffoniju upravo im je nagrada za izuzetan talent koji pokazuju na području filmskog stvaralaštva djece i mladih. Klara, Marko i Nika su bili i jedni od najaktivnijih sudionika žirija, vjerno sljedeći tradiciju dosadašnjih hrvatskih žiranata. Njihova pratiteljica i voditeljica žirija bila Ksenija Sanković iz Kinokluba Karlovac, inače dugogodišnja suradnica Hrvatskog filmskog saveza. Ksenija je u Tbilisiu prezentirača i rad Hrvatskog filmskog saveza s naglaskom na programe internacionalnog, odnosno regionalnog potencijala: obje gore spomenute Revije, Školu medijske kulture i Videoradionice za djecu i mlade u Kraljevici.

Hrvatska delegacija trenutačno je na povratku kući, a u svom posljednjem javljanju su istaknuli kako je gruzijska čarolija prekratko trajala. U svakom slučaju novouspostavljena prijateljstva i suradnje nastavit će se sljedeće godine na Revijama djece i mladeži u Makarskoj, odnosno u Karlovcu.

20.10.2015.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala