Novosti

Ostvarena suradnja s Međunarodnim filmskim kampom Odense – predstavljeni Four River Film Festival i Videoradionice za djecu i mladež u Kraljevici!

Međunarodni filmski kamp Odense održavao se sedmu godinu zaredom u istoimenom danskom gradu od 24. do 29. kolovoza. Na Kampu je sudjelovalo 30 filmaša iz svih dijelova svijeta u dobi od 18 do 26 godina koji se biraju sukladno prijavama, ali i temeljem partnerstva Filmskom kampa sa srodnim organizacijama u svijetu. Cijeli program Kampa uključivao je masterclassove priznatih profesionalaca iz filmske industrije poput primjerice direktora fotografije Charlottea Bruus Christensena ili producentice Signe Byrge, grupnog rada na scenarijima svih sudionika, komentiranja dosadašnjih radova sudionika, a kako se sve održava u okviru Odense International Film Festivala, sudionici su participirali i na spomenutim projekcijama. Lani je na Kampu po prvi puta sudjelovao i hrvatski filmaš, tada još srednjoškolac, Leo Vitasović koji je svoje oduševljenje opet provedenih danskih dana prenio Hrvatskom filmskom savezu i odmah povezao voditeljicu Revijskih i obrazovnih djelatnosti HFS-a, Mariju Ratković Vidaković i voditeljicu Filmskog kampa Mette Bihle. Nakon nekoliko Skype-sastanaka dogovorena je sljedeća suradnja:

- Dvoje mladih Danaca, koji su već prošli program Filmskog kampa sudjelovat će kao članovi međunarodnog žirija mladih na Four River Film Festivalu – međunarodnom festivalu srednjoškolskog filma koji se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac odvija u Karlovcu; navedeno je realizirano u lipnju ove godine

- Jedan mladi hrvatski filmaš sudjelovat će na Filmskom kampu u Odenseu, što će mu biti svojevrsna nagrada za sudjelovanje na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu; navedenog filmaša birala je Mette osobno, tijekom svog boravka na Reviji i Festivalu u Karlovcu u lipnju ove godine, gdje je pogledala sve filmove u konkurenciji, a i sudjelovala u razgovoru s autorima. Nagradu je osvojio Tin Vučković, član udruge 'Izvan Fokusa' i snimatelj i producent čak tri filma u konkurenciji Revije i Festivala, ali i dugogodišnji član organizacijskog tima Revije i Festivala.

Nakon sedmodnevnog boravka u Danskoj Tin se vratio ispunjen dojmovima i nadahnut za nove projekte i suradnje: Predivan je osjećaj znati da sad u bilo kojem trenutku mogu nazvati jednog od svojih novih 30 prijatelja iz Danske, Norveške, Švedske, Grčke, Francuske, Poljske, Njemačke ili Švedske i da će mi svi biti spremni pomoći na mojim novim filmovima!

Uz Tina na Kampu je tri dana prisustvovala i Marija Ratković Vidaković, ne samo radi daljnje promocije Four River Film Festivala i razvijanja drugih tipova suradnji već i kako bi uvidom u program Filmskog kampa u Odenseu mogla razvijati još jedan sličan program Hrvatskog filmskog saveza – Videoradionice za djecu i mladež, koji se već dugi niz godina održavaju u Kraljevici krajem mjeseca srpnja. Ovom uspješnom programu želi se dati i internacionalni karakter, pa je sakupljanje svakog sličnog iskustva iznimno bitno.

Također, Tin i Marija iskoristili su priliku i filmskoj grupi Station Next iz Danske uručili u lipnju osvojen Grand Prix na 8. Four River Film Festivalu, s obzirom da mladi danski filmaši nisu mogli doći u Karlovac. U svakom slučaju – bilo je to i više nego ispunjen radni filmski tjedan.

31.08.2015.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala