Novosti

Mladi filmaš Leo Vitasović na radionici Prodigy Camp u Seattlu

Mladi filmaš Leo Vitasović trenutno boravi u filmskom kampu Prodigy Camp koji se svake godine održava u pitoresknoj okolici Seattlea. Radionica okuplja najtalentiranije mlade filmaše svijeta, a vode je vrhunski filmski profesionalci. Komisija Prodigy Campa odabrala je upravo mladog hrvatskog filmaša za sudjelovanje na kampu nakon što je u sklopu selekcije hrvatskih filmova s Filmske revije mladeži u Karlovcu pogledala njegov film Govorna pošta.

Leo nam se javio iz SAD- a i kaže: Ovdje je jako lijepo, smješteni smo u velikoj kući sat vremena voznje od Seattlea. Prvih par dana imali smo predavanja o strukturi, razradi likova, filmskoj priči i režiji. Neki od predavača su ljudi koji rade za Pixar, a tu je i  bivši ravnatelj filmske akademije u Seattleu, John Jacobsen. Glavni fokus kampa je na filmskom pripovijedanju te kako stvarati iskrenu umjenost, što podrazumijeva i otvoren razgovor o najosobnijim pitanjima pred ljudima koje smo tek upoznali.

Osim učenja i upoznavanja talentiranih vršnjaka, izuzetno je važno da mladi koji su uključeni u projekt dobivaju i priliku, u suradnji s vrhunskim mentorima, snimiti kratki film. Ne sumnjamo da će se Leo odlično snaći jer se već dugo bavi filmom. Dolazi iz udruge Blank, a godinama je s uspjehom sudjelovao na revijama djece i mladeži. 27-minutni film Govorna pošta, nastao je kao dio projekta maturanata i studenata okupljenih oko udruge Dignitas, a govori o štićenicima domova za nezbrinutu djecu koji nakon navršene 18. godine i završene srednje škole moraju otići iz doma i početi samostalan život.

Suradnja između Prodigy Campa i Hrvatskog filmskog saveza, odnosno Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, pokrenuta je lani na njihovu inicijativu. Osnivač radionica, Rick Stevenson, stupio je u kontakt s tajnicom Hrvatskog filmskog saveza, Marijom Ratković Vidaković, posredstvom Hadleyja Hillela, mladog, nagrađivanog američkog filmaša koji je dosada dva puta posjetio Four River Film Festival. Sudjelovanje na ovakvoj radionici od velikog je značaja za formiranje mladih i talentiranih filmaša, pa želimo Leu da usvojena znanja što prije primijeni na nekom novom filmskom projektu.

13.07.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala