Novosti

Završio Dunavski brod mira

Filmaši Tin Bačun i Marko Bičanić sudjelovali su kao hrvatski predstavnici na putujućem festivalu, međunarodnoj školi medijske pedagogije i radionicama na plovećoj učionici!

Od 20. do 28. srpnja u Beču, Budimpešti, Iloku, Vukovaru, Novom Sadu i Beogradu održavao se Dunavski brod mira – međunarodni projekt koji je doslovce Dunavom doputovao od Beča do Beograda okupivši 23 mlada filmaša iz Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Mađarske, Grčke, Amerike i Hrvatske.

Europsko razumjevanije i zajedničke aktivnosti u stvaranju mogućnosti za svakoga da učestvuje u razvoju interkulturne medijske pedagogije i novog, digitalnog multimedijalnog obrazovanja. Dunavski je projekt primijenio iskustva partnera iz svih gore navedenih zemalja u stvaranju filmske, animirane, audiovizualne, obrazovne prezentacije prirodnih, kulturnih, povijesnih i tradicionalnih vrijednosti Dunavske regije.

Glavni elementi projekta bili su:

  • Putujuća audio-vizualna izložba/festival multimedijalnih radova u vezi sa rijekom Dunav sa sedam osnovnih tema: mir, dijalog, ostavština, okruženje, razvoj, ljudska prava i uključivanje;
  • Ploveća interkulturna učionica;
  • Sudionici u projektu učenici su srednjih škola zainteresirani za medije, film, animaciju i vizualnu ekspresiju. Sa njima, u projektu sudjelovali su i profesori zainteresirani da zajedno sa svojim učenicima učestvuju u promociji i očuvanju različitosti, kulture, povijesti, ekologije i tradicije Dunava, rijeke koja nas spaja bogatstvom jednog od najsnažnijih korijena razvoja evropske kulture.
  • U prvoj fazi projekta u srpnju 2015. sudionici su putujući na brodu posjetili Beč, Budimpeštu, Vukovar, Ilok, Novi Sad i Beograd.
  • Do kraja rada na projektu u 2015. godini svi sudionici će osmisliti i producirati jedinstvene filmske, animirane, medijske vijesti, TV reportaže, radio emisije, materijale za internet prezentacije, blogove, obrazovne, kulturne i ekološke sadržaje za široku upotrebu na platformi projekta, medijima i društvenim mrežama.

Hrvatski sudionici bili su Marko Bičanić i Tin Bačun iz udruge Blank_filmski inkubator iz Zagreba, koji su na nedavnoj održanoj Filmskoj reviji mladeži u Karlovcu osvojili nagradu za najbolji film u otvorenoj kategoriji – putovanje Dunavom bila im je svojevrsna nagrada, sukladno već tradicionalnoj praksi Hrvatskog filmskog saveza: dobitnici priznanja na obje Revije (osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj) kao nagradu za uspješan rad odlaze na festivale djece i mladeži diljem svijeta – bilo da sudjeluju kao članovi žirija djece i mladih, bilo da participiraju u različitim radioničkim programima. Nepotrebno je napominjati da su tijekomboravka na brodu Tin i Marko prezentirali i Four River Film Festival te pokušali privući što više srednjoškolskih filmaša za izdanje koje nas očekuju sljedeće godine.

Specijalni gosti Dunavskog broda mira bili su  predstavnici UN Alliance for Civilization, UNESCO, Unity in Diversity, World Civil Society i T.I.M.E. iz Sjedinjenih Država.

U ponedjeljak, 27. srpnja brod je sretno doplovio do Beograda – gdje su filmsku posadu dočekali sudionici (njih 100tinjak) International Youth Media Summita – između ostalog i hrvatska delegacija od čak deset predstavnika, no o navedenom više u sljedećoj vijesti. Možda najbolji zaključak čini Tinova poruka Hrvatskom filmskom savezu po povratku u Hrvatsku: Evo, nakon što smo stigli i nakon što sam odspavao 14 sati u komadu htio bi vam poslati poruku zahvale jer je iskustvo bilo stvarno fenomenalno. Iako zvuči kao klišej, stvarno smo se s određenim ljudima na brodu postali toliko bliski u samo 8 dana. Put brodom, obilasci gradova, izlasci, a i sam posao koji smo radili je bio super, uživao sam stvarno u svakom djeliću putovanja.

29.07.2015.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala