Novosti

Nikad brojnija hrvatska delegacija na festivalu Giffoni Experience!

Hrvatska delegacija vratila se s filmskog festivala Giffoni Experience, jednog od najvećih svjetskih festivala za djecu i mlade, koji se od 15. – 24. lipnja održao u talijanskom gradiću Giffoniju. Posebnost je festivala što prikazane filmove namijenjene djeci i mladima ocjenjuju upravo oni sami. Ove su godine organizatori festivala, potvrdivši uspješnu suradnju Giffonija s Hrvatskim filmskim savezom, odnosno mladim filmašima iz udruga članica, poslali rekordnih sedam pozivnica za mlade filmaše iz Hrvatske. Troje mladih je tako sudjelovalo u posebnom, a četvero u regularnom žiriju festivala.

Opravdavši svoja ranija sudjelovanja na festivalu, posebne su pozivnice dobili Rebeka Čuljak iz Zaprešića, Miran Ratković iz Karlovca i Tin Ostrošić iz Slatine. To je bio Tinov drugi, a Rebekin i Miranov treći posjet festivalu. Na festivalu su gledali filmove i diskutirali kao članovi posebnog žirija, i to u dobnoj skupini 16+. Miran je pak dobio čast da bude odabran u skupinu od petero sudionika za upoznavanje i druženje s ovogodišnjom posebnom gošćom festivala, hollywoodskom glumicom Jennifer Aniston.

U radu regularnog žirija sudjelovalo je četvero mladih hrvatskih filmaša kojima je sudjelovanje na Giffoniju nagrada za izuzetan talent koji pokazuju na području filmskog stvaralaštva. U žiriju 13+ sudjelovale su Petra Veselin iz OŠ Ivanke Trohar iz Fužina te Katarina Jukić iz OŠ Rudeš. U žiriju dobne skupine 16+ sudjelovali su tako Mario Mateljić i Mirsad Mahmutović iz Studija kreativnih ideja iz Gunje. Mlade je na festival i ove godine vodila profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te dugogodišnja suradnica HFS-a, Ana Đordić.

Odlazak mladih na filmske festivale i radionice omogućava da, kroz diskusije i druženje, stječu nova poznanstva i znanja. Druženje s vršnjacima sličnih interesa iz različitih zemalja idealno je okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka, ali i implementaciju već stečenih znanja i iskustava. Naša se delegacija s Giffonija zasigurno vratila puna dojmova i bogatija za neke plodne diskusije te vrijedna poznanstva, pa čak i s glumačkim superzvijezdama. Nadamo se da će stečena iskustva što prije primijeniti u nekim novim, nagrađenim filmovima!

25.07.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala