Novosti

Nikad brojnija delegacija Hrvatskog filmskog saveza u Beogradu na Svjetskom summitu medija za mlade

Svjetski summit medija za mlade (International Youth Media Summit) osnovan je 2006. godine i cilj mu je poticati mlade na korištenje medija kao glavne platforme za oblikovanje i isticanje vlastitog mišljenja o aktualnim svjetskim problemima te kao alatke za promjene koje mogu popraviti budućnost svih nas. Summit se svake godine održava u drugoj zemlji: lani je to bio SAD, a ove godine, 10. po redu Summit se održao u Beogradu pod motom Oblikujte budućnost gdje je sinoć i svečano zatvoren.

International Youth Media Summit djeluje u nekoliko područja:

• međunarodna produkcija sedam filmova od strane mladih autora iz svih dijelova svijeta; filmovi se bave problemima iz područja diskriminacije, okoliša, siromaštva, zdravlja, mladosti, nasilja i prava žena.
• TV, radio, dokumentarna i internet/blog/online sekcija Summita radi na post-produkciji filmova, post-produkciji ishoda edukacijskih platformi i multimedijalnom bilježenju „iz sata u sat“ Summitovih aktivnosti za završno predstavljanje i Summitovu arhivu;
• Izvršni odbor u suradnji s članovima, partnerima i sponzorima organizira niz seminara, prezentacija i okruglih stolova za vrijeme Summita. 

Hrvatski filmski savez postao je članom International Youth Media Summita u listopadu 2013. godine. Članstvom se obavezao na sudjelovanje u na Summitu s minimalno tri učesnika godišnje. Kako se biraju delegati? Prije godinu dana Hrvatski filmski savez uveo je jedan hvalevrijedan novitet u organizaciji Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece (osnovnoškolske), ali i u organizaciji Filmske revije mladeži (srednjoškolske):  dobitnici priznanja na obje Revije kao nagradu za uspješan rad odlaze na festivale djece i mladeži diljem svijeta – bilo da sudjeluju kao članovi žirija djece i mladih, bilo da participiraju u različitim radioničkim programima. Na taj način djeca i mladi iz Osnovnih škola Rudeš, Marija Jurić Zagorka i Većeslav Holjevac iz Zagreba, Katarine Zrinski iz Mečenčana, udruge Blank iz Zagreba, Osnovne škole Strahoninec iz Strahoninca, Foto kino  video kluba Zaprešić iz Zaprešića, Studija kreativnih ideja iz Gunje, Kinokluba Karlovac iz Karlovca i Filmsko  kreativnog studija Vanima iz Varaždina već su boravila ili upravo borave na festivalima i radionicama u SAD‐u, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Makedoniji, Grčkoj, Španjolskoj i Turskoj.

Na 10. Summitu sudjelovali su Ora Kovač i Paola Kovač iz Osnovne škole Marije Jurić Zagorka iz Zagreba, te Rajna Racz i Jakov Gotovac iz zagrebačke Klasične Gimnazije. Njihova voditeljica bila je Melita Horvatek Forjan, prof. hrvatskog jezika i medijske kulture i dugogodišnja vanjska suradnica Hrvatskog filmskog saveza. Paralelno sa Summitom u Beogradu se održavao i medijski projekt Under the Moon, koji je također predstavljen u okviru Summita, a činili su ga Kinoklub Karlovac (udruga članica Hrvatskog filmskog saveza) s partnerima iz Slovenije, Mađarske i Srbije. Moto čitavog projekta, a i video radovi nastali u okviru istoga su bili da svi mi živimo pod istim mjesecom, samo ga svaki od nas malo drugačije vidi. Uz srednjoškolce iz Kinokluba Karlovac, Matiju Piralića, Lauru Pribanić, Karlu Stanić, Mirana Ratkovića, Ninu Dojčinović (predvođeni voditeljicom Ksenijom Sanković), pridruženi član ekipe, koji se već smatra Karlovčaninom, bio je Antonio Britvar iz udruge Hodači po žici u Zagrebu. Tako zapravo, hrvatska delegacija u Beogradu, nikad nije bila brojnija – 12 odabranih, koji već željno očekuju iduće izdanje Summita 2016. godine. Na kojem dijelu planeta će se održati, ne zna se još.

07.08.2015.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

U vrtlogu Svečanom dodjelom nagrada, u Karlovcu je završila 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival Pitching Lola Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala