Revijski program

Popratni program

Makarska je cijelu godinu živjela dječji film!

Iako je Makarska već 15 godina bez funkcionalnog kina, udruga Dokuma koja jedina na području Makarske rivijere djeluje kroz audiovizualnu djelatnost, treću godinu za redom organizira program projekcija „Grad bez kina“ u lokalnom Vatrogasnom domu. Tako je 26. ožujka na otvaranju nove sezone ovog programa makarskoj publici premijerno prikazan dugometražni film „Martinac“ autora Zdravka Mustaća u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

Također su kao svojevrsni uvod u 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prikazani ponajbolji filmovi s protekle Revije, a odabrao ih je Josip Vujčić, tajnik udruge Dokuma. U prepunoj dvorani publika je imala prilike vidjeti filmove: „Djeco, Ivica se zovem“ OŠ Ivanovec, „Crni pojas“ OŠ Mala Subotica, „Posao iz snova“ udruge ZAG i „Zvučna kulisa“ OŠ Bartol Kašić. No najveće je oduševljenje zavladalo kada je premijerno prikazan film „Makarsko Sunce“ nastao na radionici TV reportaže „Mala makarska televizija“ održanoj tijekom proljetnih praznika. Osam je učenica uz učiteljicu Marinu Srhoj, a uz vodstvo profesorice Ivane Rupić sudjelovalo u izradi zanimljive TV reportaže kojom su prikazali aktivnosti članova i štićenika Udruge za osobe s invaliditetom „Sunce“ iz Makarske.

Publiku je iznenadila i projekcija kratkog dokumentarnog filma „Makarska Zora“ koji su realizirale polaznice videodružine makarske OŠ Petra Perice pod mentorstvom profesorice Srhoj, što je ujedno prvi školski film nastao u Makarskoj nakon umirovljenja profesora Vinka Garmaza, osnivača KinoKluba Biokovo koji je ujedno i preteča udruge Dokuma.

Spomenimo da su upravo štićenici iz udruge „Sunce“, uz mentorstvo makarskog slikara Gorana Novovića, napravili likovna rješenja koja su poslužila za izradu vizualnog identiteta 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Također, štićenici iz udruge „Sunce” imat će prilike sudjelovati u još jednoj radionici koja će se održati uoči same Revije – animacije kave/pijeska koju će voditi dipl. radna terapeutkinja Ivana Štedul i voditeljica filmske družine pri Kinoklubu Karlovac Ksenija Sanković. Premijera filma nastalog na radionici bit će održana na zatvaranju Revije. Nadamo se da će aktivnosti ovakvog tipa potaknuti daljnji razvoj audiovizualnog stvaralaštva djece i mladeži u Makarskoj.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska