Novosti

U dječjem žiriju festivala KinoKino i talentirani mladi filmaši iz OŠ Rudeš

KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu, održat će se od 16. do 20. ožujka  u zagrebačkom kinu Europa. Organizira ga tim Zagreb Film Festivala, a tijekom pet dana trajanja prikazat će se tridesetak igranih filmova za djecu. Cilj je festivala da pridonese stvaranju novih generacija kino publike i budućih filmofila, pa će tako, osim profesionalnog, prikazane filmove iz natjecateljskog programa procjenjivati i dječji žiri. Suradnjom Hrvatskog filmskog saveza i KinoKina, u njemu su se našli i mladi talenti iz OŠ Rudeš, Lovro Svetina i Katarina Jukić. Savez ih je tako predložio za sudjelovanje u radu dječjeg žirija na temelju njihovog dosadašnjeg uspjeha na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedinoj manifestaciji u Hrvatskoj posvećenoj isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca, a koja postoji već više od pola stoljeća.

I Lovro i Katarina imaju 15 godina i idu u 8. razred, a već su godinama članovi filmske grupe u okviru škole. Katarina je kao glavna montažerka radila na brojnim filmovima koji su osvajali nagrade i priznanja, a vrijedi izdvojiti nagradu na Reviji stvaralaštva djece 2014. za dokumentarni film Katica za sve. Lovrin je pak najveći uspjeh nagrada na Reviji 2015. za film za koji je napisao scenarij, Copy Paste. Oni će gledati i analizirati natjecateljski program festivala u kojemu su se našli dječji filmovi s različitih strana svijeta, od Australije i Južne Koreje, do Indije i Švedske. Kako su Lovro i Katarina svojim dosadašnjim radom stekli vrijedno filmsko iskustvo ne sumnjamo da će prikazane radove, zajedno s malim kolegama iz žirija, kritički razmatrati s užitkom pravih filmofila.

Osim natjecateljskog programa recentnih dugih i kratkih filmova, tijekom festivala će se prikazati i filmski klasici za djecu. Projekcije će pak pratiti razgovori s filmskim stručnjacima, a u popratnom će se programu održati i niz radionica namijenjenih djeci koje će voditi stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja. Želimo festivalu uspješan start, a malim filmofilima ugodno i zabavno gledanje!

14.03.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska