Novosti
Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Četvrta sjednica Savjeta

U Karlovcu je 10. rujna održana četvrta sjednica Savjeta revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece na kojoj su sudjelovali članovi Jasminka Bijelić Ljubić, Maja Flego, Jasna Kapelec, Katica Šarić i Jura Troje, a Nataša Jakob i Darija Sever su bile opravdano odsutne.

Na prethodnoj je, srpanjskoj sjednici održanoj u Zagrebu potvrđeno da je Selekcijska komisija, koja je djelovala u sastavu Josip Krunić, Diana Nenadić i Slaven Zečević, od 195 prijavljenih odabrala 83 natjecateljska filma koji će biti prikazani na sedam revijskih projekcija u Makarskoj te da će o svakom odabranom filmu članovi Komisije napisati obrazloženje koje će biti sastavni dio kataloga 54. revije, uz zaključak kako bi Selekcijskoj komisiji trebalo dati više vremena za proces odlučivanja. Utvrđen je i broj sudionika Revije koji u Makarsku idu i borave o trošku Hrvatskog filmskog saveza, a zatim prihvaćena odluka Izvršnog odbora HFS-a da iduća, 55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bude održana u Sisku.

Predloženo je da članovi ovogodišnjeg žirija budu Maja Flego, Boris Poljak, Petra  Zlonoga i Kristina Kumrić, kao predstavnica suorganizatora odnosno domaćina, a peta članica žirija bit će gošća iz Australije Jacquleine Cosgrove, koja je 1995. godine u Sydneju osnovala organizaciju Bardic Studio čija je osnovna djelatnosti poticanje, pomaganje i unapređenje dječjeg filmskog stvaralaštva u Australiji te koja je organizator KidzFlicks Film Festivala dok je prošle godine bila i članica žirija VAFI-ja u Varaždinu.

Na karlovačkoj je sjednici bilo govora o Regionalnoj konferenciji o pravima djece u okviru medijske pismenosti koja će se održati od 3. do 6. listopada, a bit će posvećena definiranju pojmova medijske pismenosti, filmske pismenosti, medijske  kulture i filmske kulture, razvijenosti medijske pismenosti među zemljama  sudionicama, predstavljanju Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru projekta Filmska pismenost i i projekta Kinoprikazivaštvo, projekciji i analizi filma Lijepo mi je s tobom znaš, dječjim pravima na filmu, medijima i dječjim pravima, analizi dostupnih programa, obrazovnih programa HFS-a i udruga članica, kao Frooma, Sedmog kontinenta,.Djece medija, Restarta i drugih, odnosno predstavljanja obrazovnih programa u okviru razvijanja medijske pismenosti za sudionike Revije i zaključcima i evaluaciji Konferencije. Bit će održane i radionica Stop animacija kave/pijeska odnosno radionica za članove dječjeg žirija Kako žirirati filmove?

Programom Revije predviđeno je od 5. do 8. listopada sedam revijskih projekcija, razgovori s autorima, razgovor voditelja školskih filmskih skupina s priređivačima Revije, razgled Makarske te izlet na Biokovo, projekcija i analiza filma Operacija Arktik na plaži hotela Rivijera te predstavljanje partnerskih programa poput medijske pismenosti, obrazovne strategije HAVC-a i KidzFlicks Film Festivala.

Zadnjeg dana 54. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, u subotu, održat će se i zajednički razgovor autora i voditelja s članovima žirija.

Na sjednici Savjeta posebnu je pažnju pobudila rasprava o ulozi voditelja školskih filmskih skupina ili voditelja filmskih klubova pri odabiru tema i scenarija, pa je predloženo da se na sisačkoj Reviji iduće godine organizira posebna radionica s tom temom. Raspravljalo se i o kriterijima za odabir nagrađene djece za radionice u Kraljevici te za programe međunarodne suradnje. Predloženo je i da se voditelji nagrađene djece pozivu na sudjelovanje na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

14.09.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska