Konferencija

O Konferenciji

Regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti

Hrvatski filmski savez organizira Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece već više od 50 godina. Također Savez tvore 45 članica udruga i kinoklubova, od kojih se brojni bave pedagoškim radom na filmu čiji su autori djeca i mladi. Smatramo da smo jedna od rijetkih zemalja koja ima tako kvalitetno i kontinuirano razvijeno dječje stvaralaštvo i stvaralaštvo mladih, upravo zbog brojnih dionika koji izvaninstitucionalno djeluju dugi niz godina, a upravo ih Savez povezuje. Iz toga je i proizašla ideja da se prije Revije djece u Makarskoj održi Konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti. Hrvatski filmski savez, osim kroz UNICEF-ov festival o pravima djece kojeg je inicirao 2009. godine i u okviru kojeg je selekciju filmova s Revija djece i mladeži na temu dječjih prava pogledalo više od 10000 djece diljem Hrvatske, bavi se dječjim pravima i kroz niz drugih aktivnosti.

- U protekle tri godine sudjeluje u dodjeli nagrade Plavi VAFI za film koji promiče dječja prava, Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI.
- Dobar primjer možemo vidjeti i na Reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Karlovcu (također u suorganizaciji HFS-a) gdje se od 2010. godine dodjeljuje Žuta zastava – nagrada za doprinos nenasilju na filmu.
- Isto tako, dio filmskih primjera iz arhive HFS-a služi nastavnicima i profesorima za nastavu medijske kulture koji oni održavaju u svojim školama ili u drugim prilikama kada predaju medijsku kulturu. Dječji film idealna je dopuna takvoj vrsti nastave. S jedne strane jer je i logično, namijenjen osnovnoškolskom uzrastu, a s druge strane, jer ga ta ista djeca promišljaju. Film je njihovo izražajno sredstvo koje spaja i tehnički i umjetnički motivirane učenike.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici iz više zemalja regije, a koji se bave filmskim stvaralaštvom djece. Očekujemo predstavnike iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Albanije i naravno iz cijele Hrvatske. Većina sudionika posvećena je filmovima djece i mladeži, neki u vidu festivalskih programa, a neki rade filmsku produkciju s navedenim uzrastima.  Osnutkom Youth Cinema Network-a 2013. godine suradnja između filmskih klubova koji se bave stvaralaštvom djece i mladih na europskoj razini postala je sve izraženija. Osim posjećivanja filmskih festivala koje organiziraju članice Mreže, suradnja se razvija i na razini razmjene filmskih stručnjaka, ali i djece i mladih koji rado sudjeluju u različitim projektima i radionicama diljem Europe. Upravo ovaj projekt idealna je prilika za povezivanje unutar Mreže i za upoznavanje s onima koji dijele isti interes prema filmskom stvaralaštvu.

Na Konferenciji će sudjelovati i medijski pedagozi iz zemalja u kojima je filmsko stvaralaštvo djece posebno aktivno te nekoliko naših stručnjaka koji se posebno bave medijima i dječjim stvaralaštvom. Treća vrsta sudionika na konferenciji bit će predstavnici posebno uspješnih filmskih družina i programa koji svoje vrijeme posvećuju stvaralaštvu djece i mladih.

Hrvatski filmski savez u zadnje tri godine razvojem međunarodne suradnje raspolaže s respektabilnom brojkom suradnji te je stvorena potrebna platforma za ostvarivanje navedenog programa Konferencije o dječjim pravima u filmskom stvaralaštvu. Potrebno je spomenuti kako je samo u 2015. godini više od pedeset osnovnoškolaca i srednjoškolaca, zajedno sa svojim mentorima, voditeljima, sudjelovalo na nekoliko internacionalnih festivala i revija, te je i tamo pokazano koliko je naše stvaralaštvo jako naspram mnogih zemalja.

S obzirom na to da se medijska pismenost danas smatra jednom od temeljnih vrsta pismenosti, teško je vjerovati u to da bez institucionalnog razvoja takve pismenosti među djecom i mladima možemo uopće pomišljati razgovarati o dječjim pravima. Govoriti o dječjim pravima, a djeci ne osigurati pravo na medijsku pismenost paradoks je per se. Upravo je zato konferencija regionalnoga karaktera koja se bavi pravima djece ključna za ostvarenje suradnje na polju medijske edukacije djece, mladih i njihovih nastavnika, odgajatelja te voditelja izvanškolskih aktivnosti i jedan od prvih važnih koraka u istodobnom promicanju medijske pismenosti i dječjih prava u digitalnom kolopletu ubrzana razvoja novih medija i njihova društvenog utjecaja.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska