Novosti
Prva regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti i 54. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Zaključci

Poslije trodnevnih predavanja, prezentacija, projekcija i analiza, formalnih i neformalnih razgovora i razmjena mišljenja i stavova, Prva regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatskog audiovizualnog centra završena je u četvrtak, usvajanjem zaključaka i evaluacijom. Sudjelovalo je četrdesetak predstavnika školskih filmskih skupina, udruga i klubova, obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza i u njega učlanjenih organizacija, ali i gostiju iz Italije i Australije. Među sudionicima su bili i medijski pedagozi iz Hrvatske i inozemstva, medijski eksperti te nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola.

Jedan je od zaključaka Konferencije osiguranje javne dostupnosti dječjeg medijskog  stvaralaštva, kao oblika dodatne motivacije dječjih autora ali i pojačane inspiracije druge djece za bavljenje medijskim aktivnostima, a sudionici su naglasili da je u tom procesu posebno važno čuti glas i želje same djece. Podržani su predloženi strateški planovi Hrvatskog audiovizualnog centra o povezivanju audiovizualnog i odgojno obrazovnog sektora, a podjednako i nastavak pojašnjavanja pojmova filmske, medijske, digitalne, informacijske i audiovizualne pismenosti. U tome je jačanje kritičkog mišljenja ključno za razvoj svih oblika pismenosti.

Naglašeno je i da smo jedna od rijetkih zemalja s veoma kvalitetnim i razvijenim medijskim stvaralaštvom djece i mladih u čemu je posebna važnost više nego polustoljetnog djelovanja Hrvatskog filmskog saveza u kojem je trenutno 45 članica,  udruga i klubova, od kojih se brojne bave pedagoškim radom na filmu čiji su autori djeca i mladi.

U četvrtak su održani i peta sjednica Savjeta Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te okrugli stol priređivača i voditelja školskih filmskih skupina, udruga i klubova, a naravno i čak četiri revijske projekcije. Među 83 odabrana je 17 dokumentarnih, 14 igranih filmova, 9 TV-reportaža, 5 radova iz otvorene kategorije ili slobodnog stila i apsolutno najviše, čak 38 animiranih filmova. Dječji radovi su stigli iz Čakovca, Donjih Kukuruzara, Dugog Sela, Fužina, Karlovca, Koprivnice, Korčule, Kutine, Male Subotice, Orehovca, Požege, Rijeke, Skakavca, Slatine, Slavonskog Broda, Šibenika, Šipana, Varaždina, Vrbovca, Zadra, Zagreba i Zaprešića.

Članovi stručnog žirija su Jacqueline Cosgrove, producentica i ravnateljica KidzFlicksa, međunarodnog festivala dječjeg filma u Sydneyu, Australija, Maja Flego, diplomirana pedagoginja, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, Kristina Kumrić, predavačica na katedri za medijsku kulturu na Sveučilištu u Osijeku i filmska i TV-redateljica, Boris Poljak, profesionalni direktor fotografije i filmski autor te Petra Zlonoga, diplomirana grafička dizajnerica, ilustratorica i animatorica.

Svoje će nagrade podijeliti i Međunarodni žiri djece koja su stigla iz Italije, Makedonije, Slovenije te Hrvatske, odnosno iz Makarske, među kojima su Nikola Erceg, Bartul Kovač, Antonio Šimić, Ana Vučko i Rita Vukušić. Dodijelit će se ukupno trideset nagrada, po tri u kategorijama animiranih, igranih i dokumentarnih filmova, TV-reportaža i otvorene kategorije ili slobodnog stila.

Dodjela nagrada i svečano zatvaranje 54. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece zakazano je za petak navečer. 

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

07.10.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska