Novosti
Prva regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti

Uoči 54. dječje revije

Makarska je smještena na uskom pojasu, širokom tek nekoliko kilometara, između mora i planine Biokovo (čiji je najviši vrh Sv. Jure s 1.762 metra), a središte je Makarskog primorja koje se proteže od Brela na zapadu do Gradca na istoku i sve se više širi prema Tučepima i Krvavici. Skupa s gradskim naseljem Veliko Brdo ima nešto manje od 14.000 stanovnika. U novije vrijeme sve se češće naziva Makarskom rivijerom. Nasuprot su joj Brač i Hvar.

Središte se grada nalazi u prirodnoj luci, između poluotoka Osejave i Sv. Petra. Obično se smatra da je ime dobio prema obližnjem selu Makar, a ono opet prema feničanskom nazivu mucar, za grimiz odnosno purpur. Makarska je luka i danas bogata volcima, vrstom puževa od koje su Feničani proizvodili grimiznu boju.

Ovdje su još u IV. stoljeću Iliri osnovali naselje Muccurum, a 18. rujna 887. u velikom sukobu između Mlečana i Neretljana pobijedili su gusari. U današnjem obliku imena  Makarska, grad se prvi put spominje u vrijeme turskih osvajanja u XVI. stoljeću. Nakon toga ovdje vladaju Mlečani, pa Habsburzi i Napoleon, kojem je na zapadnom ulazu u grad podignut spomenik. Za Austro-Ugarske počinje razvoj turizma.

U hotelu Rivijera u Makarskoj od 4. do 6. listopada traje Prva regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti koju organizira Hrvatski filmski savez uz pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra. Prvog dana najavljene su teme Definiranje pojmova medijska pismenost, filmska pismenost, medijska kultura, filmska kultura, zatim Razvijenost medijske pismenosti među zemljama sudionicima konferencije, pa predstavljanje Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru projekta Filmska pismenost i  projekta Kinoprikazivalaštvo, a na kraju projekcija i analiza filma Lijepo mi je s tobom znaš (2014) o kojem će govoriti Ana Đordić, prof. i autorica (snimateljica, scenaristica i redateljica) filma Eva Kraljević.

Drugoga dana održat će se predavanja Mediji i dječja prava te Dječja prava na filmu, odnosno analiza dostupnih programa: obrazovnih programa HFS-a i udruga članica, Frooma, Djeca susreću umjetnost, Djeca medija, Restarta i niza dječjih festivala.

Konačno, trećeg i završnog dana Prve regionalne konferencije o pravima djece u okviru medijske pismenosti bit će predstavljeni obrazovni programi u domeni  razvijanja medijske pismenosti za sudionike 54. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja počinje 5., a traje do 8. listopada te zaključci i evaluacija Konferencije.

Ispreplićući se dijelom sadržaja te mjestom i vremenom održavanja Konferencija i Revija u Makarskoj odvijaju se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Udruge Dokuma, a pokrovitelji su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Makarska, Turistička zajednica grada Makarske i Hoteli Makarska d.d. Partneri u organizaciji su Savjetovalište Lanterna, Makarska i Udruga osoba s invaliditetom Sunce, Makarska.

Članovi malog ili dječjeg žirija će uoči početka 54. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece proći i stručnu edukaciju na radionici Kako žirirati filmove? koju vode redateljica i snimateljica Eva Kraljević i profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić.

Makarska nas je dočekala i sjajnim zvjezdanim nebom i posve mladim Mjesecom, a zna se da on, ako se čim ga se ugleda prvi put nešto poželi, ispunjava sve želje. I mi smo poželjeli svoju.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

04.10.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska