Novosti

15. Camera Zizanio i 18. Olympia International Film Festival for Children and Young People iz vizure Jadranka Lopatića

Prije okruglo jedanaest godina Vera, Miro i Jadranko posjetili su isti grad i isti festival, tako da je ovogodišnji povratak tamo bio prepun prepričavanja raznih dogodovština i sjećanja, uspomena i zanimljivosti. Očekivali smo povratak u poznato okruženje. Ipak, nakon cjelodnevnog putovanja avionom i autobusom ustanovili smo da više ništa nije isto. Pyrgos se promijenio! To je jedini logični zaključak obzirom da smo mi ostali isti, a naše pamćenje tako svježe.

Srećom, odlično organizirani domaćini (pozdrav Sofia i Lito) nisu nam dozvolili da se izgubimo putem, tako da smo uskoro punih želuca stajali ispred našeg hotela Odysseas, nazvanog po slavnom  junaku i pustolovu. Ime koje više nego odlično pristaje tom objektu, obzirom da u njemu odsjedaju samo oni stvarno pustolovnog i odvažnog duha.

Uglavnom, idućih dana uhvatili smo nekakav ustaljeni ritam: nakon raskošnog doručka slijedi projekcija Camera Zizanio, produkcije filmova djece i mladih. Vrijeme za ručak, pa sudjelovanje u Mythos projektu (djeca, ne, mi ne), pa nakon toga projekcija Olympia Film festivala, tj. produkcije filmova za djecu i mlade, i onda opet u hotel i sve ispočetka.

Jedan dan smo oteli našu djecu, Mateu i Lanu iz Videodružine BezVizije iz Slavonskog Broda, te Ledu i Laru iz FKVKZ-a (Jure iz Kinokluba Karlovac je odlučio kako mu je sudjelovanje na radionici važnije od razgledavanja ruševina) i odveli ih u Olympiju, mjesto gdje su stari grci izmislili Olimpijadu.

Što reći o festivalu?

Hrpa novih prijateljstava je sklopljena, mladi su se odmah povezali međusobno i postali nerazdvojni. Mi stariji smo se također sprijateljili, recimo s vlasnikom kafića preko puta kina.

Na Camera Zizanio hrvatski blok bio je sastavljen od po dva filma FKVK-a Zaprešić, dva filma Frooom-a, tri filma VANIMA-e, dva filma Kinokluba Karlovac, te po jednog filma OŠ Bartola Kašića iz Zagreba i Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke te smo se dostojno predstavili u europskoj konkurenciji, a i prezentirali programe HFS-a: Four River Film Festival i Filmsku reviju mladeži, te Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

U programu Olympia film festivala bilo je izvrsnih filmova, koje smo temeljito analizirali nakon projekcija. U tim analizama pomogao nam je i Boris iz Frooom-a tako da su rasprave bile vrlo dugačke i na momente vrlo žestoke.

Uglavnom, bilo je to osam dana novih iskustava i doživljaja i svi smo se složili kako bi trebalo ponoviti ovakvo putovanje. Iako ne za jedanaest godina, nego nešto prije.

Trivia

Kompanija Swissair je bolja od Austrian Airlinesa jer nakon obroka dijeli čokoladice, a za vrijeme leta pušta crtane filmove.

Zamatanje kofera u prijanjajuću foliju na Plesu stoji 10 eura, dok na grčkom Eleftherios Venizelosu stoji tek 6 eura.  Cijena 30 metara prijanjajuće folije za domaćinstvo u trgovinama stoji oko 5 kn.

Boca jednog tradicionalnog grčkog pića u Grčkoj dođe nekih 17 eura (oko 130 kn) dok se kod nas u jednom trgovačkom lancu može kupiti za 99,99 kn.

Jonsko more je gotovo jednako slano kao i Jadransko.

Srdačno vaš, Jadranko Lopatić iz Foto kino video kluba Zaprešić

10.12.2015.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska