Novosti
Prva regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti i 54. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Emotivne rasprave

Hrvatski filmski savez jedan je utemeljitelja UNICEF-ovog Festivala o pravima djece koji se kontinuirano odvija od 2009., već tri godine sudjeluje u dodjeli Plavog VAFI-ja za najbolji dječji film koji unapređuje dječja prava, na Međunarodnom festivalu animiranog filma djece i mladih u Varaždinu, a dio filmskih primjera iz arhive HFS-a svakodnevno služi nastavnicima i profesorima u nastavi medijske kulture.

Između ostalih, to su bili temelji na kojima je organizirana Prva regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti na kojoj je izvanredna profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Mihaela Banek Zorica upozorila na potrebu definiranja pojmova medijska pismenost, filmska pismenost, medijska kultura, filmska kultura, producentica Jacqueline Cosgrove govorila o razvijenosti medijske pismenosti u Australiji, gdje od 2011. vodi humanitarnu udrugu The Bardic Studio koja se bavi produkcijom, distribucijom i promocijom dječjeg filma, a Natascia De Rosa i Kristina Dorić o sadašnjem stanju u Italiji i novim projektima na festivalu Giffoni. Uroš Živanović predstavio je Hrvatski audiovizualni centar, pod čijim se pokroviteljstvom održavaju Konferencija i Revija, a posebno projekte Filmska pismenost te Kinoprikazivalaštvo.

Sadržajna i emotivna rasprava razvila se poslije prikazivanja dokumentarnog filma Lijepo mi je s tobom znaš i njegove analize koju su napravile Ana Đordić, prof. i autorica filma Eva Kraljević, a na kojoj je Ivana Štedul kroz suze upozorila na nezadovoljavajući položaj osoba s invaliditetom u nas i predložila da se ovaj film prikaže u svim našim osnovnim i srednjim školama, kao snažan doprinos zaštiti i ostvarenju dječjih prava.

Karlovčanke Ksenija Sanković, trenutno koordinatorica projekta Riječno kino te  profesionalna radna terapeutkinja Ivana Štedul su za korisnike Udruge osoba s invaliditetom Sunce iz Makarske, u sklopu programa Konferencije i Revije,  organizirale i provele radionicu stop animacije koja se odvijala u prostorijama hotela Rivijera ali i na sunčanim terasama i na plaži, pa su svi mogli vidjeti kako su ih i koliko dobro prihvatili mladi korisnici ali i njihove voditeljice.

U Makarskoj večeras počinje 54. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece na kojoj će na sedam revijskih projekcija biti prikazana 83 filma učenika starijih razreda osnovnih škola koje je za prikazivanje u službenoj konkurenciji odabrala selekcijska komisija u sastavu Josip Krunić, umirovljeni nastavnik hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića u Gunji i osnivač i dugogodišnji voditelj Multimedijalnog centra Studio kreativnih ideja Gunja (SKIG), dobitnik državne nagrade Ivan Filipović za životno djelo 2010. godine, filmska kritičarka Diana Nenadić, urednica izdanja Hrvatskog filmskog saveza, predsjednica Udruženja hrvatskih filmskih kritičara i predavačica filmske kritike na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te mr. sc. Slaven Zečević, diplomirani filmski montažer, filmski esejist i kritičar.

Na 54. reviju prijavljeno je čak 195 animiranih, igranih te dokumentarnih filmova, TV-reportaža i radova u otvorenoj kategoriji ili slobodnom stilu, a po tri nagrade u svakoj kategoriji dodjeljuju dva žirija, ocjenjivački sud odraslih i međunarodni dječji žiri.

Revija traje do 8. listopada, a na njoj se očekuje više od 120 sudionika iz školskih filmskih skupina pri osnovnim školama, klubova i udruga iz cijele Hrvatske.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

05.10.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska