Novosti

Počela Regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti

4. listopada, 2016. – U Makarskoj je jučer počela ‘Regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti’, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i pod pokroviteljstvom HAVC-a. Konferencija traje do 6. listopada.

Na konferenciji sudjeluju dvadesetak sudionika, no i zanimljivi gosti iz inozemstva. Većina sudionika posvećena je filmovima djece i mladeži, neki u vidu festivalskih programa, a neki rade filmsku produkciju s navedenim uzrastima.  S obzirom na to da se medijska pismenost danas smatra jednom od temeljnih vrsta pismenosti, teško je vjerovati u to da bez institucionalnog razvoja takve pismenosti među djecom i mladima možemo uopće pomišljati razgovarati o dječjim pravima.

Hrvatski filmski savez organizira Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece već više od 50 godina. Također Savez tvore 45 članica udruga i kinoklubova, od kojih se brojni bave pedagoškim radom na filmu čiji su autori djeca i mladi. Iz toga je i proizašla ideja da se prije Revije djece u Makarskoj, koja kreće u srijedu, 5. listopada, održi Konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti. Hrvatski filmski savez, osim kroz UNICEF-ov festival o pravima djece kojeg je inicirao 2009. godine i u okviru kojeg je selekciju filmova s Revija djece i mladeži na temu dječjih prava pogledalo više od 10000 djece diljem Hrvatske, bavi se dječjim pravima i kroz niz drugih aktivnosti.

Hrvatski filmski savez u zadnje tri godine razvojem međunarodne suradnje raspolaže s respektabilnom brojkom suradnji te je stvorena potrebna platforma za ostvarivanje navedenog programa Konferencije o dječjim pravima u filmskom stvaralaštvu. Potrebno je spomenuti kako je samo u 2015. godini više od pedeset osnovnoškolaca i srednjoškolaca, zajedno sa svojim mentorima, voditeljima, sudjelovalo na nekoliko internacionalnih festivala i revija.

04.10.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska