Novosti

Martinac i laureati Dječje revije na otvaranju programa Grad bez kina u Makarskoj

Iako je Makarska već 15 godina bez funkcionalnog kina, udruga Dokuma koja jedina na području Makarske rivijere djeluje kroz audiovizualnu djelatnost, treću godinu za redom organizira program projekcija „Grad bez kina“ u lokalnom Vatrogasnom domu. Tako je 26. ožujka na otvaranju nove sezone ovog programa makarskoj publici premijerno prikazan dugometražni film „Martinac“ autora Zdravka Mustaća u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, a isti je film upravo uvršten na 25. Dane hrvatskog filma. Prije projekcije publici se obratila tajnica Hrvatskog filmskog saveza Marija Ratković Vidaković i istaknula je važnost razvoja audiovizualne djelatnosti, te je naglasila koliko su bitne ovakve akcije radi mogućeg aktiviranja kinoprikazivačke djelatnosti u sredini.  Također je predstavila 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koju će Savez u suorganizaciji s udrugom Dokuma realizirati početkom listopada ove godine.

Istog dana u Vatrogasnom domu za najmlađe Makarane je održana projekcija dokumentarnih  filmova nagrađenih na 53. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koje je odabrao Josip Vujčić, tajnik udruge Dokuma. U prepunoj dvorani publika je imala prilike vidjela filmove: „Djeco, Ivica se zovem“ OŠ Ivanovec, „Crni pojas“ OŠ Mala Subotica, „Posao iz Snova“ udruge ZAG i „Zvučna kulisa“ OŠ Bartol Kašić. No najveće je oduševljenje zavladalo kada je premijerno prikazan film „Makarsko Sunce“ nastao na radionici TV reportaže „Mala makarska televizija“ održanoj tokom proljetnih praznika. Osam je učenica uz učiteljicu Marinu Srhoj, a uz vodstvo prof. Ivane Rupić sudjelovalo u izradi zanimljive TV reportaže kojom su prikazali aktivnosti članova i štićenika Udruge za osobe s invaliditetom „SUNCE“ iz Makarske.  Publiku je iznenadila i projekcija kratkog dokumentarnog filma „Makarska Zora“ koji su realizirale polaznice video družine makarske OŠ Petra Perice po mentorstvom profesorice Srhoj, što je ujedno prvi školski film nastao u Makarskoj nakon umirovljenja profesora Vinka Garmaza, osnivača KinoKluba Biokovo koji je ujedno i preteča udruge Dokuma.

Izvrsna radionica! Nisam očekivala ovako intenzivan i dinamičan rad. Poseban gušt mi je bio promatrati djecu koliko su se uživjela i koliko im je lijepo bilo, baš su uživali. Osobno sam dosta toga naučila. Posebno bih pohvalila voditeljicu Ivanu koja nas je tako s nekom lakoćom vodila kroz radionicu i tako ugodno prenosila znanje. Ona je vodila radionicu dajući svojih sto posto i zahvalna sam joj na tome. – kazala je Marina Srhoj, učiteljica Hrvatskoga jezika

Spomenimo da su upravo štićenici iz udruge „SUNCE“, uz mentorstvo makarskog slikara Gorana Novovića, napravili likovna rješenja koja su poslužila za izradu vizualnog identiteta 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

30.03.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska