Novosti

Hrvatska delegacija na festivalu Giffoni u Gruziji

Hrvatska delegacija vratila se s filmskog festivala Giffoni Georgia koji se od 24. – 26. lipnja održao u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju. Festival je dio franšize Giffoni koja predstavlja tradiciju jednog od najvećih festivala filmova za djecu i mlade, a inače se već desetljećima odvija u istoimenom talijanskom gradiću. Festivalski program čine filmovi profesionalaca namijenjeni djeci i mladima, a posebnost je što ih tijekom festivala ocjenjuju upravo mladi.

Tako su, uz 500 vršnjaka iz svijeta, na festivalu sudjelovala i tri člana žirija iz Hrvatske kojima je sudjelovanje na Giffoniju nagrada za izuzetan talent koji pokazuju na području filmskog stvaralaštva. U starosnoj skupini 13+, Hrvatsku je predstavljala Hana Horvat iz OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici koja je nagrađena na lanjskom izdanju Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. U okviru starosne skupine 16+ u radu žirija su sudjelovali Miran Ratković i Laura Pribanić iz Kinokluba Karlovac, inače nagrađeni na lanjskoj Filmskoj reviji mladeži u Karlovcu.

Njihova pratiteljica i voditeljica žirija Marija Ratković Vidaković, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, u Tbilisiju je održala i prezentaciju o radu Hrvatskog filmskog saveza s naglaskom na programe internacionalnog, odnosno regionalnog potencijala, revije djece i mladeži, Školu medijske kulture i Videoradionicu za djecu i mlade u Kraljevici. Uz prezentaciju je prikazan i filmski program koncipiran od radova što nastalih, što nagrađenih na navedenim događanjima.

Uz makedonski i albanski, gruzijski je treći licencirani Giffoni festival u Europi, a ove se godine održao po drugi put. Okupio je pritom delegacije iz Armenije, Azerbajdžana, Makedonije i Italije. Hrvatski filmski savez je uspostavio kontakte s Giffonijem prije dvije godine te od onda naše delegacije sudjeluju na festivalima pod njegovim brandom. Također,   na revijama djece i mladeži kod nas su dosad sudjelovali i mladi filmaši iz Makedonije i Italije, a ove se godine očekuje dolazak i mladih talenata iz Gruzije.

Naši su se predstavnici iz Tbilisija zasigurno vratili puni dojmova i bogatiji za neka vrijedna poznanstva. Nadamo se da će stečena iskustva što prije primijeniti u nekim novim, nagrađenim filmovima!

29.06.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska