Novosti

Završila Konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti

6. listopada 2016. – Završila je ‘Konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti’, koja se održavala od 3. do 6. listopada u Makarskoj, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i pod pokroviteljstvom HAVC-a. Na Konferenciji je sudjelovalo četrdesetak predstavnika iz Hrvatske, Italije i Australije, koji se bave filmskim stvaralaštvom djece i edukacijom u okviru medijske pismenosti. Većina sudionika posvećena je filmovima djece i mladeži, neki u vidu festivalskih programa, a neki rade filmsku produkciju s navedenim uzrastima. Na Konferenciji su sudjelovali i medijski pedagozi iz zemalja u kojima je filmsko stvaralaštvo djece posebno aktivno, stručnjaci koji se posebno bave medijima i dječjim stvaralaštvom te profesori.


Sudionici konferencije

Učenje medijske kulture najučinkovitije je kroz praktičan rad u smislu produkcije, analize i interpretacije, razmjene dojmova, kritičkog vrednovanja i slično. Dječje medijsko stvaralaštvo trebalo bi postati dostupno javnosti kako bi dječji autori bili dodatno motivirani za svoj daljnji rad, ali i kako bi druga djeca bila inspirana radom svojih vršnjaka. Sudionici konferencije apostrofiraju i činjenicu da je iznimno važno čuti glas same djece, a on je posebno artikuliran u dječjem stvaralaštvu. Sudionici Konferencije podržavaju predložene strateške planove Hrvatskog audiovizualnog centra na području povezivanja audiovizualnog i odgojno obrazovnog sektora te će se uključiti u njihovo donošenje. Složili su se da treba nastaviti razgovarati o pojmovima poput filmske, medijske, digitalne, informacijske i AV-pismenosti, a svi su sudionici suglasni da je razvoj kritičkog mišljenja ključan za razvoj svih oblika pismenosti/opismenjavanja.


Publika

Hrvatski filmski savez tvore 45 članica udruga i kinoklubova, od kojih se brojni bave pedagoškim radom na filmu čiji su autori djeca i mladi. Jedna od rijetkih zemalja koja ima izuzetno kvalitetno i kontinuirano razvijeno dječje stvaralaštvo i stvaralaštvo mladih. Iz toga je i proizašla ideja da se prije Revije djece, koja traje od 5. do 8. listopada u Makarskoj, održi Konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti.


Radna skupina donosi zaključke

06.10.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska