Novosti

Naši predstavnici na festivalu u Valenciji!

U Valenciji je od 24. do 28. veljače održan glavni dio programa 4. MICE - međunarodnog festivala filmova djece i mladeži. Kao i prošlih godina manifestacija je okupila veliki broj gostiju i prikazanih filmova, a ove su se godine, osim Valencije, festivalski događaji odvijali i u Madridu i Alicanteu.

Kao predstavnici Hrvatskog filmskog saveza, u Valenciji su bili prisutni članovi Škole animiranog filma iz Čakovca, voditeljica Jasminka Bijelić Ljubić te učenica Nika Jaušovec. Nika je dobila priliku sudjelovati na festivalu u Španjolskoj uspjehom svojeg animiranog filma na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

MICE povezuje mlade talente s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, a pritom se razmjenjuju iskustva i ideje, zabavlja i uči te stvara mreža suradnje između kreativaca. Naše su predstavnice u Valenciji sudjelovale u raznim festivalskim programima vezanima uz film i srodne umjetnosti. Osim prisustvovanja otvorenju festivala u dvorani Palau de la Música, voditeljica Jasminka Bijelić Ljubić sudjelovala je na okruglom stolu vezanom uz razvoj audiovizualne kulture kao dijela nacionalnih školskih kurikuluma, dok je Nika sudjelovala na radionicama filma te izrade manga ilustracija za djecu. Festivalski su programi održani na različitim lokacijama u gradu, što je omogućilo da naše predstavnice potpunije dožive atmosferu egzotične Valencije, pa su tako posjetile prostore MUVIM-a, muzeja ilustracije i suvremene umjetnosti, kao i prostore gradske filmoteke i kulturnog centra Artesania.

Tijekom zajedničkih programa gosti su predstavljali produkcije filmskih klubova i škola iz različitih dijelova svijeta, a na taj su način promovirali festivale i filmske djelatnosti u matičnim zemljama. Jasminka i Nika su tako distribuirale materijale vezane uz festivale u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te promovirale svoju djelatnost unutar Škole animiranog filma, koja je i jedna od najstarijih hrvatskih dječjih kinoklubova (osnovan 1975. godine). To ističe važnost sudjelovanja naših predstavnika na međunarodnim festivalima jer se, osim povezivanja i druženja mladih talenata, na taj način i hrvatsko stvaralaštvo mladih pozicionira u svjetskim okvirima. Naše su se predstavnice iz Valencije zasigurno vratile pune dojmova i bogatije za neka vrijedna poznanstva. Nadamo se da će Nika stečena znanja što prije primijeniti u nekom novom, nagrađivanom filmu!

02.03.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska