Novosti

Dječja prava i filmsko stvaralaštvo: bogat filmski i obrazovni program od 3. do 8. listopada u Makarskoj!

Makarska idući tjedan postaje domaćin ‘Regionalne konferencije o pravima djece u okviru medijske pismenosti’ i ‘54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece’.

26. rujna, 2016. - Hrvatski filmski savez i Udruga Dokuma u Makarskoj od 5. do 8. listopada 2016. godine, organiziraju 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i to pod pokroviteljstvom HAVC-a, HZTK-e, Grada Makarske, TZ grada Makarske i Hotela Makarska d.d., uz partnerske organizacije SUNCE Makarska i Savjetovalište Lanterna.

Na samu je Reviju prijavljeno čak 195 filmskih radova djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske, od čega je nakon selekcije za ulazak u službenu konkurenciju prošlo njih 83 koje ćemo imati prilike pogledati tokom Revije u sedam službenih projekcija. Selekcijska komisija je bila u sastavu Josip Krinić (pedagog), Diana Nenadić (filmska kritičarka) i Slaven Zečević (filmski montažer).

U ponedjeljak, 3. listopada kreće ‘Regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti’

Prije nego što prikažemo filmove koji predstavljaju vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije, Hrvatski filmski savez organizira  i ‘Regionalnu konferenciju o pravima djece u okviru medijske pismenosti’, od 3. do 6. listopada u hotelu Rivijera, pod pokroviteljstvom HAVC-a. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici iz više zemalja regije, a koji se bave filmskim stvaralaštvom djece. Očekujemo predstavnike iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Albanije i Hrvatske. Većina sudionika posvećena je filmovima djece i mladeži, neki u vidu festivalskih programa, a neki rade filmsku produkciju s navedenim uzrastima.

Osnutkom Youth Cinema Network-a 2013. godine, suradnja između filmskih klubova koji se bave stvaralaštvom djece i mladih na europskoj razini postala je sve izraženija. Upravo ovaj projekt idealna je prilika za povezivanje unutar Mreže. Hrvatski filmski savez u zadnje tri godine razvojem međunarodne suradnje raspolaže s respektabilnom brojkom suradnji te je stvorena potrebna platforma za ostvarivanje programa Konferencije o dječjim pravima u filmskom stvaralaštvu.

S obzirom na to da se medijska pismenost danas smatra jednom od temeljnih vrsta pismenosti, teško je vjerovati u to da bez institucionalnog razvoja takve pismenosti među djecom i mladima možemo uopće pomišljati razgovarati o dječjim pravima. Upravo je zato konferencija regionalnoga karaktera, koja se bavi pravima djece, ključna za ostvarenje suradnje na polju medijske edukacije djece, mladih i njihovih nastavnika, odgajatelja te voditelja izvanškolskih aktivnosti.

26.09.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska