Novosti

Nastavljena uspješna suradnja između festivala Giffoni Macedonia i Hrvatskog filmskog saveza

Treće izdanje festivala Giffoni Macedonia održalo se u Skopju od 06. do 11. listopada pod kapom brenda Giffoni – jednog od najvećih festivala filmova za djecu i mlade koji se već 45 godine odvija u istoimenom talijanskom gradu. Hrvatski filmski savez uspostavio je suradnju s Giffoniem prije godinu i pol dana kada je voditeljica revijskih programa sudjelovala na Konferenciji Youth Cinema World Allience u Albaniji. Nakon toga djeca iz Makedonije i Italije već su dvije godine za redom članovi žirija djece i mladeži na Revijama djece i mladeži u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, dok djeca iz Hrvatske participiraju kao članovi žirija kako u Makedoniji i Italiji, tako i u novopokrenutom Giffoniju u Gruziji.

No, s Makedonskom inačicom Giffonija te njihovom Makedonskom filskom agencijom, već je lani uspostavljen malo opširniji oblik suradnje koji je uključivao radionice hrvatskih filmskih profesonalaca u Makedoniji, ali i obrnuto: makedonski tim je na protekloj Filskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu organizirao radionicu jednominutnog filma kao i radionicu foto priče. Ta suradnja nastavljena je i prošli tjedan u Makedoniji, gdje su organizatori Giffoni Makedonija i Makedonska filmska agencija pozvali Hrvatski filmski savez da ponovno osmisli jedan raznovrstan program i da se na taj način predstavi u Skopju. Tako su delegaciju Saveza činili:

a) Četiri člana žirija djece i mladeži (uz 500 vršnjaka iz regije): dvije članice žirija starosne dobi 13+, Katja Radojković i Mara Marković iz Osnovne škole Bartola Kašića iz Zagreba i prošle godine na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojile su dvije nagrade; druga dva člana žirija starosne dobi 16+, Neno Barović i Miran Ratković iz Muško učeničkog doma Dubrovnik i Kinokluba Karlovac i na proteklom izdanju Filmske revije mladeži osvojili su također dvije nagrade. Sudjelovanje na Giffoniju upravo im je nagrada za izuzetan talent koji pokazuju na području filmskog stvaralaštva djece i mladih. Njihova pratiteljica i voditeljica žirija bila je Ana Đordić, profesorica medijske kulture i hrvatskog jezika na IV. Gimnaziji u Zagrebu, i dugogodišnja suradnica Hrvatskog filmskog saveza. Na prijedlog organizatora Ana Đordić je i održala predavanje za profesore makedonskog jezika o važnosti medijske kulture u obrazovanju.

b) Hrvatski tim također je zaslužan je za dvije od ukupno sedam radionica koje se odvijaju na Giffoniju. Diplomirani animator Luka Hrgović vodio je radionicu specijalnih efekata, dok je filmski kritičar Boško Picula mlade filmaše podučio svom zanimanju. Film nastao na Lukinoj radionici mogao se i vidjeti sinoć na festivalskom zatvaranju.

c) Uz žiri i voditelje radionica hrvatsku delegaciju činila je Marija Ratković Vidaković, vd. tajnica Hrvatskog filmskog saveza, koja je zajedno s Anom i djecom – članovima žirija održala prezentaciju rada Hrvatskog filmskog saveza s naglaskom na programe internacionalnog, odnosno regionalnog potencijala: obje gore spomenute Revije, Školu medijske kulture i Videoradionice za djecu i mlade u Kraljevici. Uz prezentaciju bio je prikazan i filmski program koncipiran od radova što nastalih, što nagrađenih na navedenim događanjima:

Aftermatch, 13'41'', p: Station Next, Danska
Ribar ribi ne grize rep, 4'48', Videoradionice za djecu i mladež u Kraljevici
Disneyeva noćna mora,  3'20'', Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“
U ime bureka, 8' 28'', p: Kinoklub Karlovac
Pričajmo glasnije, možda će nas čuti, 4'30'', p: OŠ Bartola Kašića, Zagreb
On, 6' 20'', p: Muški učenički dom Dubrovnik

Hrvatska delegacija predstavila se i na tzv. internacionalnoj večeri i to tradicionalnim hrvatskim proizvodima (mahom „kućne“ proizvodnje), ali i promotivnim materijalima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Grada Zagreba. Također, posebno je lijepo bilo susresti i Anu Opačić, mladu filmašicu rodom iz Splita (članicu Kino kluba Split) koja danas živi i radi u Skopju u okviru organizacijskog tima Giffoni Macedonia. Upravo je Ana prije sedam godina na prvom izdanju Four River Film Festivala u Karlovcu osvojila nagradu za najbolji eksperimentalni film. Ostali organizatori i članovi hrvatske delegacije pripremili su joj zato jedno malo iznenađenje i u okviru predstavljanja programa Hrvatskog filmskog saveza prikazali su i njen film „Kojih nije bilo“ s kojim je u Karlovcu i osvojila nagradu. Ima li ljepše potvrde o uspješnosti pojedinih programa kada mlade ljude koji su na neki način proizašli iz istih susrećeš na jednako kvalitetnim događanjima u regiji i svijetu i to danas kao uspješne profesionalce. Tada znaš da ono što radiš, dobro radiš, zaključili su iz Hrvatskog filmskog saveza.

12.10.2015.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska