Zapis

Facebook HFS
54
2006
54/2006
Propozicije, natječaji, prijavnice
Natječaj za scenarije

Palunko i NISI MASA raspisali su početkom svibnja natječaj za scenarije kratkometražnog filma. Natječaj je otvoren do 31. srpnja 2006, a namijenjen je svim zainteresiranim autorima, s jedinim ograničenjem da imaju između 18 i 28 godina. Tema je ovogodišnjeg natječaja Turisti.

Riječ je o 5. europskom natječaju za scenarije kratkometražnih filmova, u koji se prvi put uključuje i Hrvatska, uz još šesnaest europskih zemalja. Organizaciju i provedbu natječaja potpisuje NISI MASA, međunarodna organizacija koja na razini Europe okuplja i pomaže pri realizaciji inicijativa mladih entuzijasta koji se bave, ili se tek žele baviti, filmom. Hrvatski je partner u organizaciji i provedbi natječaja Palunko, projekt Hrvatskoga filmskog saveza kojemu je svrha promicanje scenaristike.

Autori iz sedamnaest zemalja ravnopravno se natječu za ukupni fond od 25.000 eura, koji je namijenjen isključivo produkciji filmova koji će se realizirati prema scenarijima koji pobijede na natječaju. Da bi stigli do realizacije, scenariji moraju najprije proći nacionalnu selekciju, na kojoj se izabiru do tri najbolja, a zatim i drugi krug na međunarodnoj razini, na kojoj se opet izabiru najviše tri, po mišljenju žirija najbolja scenarija. No, i oni odabrani na nacionalnoj razini neće ostati bez nagrade, jer Palunko i Hrvatski filmski savez posebno nagrađuju tri odabrana scenarija autora iz Hrvatske knjigama i jednogodišnjom pretplatom na Hrvatski filmski ljetopis. Jasno, posebna je nagrada svim autorima mogućnost realizacije njihovih scenarija, jer je svake godine sve veće zanimanje redatelja za radionicu scenarija Palunko i scenarije koji u njoj nastaju.

Prijavljeni scenariji moraju biti izvorni, napisani na nekom od službenih jezika za koje je natječaj raspisan, dakle i na hrvatskom, a duljinom su ograničeni na 20.000 znakova, uključujući interpunkciju i razmake. Detaljna pravila natječaja, prijavnicu i upute za pisanje zainteresirani mogu pronaći na www.filmski-programi.hr/palunko ili na www.nisimasa.com, odnosno zatražiti dodatne informacije na palunko@hfs.hr.

Projekt Palunko financira se sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a partneri natječaja NISI MASA su Allianz Cultural Foundation, European Coordination of Film Festivals, GREC, LVT i TV5 Monde.

SADRŽAJ

ZAPIS