Zapis

Facebook HFS
54
2006
54/2006
Iz Hfs-a
IZ FILMSKE PRODUKCIJE HFS-A

Oktavijan Faktoru, nagrada za kameru Poljaku

Oktavijana za najbolji eksperimentalni film po izboru filmskih kritičara na 15. danima hrvatskog filma osvojio je film Autoportret Ivana Faktora u produkciji Hrvatskoga filmskog saveza.

Nagradu za najbolju kameru dobio je Boris Poljak, direktor fotografije u dvama filmovima iz produkcije Hrvatskoga filmskog saveza: Stolac za ljuljanje i Planktoni. Poljaku je to već peta nagrada za snimateljski rad na Danima hrvatskoga filma.

Ivan Faktor i Željko Jerman u Oberhausenu

Desetominutni dokumentarac Željko Jerman — moj mjesec autora Ivana Faktora prvi je film realiziran u samostalnoj Hrvatskoj koji je uvršten u službeni program međunarodnoga festivala kratkoga filma u Oberhausenu, održana od 4. do 9. svibnja 2006. Na tom su festivalu doduše već nastupili brojni domaći autori, od Nedjeljka Dragića, Vladimira Peteka, Krste Papića, Vlade Kristla do Ivana Ladislava Galete i Vinka Brešana, ali svi još prije petnaestak godina i kao predstavnici bivše zajedničke države, pa je uvrštenje Faktorova filma o hrvatskom konceptualnom umjetniku Jermanu svojevrsno ’probijanje leda’ kojim je, u odnosu na suvremeno hrvatsko filmsko stvaralaštvo kratkoga metra, bio ’okovan’ ovaj ugledni festival.

Faktorov film premijerno je prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu, snimljen je u produkciji Hrvatskoga filmskog saveza, a svojom univerzalnom porukom o sudbini umjetnika u društvu koje ga prepoznaje i cijeni samo dok donosi uspjehe, i zaboravlja kad ga životne okolnosti potisnu na marginu, odmah privukao pozornost. I na 52. međunarodnom festivalu kratkoga filma u Oberhausenu Željko Jerman — moj mjesec polučio je zapažen uspjeh.

Velika ’turneja’ Velikih očekivanja

Od zagrebačke premijere u listopadu 2005, eksperimentalno-dokumentarni film Renate Poljak Velika očekivanja prikazan je na više europskih festivala i drugih manifestacija. Umjetnička akademija u Beču prikazala je film 16. ožujka u okviru programa Akbild / Post-Conceptual Art Practices, Semper Depot /M1, uz predavanje Renate Poljak. Projekcija i predavanje autorice potom su održani (30-31. ožujka) u okviru International Symposium on Sustainability and Contemporary Art na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti.

Velika očekivanja, Renata Poljak (2005)

Film je u travnju prikazan i u Rooseum Center for Contemporary Art u švedskom Malmöu te u okviru večeri umjetničkog videa i filma (program Zagreb Calling), u umjetničkom centru Mira Phalaina, u Parizu. Tijekom svibnja film su vidjeli posjetitelji festivala AsterFest u makedonskoj Strumici (28-31. svibnja 2006), manifestacije Vienna Independent Shorts, Beč, Austrija (28-31.5.2006.), te Međunarodnog festivala kratkoga filma u Hamburgu (31.svibnja — 5. lipnja 2006). Velika očekivanja gostuju u kolovozu u Kunsthausu Baselland, u švicarskom Muttenzu, a u rujnu će ponovno biti prikazan u Zagrebu, u okviru predavanja Kultiviranje arhitektonske vrste o arhitekturi u Društvu arhitekata Hrvatske.

Faktorov Autoportret na izložbi u Puli

Eksperimentalni Autoportret Ivana Faktora, ostvaren u produkciji Hrvatskoga filmskog saveza, postao je u ožujku dio autorove instalacije na izložbi u Galeriji Anex u Puli. U instalaciji nazvanoj Autoportret 1980-2006. Faktorov recentni rad, ostvaren medicinskim skeniranjem nutrine njegova vlastita tijela, supostavljen je njegovu Autoportretu iz 1980. snimljen S-8-kamerom.

U katalogu izložbe Ana-Marija Koljanin piše: »U oba filma (...) kamera registira materijalnu činjeničnost ljudskog tijela. Iako je u pitanju autoreferencijalna praksa, te je umjetnik istovremeno subjekt i objekt vlastite umjetnosti, tijeko je upotrijebljeno kao teritorij i uspostavljeno kao depersonaliziran prikaz neprestane transformacije fizičnosti. (...) Dvije, različitim tehnologijama posredovane identične fizičke stvarnosti — u Autoportretu iz 1980. i 2006. — pokazuju tehnološki reguliranu distinktivnost u vidljivosti prikaza, ali prije svega, obje simbolički upućuju na bitno svojstvo ljudskog bića — fragilnu, meku tjelesnost, kao osnovnu supstancu osobe.»

La strada u Karlsruheu, Drugdje u Strumici

Dokumentarni film Damira Čučića La strada uvršten je u natjecateljski program festivala kratkog filma Shooting Europe, koji je od 24. do 28. svibnja održan u Karlsruheu, Njemačka, a zajedno s Velikim očekivanjima Renate Poljak i Drugdje Natalije Župan u službenu konkurenciju 2. međunarodnog festivala filma i videa jugoistočne Europe u makedonskoj Strumici (28-31. svibnja 2006).

U montaži Kreljina Susjeda Tanja

Moja susjeda Tanja naslov je novoga filma uglednoga hrvatskog dokumentarista Petra Krelje, koji Hrvatski filmski savez realizira u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom. Film donosi životnu priču obične, ali i iznimne žene, redateljeve susjede Tanje, a trenutačno je u fazi montaže.

HFS-ovi filmovi naŠtandu u Cannesu

Hrvatski filmski savez odazvao se pozivu Ministarstva kulture da sudjeluje u predstavljanju hrvatske kinematografije u okviru hrvatskoga štanda, ove godine prvi put priređena na festivalu u Cannesu. Iako kratki filmovi nastali u produkciji HFS-a nisu bili predviđeni za prikazivanje, predstavljeni su DVD-izdanjima i promotivnim materijalom. HFS je na kanski sajam poslao i izbor iz svoje publicističke produkcije.

SADRŽAJ

ZAPIS