Zapis

Facebook HFS
54
2006
54/2006
Klubovi
47 godina Liburnija-filma

Kino-videoklub Liburnija-film iz Rijeke neprofitna je udruga građana koja djeluje u sklopu Hrvatskoga filmskog saveza i Zajednice tehničke kulture grada Rijeke. Klub je pod nazivom Kinoklub Rijeka registriran 15. svibnja 1959, a pod današnjim imenom registriran je 28. lipnja 1971. KVK Liburnija-film tako je treća po starosti udruga kinoamatera u Hrvatskoj.
Osnovne su djelatnosti kluba promicanje filma, društvenih vrednota te razvoja kino-videotehnike. Punih 47 godina Kino-videoklub Liburnija-film organizira edukativne tečajeve, na kojima je dosad velik broj građana upoznalo osnove filmskoga stvaralaštva. Tečajeve Kluba do sada je prošlo oko 1500 kinoamatera, a mnogi od njih danas su profesionalci koji rade na filmu i televiziji u Hrvatskoj i u inozemnim produkcijskim kućama.

Klub je prije pet godina zabilježio pad članstva prigodom smjene generacija, a članstvo je znatno obnovljeno 2005. tijekom tečaja o osnovama filma. Danas klub broji tridesetak aktivnih članova, a u matičnoj su knjizi zapisane na stotine imena riječkih i inih kinoamatera.

U klubu, kao jednoj od najstarijih udruga u gradu, snimljeno je nekoliko stotina kraćih i duljih amaterskih filmova, nekoliko profesionalnih kraćih dokumentarnih filmova, propagandnih spotova i videospotova. Klub je osnovao i tzv. Riječku školu crtanoga filma, iza koje je desetak animiranih filmova. Članovi kluba sudjeluju te osvajaju vrijedna priznanja na brojnim festivalima amaterskog filma u Hrvatskoj i u svijetu i sami organiziraju dvije filmske revije.

Prva je tradicionalna Kvarnerska revija amaterskog filma, popularno nazvana KRAF, koja se održava od 1969. godine, a koja je tematski slobodna s ograničenjem trajanja filma od 20 minuta. Drugi je festival More, pokrenut 2000. kao svojevrstan filmski i videonastavak Međunarodnoga salona umjetničke fotografije More, koji je u Rijeci postojao pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Od 2003. festivalu je pridružena i Izložba fotografija More, a od 2005. Klub je pokrenuo i projekt jedinstven u Hrvatskoj: Prvi hrvatski festival podmorske fotografije i filma.

Ciljevi su festivala More promicanje ljepote mora i potrebe njegove zaštite, promocija filmskog izričaja o temi mora te turistička promidžba grada Rijeke i Hrvatske.
Od brojnih pojedinaca zaslužnih za uspješnost kluba valja istaknuti Ivana Tićka i Ervina Debeuca, doajene riječkoga filmskog amaterskog stvaralaštva i osnivače Liburnija-filma. Među nagradama koje je osvojio klub ističemo nagradu UNICA-e, međunarodne federacije neprofesijskih filmskih i videostvaralaca, koja je 1999. KVK-u Liburnija-film dodijelila titulu najboljega kinokluba u Hrvatskoj te nedavno priznanje koje je Liburnija-filmu za doprinos razvoju neprofesijskog stvaralaštva dodijelio Hrvatski filmski savez.

Tekuća, 2006. godina, za Liburnija-film od posebne je važnosti.
Nakon niza godina provedenih u neprimjerenim, redovito premalim prostorima, od kojih je posljednji imao tek trinaest kvadratnih metara, klub je konačno našao svoje mjesto na osamdesetak kvadrata prostorija na adresi Ulica Blaža Polića 2/4, u Rijeci.

Novi prostori otvaraju Klubu mogućnost kvalitetnijega rada, što je već potvrdio edukativni program Mentorski ponedjeljak, tijekom kojega svakoga prvog ponedjeljka u mjesecu klubaši građanima daju besplatne savjete o kvalitetnom snimanju.
Osim tog programa, ovogodišnji rad kluba obilježit će i revija kratkog ekološkog filma mladih, retrospektiva filmova kluba, digitalizacija postojećeg filmskog arhiva, volonterski snimateljski rad, tradicionalna 37. kvarnerska revija amaterskih filmova KRAF te 7. festival More, koji će i ove godine okupiti radove brojnih amaterskih kao i profesionalnih podvodnih i nadvodnih snimatelja iz Hrvatske i inozemstva.

Liburnija-film najvećim se dijelom financira sredstvima Odjela za kulturu te Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a potporu udruzi već godinama daju i Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski filmski savez te, od ove godine, Hrvatski ronilački savez.

Sve ljubitelje filma i ostale zainteresirane Liburnija-film poziva na redovite sastanke ponedjeljkom, od 19 sati, na adresi kluba, Ul. Blaža Polića 2/IV, Rijeka.

SADRŽAJ

ZAPIS