Zapis

Facebook HFS
54
2006
54/2006
In memoriam
Boris Zegnal
(1961-2006)

Vijest o Borisovoj smrti saznao sam na poslu, boraveći u sličnom prostoru u kakvu je Boris proživio posljednje trenutke. Isprva nisam vjerovao. Teško mi je bilo povjerovati da više nema nekoga s kim sam prije dva tjedna do ranih jutarnjih sati dogovarao suradnju na zajedničkom projektu. Tom prilikom mi je rekao da mu je posao postao naporan ali bio je prepun vjere u bolje sutra...

Boris Zegnal i Mihovil Pansini

Borisa sam upoznao na Reviji amaterskog filma u Zadru osamdeset i neke godine. Vrlo smo se brzo sprijateljili i nastavili se povremeno viđati. Za razliku od mene, koji sam se stidljivo bavio animiranim filmom, on je već tada surađivao kao snimatelj s tadašnjom Televizijom Zagreb. U to je vrijeme živio u Križevcima. Nekoliko godina poslije postaje stalni snimatelj i seli se u Bjelovar. U to je vrijeme u Hrvatskoj počeo rat i Boris je dao velik prinos šaljući snimke s ratišta. Posljednjih je desetak godina živio i radio u Varaždinu.

Gledajući unatrag Boris je u filmu i videu bio profesionalac, a ja sam mu sve ove godine bio gotovo jedina dodirna točka s neprofesijskim filmom. Uvijek ću se sjećati koliko mi je puta na različite načine pomogao u realizaciji mojih filmova. Njegova je pomoć dolazila ravno iz srca i nisam nikada zapazio da bi mi u nečemu pomogao bez volje i oduševljenja. Zaista, Boris je prema meni uvijek bio susretljiv, a gotovo nikada nije govorio o sebi i svojim problemima.

Žao mi je što smo sve ove godine obojica trčali za svojim sjenama, manje ili više neuspješno pokušavajući osigurati egzistenciju, i nismo više vremena posvetili zajedničkim radovima.

I što reći na kraju?
Zbogom, Borise, ostat ćeš nam u sjećanju poput dobra filma.

SADRŽAJ

ZAPIS