Zapis

Facebook HFS
54
2006
54/2006
Povodi
Glumimo, snimamo, montiramo...
4. dani medijske kulture u Bjelovaru

Kako smo radili u radionicama za strip, snimanje, montažu, lutkarstvo i recitiranje

Baš kad sam pomislila da nećemo nadmašiti posjećenost i rezultate Trećih dana medijske kulture u Bjelovaru, iznenadih se, ugodno, u prvom redu zanimanjem mladih sugrađanki i sugrađana naše županije, a potom i kreativnošću dragih kolegica i kolega — suradnica/ka, koji su mi pomogli da Dani dobiju pravi smisao: potaknuti mlade na izražavanje u različitim medijima.

Da podsjetim: prošle smo godine na Danima medijske kulture okupili oko tri (a možda i više) tisuće učenika i učitelja iz cijele županije na projekcijama hrvatskih filmova, u derutnom, ali još uvijek postojećem Kinu Gorica (ministre Biškupiću, pomozite), koji su tih dana uživali u najdražim filmovima svoga djetinjstva i mladosti, družeći se i sa samim redateljima. Spomenimo tako Družbu Pere Kvržice Vladimira Tadeja i njegovo gostovanje, a svakako je najveći hit bila projekcija Vlaka u snijegu i susret s redateljem Matom Reljom, koji se prvi put nakon trideset godina susreo baš tada s većinom svojih glumaca, inače Bjelovarčanima i Bjelovarčankama, bivšim polaznicima Prve osnovne škole u Bjelovaru. Ganutljiv je bio njegov ponovni susret s ’njegovim malim glumcima’, s Perom, Dragom i ostalima, sada već odraslim ljudima; ganutljiv je bio posjet Područnoj školi u Velikoj Cigleni, gdje se još čuvaju stare fotografije i knjiga snimanja, zatim posjet PŠu Tomašu, u kojoj su snimljeni neki od najpoznatijih kadrova hrvatske dječje kinematografije...

Ne smijem zaboraviti ni odličnu književnu večer u Narodnoj knjižnici Petar Preradović, u kojoj smo ugostili glumicu Anju Šovagović-Despot, na promociji njezine knjige Divlja sloboda; susret s Bjelovarčaninom Bojanom Navojcem, koji nas je nas simpatičan i pristupačan način upoznao s radostima i mukama glumačkoga zanata.

Polaznici bjelovarske radionice

I evo nas već u ožujku 2006! Bjelovar ove godine slavi 250 godina postojanja — osjećamo obvezu obilježiti je na dostojanstven način, darujući svome gradu najljepši dar — dječje radove: filmove, predstave, strip. Mijenjamo, dakle, programsku koncepciju. Ne ograničavamo se samo na filmske projekcije, premda ostavljamo prostor i za njih, nego odlučujemo (čitaj: Organizacijski odbor odlučuje) napraviti nešto više no dosad. U dobroj tradiciji Škole medijske kulture u Trakošćanu, sada u Varaždinu, organizirat ćemo radionice i tijekom četiriju dana, od 16. do 19. ožujka, dobiti vlastite filmove, strip o povijesti grada Bjelovara, lutkarsku predstavu o nastanku bjelovarske vojne utvrde, iz koje se kasnije razvija grad, dobit ćemo recital s pjesmama našega kraja...
I riječ djelom postade! Za voditelja radionice za snimanje i montažu biramo Gorana Krunu Kukolja, koji već godinama vodi vrlo uspješnu kino-videoskupinu u svojoj, Drugoj osnovnoj školi. U samo četiri dana Goranova hrabra družina, sastavljena od tridesetak osnovnoškolaca, učiteljica i srednjoškolaca, mahom Ekonomske i birotehničke škole u Bjelovaru, snima i montira čak četiri kraća dokumentarca o Bjelovaru, njegovim stanovnicima, načinu života. Učenici su vrijedno dolazili na posao čak iz udaljenih dijelova županije, uporno i svakoga dana, svjesni da je snimateljski i montažerski posao zahtjevan i da traži razna odricanja.

Radionica za strip odlučuje se za ambiciozan pothvat. Prikazat će povijest našega grada na šaljiv i duhovit način, prateći sudbinu bjelovarskoga bika koji, tako barem oni tvrde, postaje zaštitnim znakom Međunarodnog sajma poljoprivrede i stočarstva u Gudovcu. Radionicu vode prof. Suzana Jurić i prof. Irena Jukić-Pranjić, izvrsne animatorice i voditeljice družine za izradu animiranih filmova u svojoj školi (OŠRovišće), dok je druga i poznata autorica nekoliko knjiga stripova. Rezultat je odličan strip kojega se ne bismo trebali posramiti ni u međunarodnim relacijama.

Lutkarska radionica iznenadila nas je začudnom lutkarskom predstavom o nastanku vojne utvrde, iz koje se razvio današnji grad, koristeći se dosad zanemarivanim kazalištem sjena, tako rijetkim u dječjem lutkarskom stvaralaštvu, u kojem su učiteljice razredne nastave, Nevenka Hrga i Anita Malek, majstorice svoga zanata na našemu području.

Spomenimo i opsežan recital — potpourri naše bjelovarske lirike, sastavljen od biranih pjesama naših lokalnih pjesnika i narodnih anonimnih lirika. Vođena uspješnom rukom prof. Ivana Pintera, radionica je ujedinila pedesetak učenika osnovnih i srednjih škola, koji su, mahom, njegovi bivši i sadašnji učenici.
Naša četverodnevna muka i radost stvaranja urodila je plodom. Završna priredba i promocija naših radova okupila je u Prvoj osnovnoj školi tristotinjak naših sugrađana, roditelja i učenika, koji su pljeskom tijekom gotovo dvosatnoga programa potvrđivali da naš trud nije bio uzaludan.

Za one koji radije uživaju u tami kinodvorane tih je dana isto bilo poslastica: serija crtanih filmova o prof. Baltazaru, filmovi Charlieja Chaplina, dokumentarac Carsko putovanje, igrani film Snivaj, zlato moje Nevena Hitreca, animirani filmovi zagrebačke škole crtanoga filma te dokumentarci koje će učenici, prema HNOS-u, imati u nastavnome programu već od jeseni, a možda ih nemaju u školskim videotekama pa su Dani medijske kulture bili prilika da zaliječimo bolnu ranu nastave medijske kulture u našim školama.

Znam da je na dodjeli Oscara najdosadnije slušati zahvale za podršku u radu, ali ja ne mogu zapostaviti organizatore: Hrvatski filmski savez, Veru, Željka i Damira, Pučko otvoreno učilište u Bjelovaru, Prvu osnovnu školu te pokrovitelje: Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, bez čije bi potpore i entuzijazma svaka moja ideja i želja da promoviram medijsku kulturu u svojoj županiji pala u vodu, u ovo, za kulturne aktivnosti ionako nepovoljno vrijeme, kad se za tu djelatnost iz državnoga proračuna izdvaja samo jedan posto sredstava, vjerojatno najmanje u cijeloj Europi.

Davorka Bačeković-Mitrović profesorica je hrvatskoga jezika, učiteljica-mentorica u I. osnovnoj školi u Bjelovaru, organizatorica Dana medijske kulture u Bjelovaru.

SADRŽAJ

ZAPIS