Zapis

Facebook HFS
54
2006
54/2006
Klubovi
Filmovi OŠ Rudeš u Kinu Tuškanac

Osnovna škola Rudeš u Zagrebu osnovana je davne 1895, a 111. obljetnicu i svoj Dan škole i Dan sporta obilježila je ove godine posve neobično. Svakog 31. svibnja održava se proslava u prostorima škole, a ove je godine program prvi put preseljen izvan školskih prostora pa čak i izvan gradskoga naselja Rudeš, u Kino Tuškanac, koje je Hrvatski filmski savez, kao neku vrstu rođendanskog dara, dao toga dana učenicima i profesorima škole. Tako je i ove godine obljetnica započela 30. svibnja, Danom sporta na sportskim terenima OŠRudeš, odnosno odbojkaškim susretom učenica osmih razreda i profesorica te nogometnim susretom učenika osmih razreda i njihovih profesora, a nastavljena Svjetskim miniprvenstvom u nogometu, gdje je svaki razred imao ulogu neke od zemalja s predstojećeg pravoga Svjetskog nogometnog prvenstva.

Proslava je nastavljena u prostorima Hrvatskoga filmskog saveza u Tuškancu, koji je omogućio učenicima i profesorima profesionalne uvjete prezentacije njihova stvaralaštva. Ispred kina održana je prodajna izložba keramičkih radova učenika, u dvorani prigodni kulturno-umjetnički program, a najveću je pozornost zaslužio središnji dio svečanosti, u kojem su multimedijalno predstavljene njihove brojne aktivnosti.

Usporedno su trajale projekcija na filmskom platnu fotografija članova fotoradionice, osnovane 2002, slušanje radioemisije Kome zvono zvoni školskoga Radija Plus, koji je pokrenut ove godine, a s kojom su predstavljali grad Zagreb na ovogodišnjem Lidranu u Zadru, te prezentacija filmova članova filmske radionice osnovane 2003, zahvaljujući kojima je i dobiven prostor HFS-a za održavanje ovogodišnje proslave.

U protekle je tri godine filmska radionica OŠRudeš proizvela dvadesetak filmova, a mnogi su od njih nagrađeni na revijama hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece te prikazani na više televizijskih programa i predstavljali školu, ali i hrvatsko dječje filmsko i videostvaralaštvo na smotrama i festivalima u svijetu. Na obljetničkoj multimedijalnoj projekciji prikazani su filmovi Bog mnje sudec jest, koji je 2005. osvojio prvu nagradu stručnog žirija na Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Kutini, TV-reportaža Kotlovnica koja je osvojila prvu nagradu stručnog žirija i drugu nagradu žirija djece na Reviji održanoj 2004. u Zadru i prvu nagradu na državnom Lidranu u Umagu, TV-reportaža Pediculus humanus, koja je predstavljala grad Zagreb i županiju zagrebačku na državnom Lidranu u Dubrovniku 2005. godine i Zvižduk s Rudeša koji je 2004. godine dobio drugu nagradu stručnog žirija i drugu nagradu žirija djece na Reviji u Zadru.

Ove godine snimljeno je sedam filmova, a premijerno su na Danu škole prikazani Mouli moužek Pinky, jednominutni 110, odnosno Još i taj gumb, te film To je to. Na ovogodišnjoj Reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece u Čakovcu, u službenoj su konkurenciji čak tri filma nastala u filmskoj radionici OŠRudeš, koju vode profesorica hrvatskog jezika Mirjana Jukić i socijalna pedagoginja Katica Šarić.

Reakcija publike na multimedijalnoj proslavi Dana OŠRudeš najbolji je pokazatelj da će se uspješna aktivnost njihovih medijskih radionica, a posebno filmske, nastaviti i donositi i ubuduće nove i kvalitetne rezultate.

SADRŽAJ

ZAPIS