Revijski program

Seminarsko-radionički program medijske pedagogije

U rujnu 2013. predstavnici filmskih festivala mladih i medijskih centara iz 15 europskih zemalja sastali su se na međunarodnom festivalu srednjoškolskog filma "Four River Film Festival" u Karlovcu, Hrvatska. Tu su zajednički osnovali "Europsku mrežu filmskog stvaralaštva mladih". To je mreža europskih filmskih festivala mladih i medijskih centara čiji je cilj unaprijediti razmjenu među institucijama članicama i poduprijeti filmsko stvaralaštvo mladih i medijsku pedagogiju.

Mreža se sastoji od partnerskih festivala, organizacija i udruga koje aktivno djeluju na području filmskog stvaralaštva mladih. Zamišljena je kao jedinstvena platforma u okviru koje će biti postavljena zajednička mrežna stranica, a glavni cilj joj je osnažiti filmsko stvaralaštvo mladih diljem Europe, poticati mlade na profesionalno bavljenje filmom i omogućiti alate i znanja mladim ljudima kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe. Dakle, krajnja ideja je da sudionici Mreže budu i mladi filmaši i njihovi voditelji (medijski pedagozi) i filmske družine u okviru kojih djeluju i festivali na kojima potencijalno mogu pokazati svoje filmove, ali i svi ostali subjekti koji su direktno ili indirektno povezani sa srednjoškolskim filmom.

Prvi korak je učinjen – povezano je 20-ak europskih filmskih festivala koji u sebi uključuju srednjoškolski film. Druga faza je poticanje angažmana i direktnih korisnika mreže, odnosno onih zbog kojih je ista i stvorena, a to su mladi filmaši. Oni najčešće djeluju u okviru filmskih i videodružina i kao takvi sudjeluju na karlovačkom festivalu. Tim Four River Film Festivala ove godine odlučio je napraviti seminar za njihove voditelje – medijske pedagoge (kao direktne prenositelje znanja), te paralelan radionički program za sudionike (mlade filmaše) iz osam videodružina/institucija (uključujući onu karlovačku). Naglasak bi bio na zemljama regije. Ukoliko se projekt pokaže uspješnim, sljedeće godine bio bi proširen i na šire područje. Medijska pismenost savršen je alat za promicanje i pružanje osnovnih i dodatnih vještina i kompetencija polaznika, uključujući i jezike, te digitalne i poduzetničke vještine. Medij stvara svoj jezik, te potiče talentiranu mladež umjetnički i tehnički i ističe poduzetništvo kao vrlo važnu vještinu u filmskom poslu. Zato je važno pomoću medijske pismenosti povezati ne samo mlade, nego i njihove mentore kako bi mogli razmjenjivati iskustva, znanja i možda napraviti neke nove partnerske odnose. Oni tako definitivno prenose svoj profesionalni profil iz školskog sustava koji je u većini slučajeva nefleksibilan.

Seminari i radionice poput ove također predstavljaju način da se naglasi da bi  medijska pismenost trebala biti dio sustava odgoja i obrazovanja (jer bi to moglo poboljšati i riješiti neke probleme na nekonzervativan način), što nije slučaj u Hrvatskoj, niti u većini europskih zemalja. Dakle, seminar i radionica su regionalni; filmovi koji će biti napravljeni i knjižica koja će biti izdana putovat će od člana do člana EMFSM-a. Oni će biti predstavljeni na festivalima (članovima EMFSM-a), panelima, okruglim stolovima i slično, a to svakako treba utjecati na svijest o europskim političkim programima o obrazovanju i osposobljavanju.

Sudionici seminara bit će iskusni nastavnici i mentori medijske kulture koji rade s mladim filmašima. Sudionici radionice bit će mladi filmaši koji već imaju određeno iskustvo u snimanju filmova. Sudionici će biti podijeljeni u dvije skupine:

a)Sudionici seminara bit će: dva mentora iz svake partnerske organizacije (ukupno 8 sudionika, u dobi od 24 do 30 godina) s gostima iz Hrvatske (voditelji kinoklubova za djecu i mlade koji su zainteresirani za takav događaj, medijski predavači - 6 sudionika).

b)Sudionici radionice bit će: četvero djece iz svake partnerske organizacije (ukupno 16, u dobi od 14 do 18) s gostima iz Hrvatske – ukupno 12. Oni će imati 4 vrste radionica: animacije, TV izvješća, dokumentarne i igrane. Sudionici radionice također će biti uključeni u dječji međunarodni žiri.

Partneri programa:

a)Luksuz Produkcija, Krško, Slovenija

Luksuz Produkcija, DZMP je video produkcijski ogranak Društva saveznika za meko slijetanje, Krško (DZMP) osnovan 1997. Njihov prvi profesionalni projekt bio je kratki igrani film Borisa Petkovića Naprijed (1998), koji je bio na nekoliko međunarodnih filmskih festivala. Od 2001. prostor Luksuz produkcije postala je važna "Videoučionica" za mlade videostvaratelje i produkcijski centar za nove generacije filmaša. Oni su jedni od pionira u demokratizaciji filma kao medija u Sloveniji. Društvo saveznika za meko slijetanje osnovala je 1995. grupa mladih ljudi koji su bili razočarani apatijom brojnih kulturnih programa za mlade. Od tada su razvili aktivan program suvremene umjetnosti u svojim klupskim prostorijama u suradnji s mrežom mladih kulturnih centara u Sloveniji i inozemstvu koju čine više od 150 koncerata, kazališnih predstava, izložbi i performansa. Značajan dio programa ima obrazovne aktivnosti te one humanitarnog karaktera koje potiču različite ugrožene društvene skupine.

b)Gombolyag zaklada, Budimpešta, Mađarska

Temeljni cilj Gombolyag Zaklade je pomoći razvoju znanja, vještina i sposobnosti mladih (djece i adolescenata) kroz jednostavne obrazovne aktivnosti prezentirane na šaljiv način u neformalnom okruženju kako bi djeca uživala u kreativnim aktivnostima. Gombolyag Zaklada otvorena je za svaku vrstu aktivnosti, bilo da se obavlja samostalno ili zajedno u grupi, pri čemu oni pomažu ostvariti gore definirane ciljeve. Glavne aktivnosti:

- U području odgoja i obrazovanja vezanog za okoliš, aktivnosti se, s jedne strane, trebaju usredotočiti na davanje znanja, dok s druge strane trebaju imati fokus na više ekološki osviještenom stavu.

- U području kulture (koja varira od kinematografije, glazbe i kroz razne umjetnosti raznih kulturnih polja), uz prenošenje znanja, aktivnosti imaju za cilj istodobno jačanje tolerancije. Vjerujemo da svatko tko je u stanju stvoriti umjetnost, ili barem prihvatiti kulturne proizvode, može postati otvoreniji i tolerantniji prema prihvaćanju različitosti.

- U području sporta i zdravstvene zaštite kratkoročni cilj uključuje provođenje slobodnog vremena na zdrav i ugodan način, a dugoročno oblikuje stavove o očuvanju zdravlja i fer igre.

Naravno, misija Gombolyag Zaklade jednako se trudi obuhvatiti stvaranje prijateljskog i organskog odnosa u društvenom i prirodnom okruženju u širem i užem smislu, kao i očuvati lokalnu tradiciju i predstaviti svoje vrijednosti mladima koji posjećuju našu ustanovu iz zemlje ili inozemstva.

c)Kulturni Centar, Gornji Milanovac, Srbija

U protekle 44 godine postojanja Kulturni centar izrastao je u modernu instituciju koja organizira i provodi nekoliko zahtjevnih projekata u području kulture. Osim naših redovitih programa (umjetnosti, kazališta, glazbe, književnosti, drame...):

- Međunarodni bijenale minijaturnih umjetnosti (u organizaciji kulturnog centra od 1998.)
- Likovna kolonija "Mina Vukomanovic Karadžić" (2004.)
- Festival kratkog filma i filmska kolonija "kratka forma".

Tim kulturnog centra ima veliko iskustvo u radu s djecom i mladima, posebno u pogledu medijske pedagogije, koja se koristi kao sredstvo i metoda u većini događaja koje organiziraju: panelima, diskusijama, radionicama, konferencijama...

Seminarsko-radionički program

Utorak, 23. rujna
Tijekom dana – dolazak sudionika
19:00 – Riječ dobrodošlice  i Večera u hotelu Turist
20:00 – Najbolje s 51. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece (kino Galerija, Varaždin)

Srijeda, 24. rujna
08:00 – Doručak u hotelu Turist
09:00 – Razgled grada Varaždina uz vodiča
11:00 – 14:00 – radionički program za djecu (prostorije Vanime, Varaždin)
11:00 – 14:00 – seminarski program za voditelje: Poimanje medijske pedagogije u različitim državama: prezentacija stanja u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji – 40 minuta po državi + 20 minuta rasprave (kino Galerija, Varaždin)
14:00 – Ručak u hotelu Turist
15:00 – 18:00 – radionički program za djecu(prostorije Vanime, Varaždin)
15:00 – 16:30 – seminarski program za voditelje: Funkcioniranje video družina (kako u okviru školskih, tako i izvanškolskih aktivnosti) u različitim državama; prezentacija stanja u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji – 20 minuta po državi + 10 minuta rasprave(kino Galerija, Varaždin)
16:30 – 18:00– seminarski program za voditelje: Djeca kao medijski pedagozi (predavači: Ksenija Sanković, Antonio Britvar), (kino Galerija, Varaždin)
19:00 – Večera u hotelu Turist
20:00 – Najbolje s VAFI-ja 2014.

Četvrtak, 25. rujna
08:00 – Doručak u hotelu Turist
10:00 – 14:00 – radionički program za djecu(prostorije Vanime, Varaždin)
10:00 – 11:30 – seminarski program za voditelje: Medijska pedagogija u odnosu na dob djeteta (predavači: Ana Đordić i Ivana Rupić), (kino Galerija, Varaždin)
12:00 – 13:30 – seminarski program za voditelje: Medijsko-pedagoški pristup u učeničkim domovima (predavač: Marinko Bronzić), (kino Galerija, Varaždin)
14.00 – ručak u hotelu Turist
15.00 – 18.00 – radionički program za djecu(prostorije Vanime, Varaždin)
15.00 – 18.00 – rad u grupama za voditelje
19:00 – svečano otvaranje Revije; prva revijska projekcija i razgovor s autorima (Kino Galerija, Varaždin)
21:00 – večera u hotelu Turist

Petak, 26. rujna
07:30 – doručak u hotelu Turist
09:00 – druga revijska projekcija i razgovor s autorima (kino Galerija, Varaždin)
10:30 – treća revijska projekcija i razgovor s autorima (kino Galerija, Varaždin)
12:30 – odlazak u Ludbreg, ručak u 13 sati (Ludbreg)
15:00 do 17:00 – razgled grada Ludbrega uz vodiča
17:30 do 18:30 – četvrta revijska projekcija i razgovor s autorima (POU Dragutin Novak, Ludbreg)
19:30 – dolazak u Čakovec
20:30–večera u hotelu Park (Čakovec)

Subota, 27. rujna
07:30 – doručak u hotelu Park
09:00 – peta revijska projekcija i razgovor s autorima (Centar za kulturu, Čakovec)
10:30 – šesta revijska projekcija i razgovor s autorima (Centar za kulturu, Čakovec)
12:00 – razgled grada Čakovca uz vodiča
14:00 do 18.00 – radionički program za učenike (hotel Park) / seminarski program za voditelje (rad u grupama) (Centar za kulturu, Čakovec)
14:00 do 15:00 – razgovor priređivača Revije s voditeljima filmskih/ videodružina (Centar za kulturu, Čakovec)
18:00 – sedma revijska projekcija i razgovor s autorima (Centar za kulturu, Čakovec)
19:30 – večera u hotelu Park
20:30 do 23:00 – disco program u hotelu

Nedjelja, 28. rujna
07:30 – doručak u hotelu Park
10:00 – dodjela nagrada i svečano zatvaranje Revije (Centar za kulturu, Čakovec)
12:30 – ručak u hotelu Park
14:00 – 17:00 - radionički program za učenike (hotel Park) / seminarski program za voditelje (rad u grupama) (Centar za kulturu, Čakovec)
18:00 – prezentacija rada u grupama i filmova s radionica / zaključci seminara (hotel Park)

Ponedjeljak, 29. rujna
07:30 – doručak u hotelu Park

 

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg