Novosti

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Four River Film Festival povezuju se s Giffoni Experience – najvećim svjetskim festivalskim brendom filmova za djecu

Protekli tjedan, od 29. travnja do 02. svibnja u Tirani je održan Youth World Cinema Allience, odnosno konferencija posvećena razvoju filmske pismenosti kod djece i mladih u organizaciji Giffoni Experience – festivalskog tima koji već 44 godine u gradiću Giffoniju u Italiji organizira jedan od najvećih međunarodnih festivala filmova za djecu i mlade i koji se pod uspješno izbrendiranim imenom proširio na gotovo sve dijelove zemaljske kugle – tako postoji Giffoni Hollywood, Giffoni Macedonia, Giffoni Australia, Giffoni Brazil... Ono što je osnovna karakteristika festivala koji se održavaju pod paskom brenda Giffoni Experience je ta da program čine filmovi za djecu i mlade (dakle filmovi profesionalaca iz filmske industrije), a da filmove ocjenjuju djeca i mladi. Tako se primjerice u talijanskom Giffoniju svakog ljeta, za vrijeme održavanja festivala okupi više od 3500 djece iz dijelova svijeta.

Organizirajući Konferenciju u Tirani, festivalsko vijeće Giffonija imalo je namjeru raspraviti o daljnjim mogućnostima suradnje između postojećih partnera (kako onih koji koriste Giffoni brend tako i ostalih koji u svojim zemljama služe kao baza za članove žirija, poput direktora filmskih fondova iz Makedonije, Kosova i Gruzije, te stručnjaka po pitanju rada s djecom i mladima iz Portugala, Mađarske, Italije i Španjolske), ali i uključivanje novih članova. Na poziv delegacije iz Giffoni Macedonia među odabranima se po prvi put našla i Hrvatska, koju je predstavljao Hrvatski filmski savez – organizacija koja prednjači u radu  s djecom, mladima i njihovim mentorima u kontekstu medijskog obrazovanja, odnosno u ime HFS-a, voditeljica Revijskih programa, Marija Ratković Vidaković. Za vrijeme četiri dana trajanja Konferencije postavljeni su temelji za buduću suradnju između brenda Giffoni Experience, te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Four River Film Festivala i to u kontekstu razmjene članova žirija. Tako će djeca i mladi iz Hrvatske, čiji filmovi osvoje nagradu na Reviji djece i FRFF-u kao članovi dječjeg žirija putovati na Giffoni festivale diljem svijeta – ne samo da će se upoznati s vršnjacima i izmjenjivati filmska iskustva, već će na taj način vrlo vjerojatno pokrenuti i neke nove filmske priče. Cijela suradnja je obostrana, pa će mladi filmaši od Australije do Brazila prisustvovati kao članovi dječjeg žirija i u Hrvatskoj – na Reviji djece, ali i na Four River Film Festivalu.

Prvi koraci u ovoj suradnji bit će jasno vidljivi za mjesec i pol u Karlovcu na 7. Four River Film Festivalu kada u Hrvatsku dolaze mladi iz Turske, Italije i Makedonije. U srpnju hrvatski tim odlazi žirirati na Giffoni Experinece u Italiji. U rujnu mlađi tim iz Turske, Italije i Makedonije dolazi na Reviju djece u Varaždin, Ludbreg i Čakovcu, a u listopadu i studenom hrvatske filmaše očekuje žiriranje na Giffoni Macedonia i Giffoni Turkey. Ima li boljeg poticaja za mlade filmaše od odlaska na druge festivale i upoznavanja vršnjaka jednako zaljubljenih u film, kao što su i oni sami? Danas kada je tehnologija i više nego dostupna, djeci i mladima najznačajnija su iskustva poput ovih.

Nepotrebno je napominjati da je Marija u Tirani povezala Hrvatski filmski savez i s drugim partnerima iz te regije, nevezanih toliko za sam Giffoni poput festivala Anifest Rozafa, međunarodnog festivala animiranih filmova gdje će djeca iz Hrvatske koja se bave animacijom krajem rujna sudjelovali na internacionalnim radionicama. Povezivanja i suradnje ovakvog tipa možda su i najbitniji segment u radu s djecom i mladima, jer ne samo da ih uvode u drugačije filmske jezike, već i u drugačije kulture, pristupe i načine razmišljanja što će im pomoći u budućim karijerama, neovisno o tome budu li one filmske. S druge strane, ovakva umrežavanja postavljaju Hrvatski filmski savez na filmsku kartu Europe i čine ga poželjnim partnerom u različitim projektima, kojih iz dana u dan ima sve više s obzirom na natječaje i aplikacije u okviru programa Kreativna Europa.

05.05.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg