Novosti

Jura, Lucija, Miran i Rebeka predstavljaju Hrvatsku na Festivalu Giffoni Experience u Italiji – u dobrom društvu s Richardom Gereom i Alanom Rickanom

Od 18. do 27. srpnja u talijanskom gradiću Giffoniju, održava se Giffoni Experience - jedan od najvećih međunarodnih festivala filmova za djecu i mlade koji se u posljednje 44 godine nametnuo kao lider u događanjima tog tipa i pod uspješno izbrendiranim imenom proširio se na gotovo sve dijelove zemaljske kugle – tako postoji Giffoni Hollywood, Giffoni Macedonia, Giffoni Australia, Giffoni Brazil... Ono što je osnovna karakteristika festivala koji se održavaju pod paskom brenda Giffoni Experience je ta da program čine filmovi za djecu i mlade (dakle filmovi profesionalaca iz filmske industrije), a da filmove ocjenjuju djeca i mladi. Tako se primjerice u talijanskom Giffoniju svakog ljeta, za vrijeme održavanja festivala okupi više od 3500 djece iz dijelova svijeta. Hrvatska delegacija prvi puta sudjeluje na Giffoniju, a predstavlja ju Hrvatski filmski savez, odnosno mladi filmaši iz uspješnih udruga članica: Foto kino video kluba Zaprešić i Kinokluba Karlovac. Tako u Giffoniju trenutačno borave Lucija Majnarić i Rebeka Čuljak iz Zaprešića i  Miran Ratković iz Karlovca. Svo troje srednjoškolaca sudjeluje u radu žirija u dobnoj skupini od 13 do 16 godina. Osim u žiriranju mlade filmofili u Italiji sudjeluju i u različitim popratnim programima kao što su okrugli stolovi i diskusije s poznatim filmašima poput Richarda Gera i Alana Rickmana, koncerti, radionice, predavanja i sl. Njihov voditelj Jura Troje, dugogodišnji suradnik Hrvatskog filmskog saveza i medijski pedagog u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića, danas je presretno iz Italije poručio: Nakon vrlo teškog i izvrsnog filma hrvatski predstavnici su zablistali - Miran je komentirao prava homoseksualaca i Referendum o braku, dok je Rebeka izvrsno analizirala način snimanja i izražajna sredstva korištena u filmu. Ja sam najponosniji voditelj!

No kako je do ove suradnje uopće došlo? Krajem travnja u Tirani (Albanija) je održan Youth World Cinema Allience, odnosno konferencija posvećena razvoju filmske pismenosti kod djece i mladih u organizaciji Giffoni Experience. Na poziv delegacije iz Giffoni Macedonia među odabranima se po prvi put našla i Hrvatska, koju je predstavljao Hrvatski filmski savez. Za vrijeme četiri dana trajanja Konferencije postavljeni su temelji za buduću suradnju između brenda Giffoni Experience, te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Four River Film Festivala i to u kontekstu razmjene članova žirija. Tako će ubuduće djeca i mladi iz Hrvatske, čiji filmovi osvoje nagradu na Reviji djece i FRFF-u kao članovi dječjeg žirija putovati na Giffoni festivale diljem svijeta – ne samo da će se upoznati s vršnjacima i izmjenjivati filmska iskustva, već će na taj način vrlo vjerojatno pokrenuti i neke nove filmske priče. Cijela suradnja je obostrana, pa će mladi filmaši od Australije do Brazila prisustvovati kao članovi dječjeg žirija i u Hrvatskoj – na Reviji djece, ali i na Four River Film Festivalu.

Prvi koraci u ovoj suradnji bili su jasno vidljivi prije mjesec dana u Karlovcu na 7. Four River Film Festivalu kada su Hrvatsku došli mladi iz Turske i Makedonije.  U rujnu pak mlađi tim iz Turske, Italije i Makedonije dolazi na Reviju djece u Varaždin, Ludbreg i Čakovcu, a u listopadu i studenom hrvatske filmaše očekuje žiriranje na Giffoni Macedonia i Giffoni Turkey. Ima li boljeg poticaja za mlade filmaše od odlaska na druge festivale i upoznavanja vršnjaka jednako zaljubljenih u film, kao što su i oni sami? Danas kada je tehnologija i više nego dostupna, djeci i mladima najznačajnija su iskustva poput ovih. Povezivanja i suradnje ovakvog tipa možda su i najbitniji segment u radu s djecom i mladima, jer ne samo da ih uvode u drugačije filmske jezike, već i u drugačije kulture, pristupe i načine razmišljanja što će im pomoći u budućim karijerama, neovisno o tome budu li one filmske. S druge strane, ovakva umrežavanja postavljaju Hrvatski filmski savez na filmsku kartu Europe i čine ga poželjnim partnerom u različitim projektima, kojih iz dana u dan ima sve više s obzirom na natječaje i aplikacije u okviru programa Kreativna Europa.

22.07.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg