Novosti

Završio Svjetski summit medija za mlade!

Svjetski summit medija za mlade (International Youth Media Summit) osnovan je 2006. godine i cilj mu je poticati mlade na korištenje medija kao glavne platforme za oblikovanje i isticanje vlastitog mišljenja o aktualnim svjetskim problemima te kao alatke za promjene koje mogu popraviti budućnost svih nas. Naime, medijska je pismenost još uvijek nedovoljno razvijena, a nove informacijsko-komunikacijske tehnologije teško su savladiva prepreka onima koji se njima ne znaju služiti. Mladi bi trebali postići određeni stupanj medijske pismenosti kako bi mogli postati interaktivni partneri u medijskom prostoru. Jedan je od načina za postizanje te medijske pismenosti upravo sudjelovanje ma Svjetskom summitu medija za mlade.  Na 9. po redu Summitu u L.A-u,  od 14. do 27. srpnja sudjelovalo  je 75 predstavnika iz 25 svjetskih zemalja, pod motom Mladost je najbitnije poglavlje u životu.

Na Summitu se može sudjelovati individualno ili kao član delegacije određene zemlje. Svaka zemlja sudionica ima tri delegata. Hrvatska je ove godine sudjelala po prvi put. Kao svojevrsni kolovođa filmskog stvaralaštva djece i mladeži u Hrvatskoj, Hrvatski filmski savez bio je logični hrvatski predstavnik u Svjetskom summitu medija za mlade. Savez su pak predstavli Marija Ratković Vidaković, voditeljica Revijskih programa, dok je hrvatski tim činio još dvoje djece - po jedan istaknut filmaš s Revije djece i s Revije mladeži, odnosno Four River Film Festivala. Radi se o Antoniu Britvaru i Rajni Racz iz Zagreba.

Sva djeca sudionici bila su podijeljena u sedam grupa sljedeće tematike: diskriminacija, okoliš, siromaštvo, zdravlje, mladost, nasilje i prava žena. Rajna je tako bila dio grupe koja je raspravljala o zdravlju, dok je Antonio bio član tima s temom diskriminacije. PO zvaršetku rada svaka grupa morala je napraviti promotivni video s ciljem osvješćivanja svake od sedam tema, te je po jedan predstavnik grupe morao snimiti deklaraciju s istom temom. U ime svojih grupa, za predstavnike su izabrani Rajna i Iantonio, što samo dokazuje koliko su se svojim radom i iskustvom isticali među sudinicima Summita. Marija je pak među voditeljima bila izabrana za jednu od mentorica (svaka grupa imala je svog mentora). Njena grupa bavila se pravima žena. Također Marija je mladim filmašima u okviru kratkog bloka predavanja podijelila i svoja znanja o produkciji. Summit je bio zaključen svečanim zatvaranjem u okviru kojeg su se prikazali kako promotivni videi tako i prezentacije.

Filmska umjetnost (i medijsko opismenjivanje, općenito) koja stremi timskom radu idealno je okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka s jedne strane te implementaciju direktni i indirektnih već stečenih znanja i iskustava s druge strane. Uključivanjem sudionika Revije djece i Revije mladeži u Summit daje se dodana vrijednost i samim Revijama, a Hrvatsku se pozicionira i na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži. 10., jubilarni Summit održat će se sljedeće godine u Beogradu, a Hrvatska će sasvim sigurno imati jednako talentirane i ambiciozne predstavnike.

29.07.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg