Novosti
Medijsko-edukacijski seminar

Raskošne boje jeseni

Za vrijeme održavanja 18. filmske revije mladeži i 6. four river film festivala, rujna prošle godine u Karlovcu, održan je i sastanak predstavnika filmskih festivala mladih te medijskih centara iz petnaest europskih zemalja, na čijem je završetku formirana EMFSM, Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih.

Cilj je mreže unapređenje razmjene i suradnje među članicama te podupiranje filmskog stvaralaštva mladih, odnosno razvitak medijske pedagogije. Kao zajednička platforma rada EMFSM osnažuje filmsko djelovanje mladih, njihovu profesionalizaciju u filmskom svijetu i stjecanje dodatnih znanja, vještina i alata za uspješan nastavak bavljenja filmom, a istodobne i isprepletene aktivnosti mladih autora, njihovih voditelja i udruga, kao članova EMFSM, obećavaju bogatu i šaroliku budućnost, baš poput raskošnih boja jeseni.      


Osnivanje EMFSM 2013. godine u Karlovcu

Na medijsko-edukacijskom seminaru koji se od 23. do 25. rujna održava u Varaždinu, a zatim do 28. rujna nastavlja u Čakovcu, odvijat će se paralelno radionički programi za djecu te seminarski programi za voditelje, koji će se pozabaviti poimanjem medijske pedagogije u različitim državama, s prezentacijom stanja u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji, funkcioniranjem videodružina, u okviru školskih ali i izvanškolskih aktivnosti, opet uz prezentaciju iskustava u pojedinim sredinama, odnosno pitanjima medijskih pedagogija u odnosu na dob djeteta, o čemu će predavanje održati Ana Đorđić i Jura Troje te djeci kao medijskim pedagozima, s predavanjima Ksenije Sanković i Antonija Britvara i filmu kao terapeutskom sredstvu, o čemu će govoriti Ivana Štedul.

Voditelji radionica su Antonio Britvar i Karlo Batistić, za igrani film, Ksenija Sanković, za dokumentarni film, Ivana Rupić, za TV-reportažu, Morana Bunić i Iva Šobak, za animirani film te Nikola Janković, za radionicu obrade zvuka, koja će se pozabaviti pretprodukcijom, produkcijom i postprodukcijom zvuka, a namijenjena je svim polaznicima ostalih radionica zbog uočenih problema s kvalitetom zvuka u dječjem filmskom stvaralaštvu.

Vrijedi napomenuti da su uz Ivanu, Kseniju i Nikolu, koji su iskusni voditelji školskih filmskih skupina, klubova ili samostalni, višestruko nagrađivani autori, ovoga puta voditelji radionica i učenici osnovnih i srednjih škola te studenti, doduše s bogatim iskustvom koje su stekli u Školi animiranog filma Čakovec odnosno u Udruzi Hodači po žici pri Osnovnoj školi Rudeš iz Zagreba, s tek prvim vlastitim autorskim radovima ali i s već zavidnim voditeljskim i predavačkim iskustvom (neki i s međunarodnim!) koje će nesebično prenijeti nešto mlađim kolegama.       

Sudionici seminara moći će pogledati izbor najboljih filmova s 51. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te najbolje filmove s VAFI-ja 2014., a ljubazni domaćini će ih povesti i u razgledavanje baroknog grada Varaždina.

Seminar nastavlja s radom u Čakovcu, uz programe 52. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. U subotu i nedjelju, 27. i 28. rujna odvijaju se radionički programi za djecu i seminarski programi za voditelje, a u večernjim satima u nedjelju bit će prezentiran rad svih grupa, prikazani filmovi nastali na radionicama, a rad seminara će biti zatvoren usvajanjem zaključaka.

Vrijedan produkt seminara će biti i priručnik o medijskoj pedagogiji, utemeljen na iskustvima cijele regije, koji će nastajati na seminarskim radionicama idućih šest dana.

Duško Popović

23.09.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg