Novosti
Medijsko-edukacijski seminar i 52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Rad i veselje

Drugi je dan seminara protekao u zanimljivim predavanjima i prezentacijama aktivnosti iz četiri zemlje čiji su predstavnici bili sudionici te u ubrzanim radioničkim djelatnostima koje su vodili Karlo Batistić i Antonio Britvar, iz Udruge Hodači po žici, Morana Bunić, ŠAF Čakovec, Ivana Rupić, profesorica likovne kulture iz Šibenika, Ksenija Sanković, iz Kinokluba Karlovac, Iva Šobak, ŠAF Čakovec te gost iz Srbije Nikola Janković, dizajner zvuka.

Sudionici seminara angažirani su na različite načine, pa je tako Tamás Gábeli iz Mađarske prikazivanjem tri izvrsna filma (a njegov devetogodišnji sin, koji je inače sudionik radioničkih programa, podjelom festivalskih kataloga) prezentirao Deseti Busho, Budapest Short Film Festival koji je od 2. do 7. rujna održan u glavnom mađarskom gradu, a među članovima međunarodnog žirija bila je i naša Marija Ratković Vidaković, dok je njegov kolega Nándor Grosch govorio o Kids Eye Film Festivalu i oblicima angažmana djece kao filmskih autora, u organizaciji zaklade Gombolyag. Medijski pedagozi Saša Ignjatovič, koja je iz daleke Bjelorusije stigla do Krškog i Tomaž Pavković, riječju i slikom su predstavili principe rada u slovenskoj Luksuz Produkciji čiji se projekti šire po cijeloj deželi, a posebno je zanimljivo da se bave i svojevrsnim terenskim radom, odnosno organizacijom filmskih tečajeva na poziv pojedinih osnovnih i srednjih škola. Iz Srbije su stigli Marija Stojanović, filmska producentica iz Beograda koja je govorila o različitim oblicima organiziranja filmskih aktivnosti učenika osnovnih i srednjih škola i projektima koji im se nude, i Boban Stefanović, voditelj filmskog festivala Kratka forma i predstavnik Kulturnog centra Gornji Milanovac i Dragana Stefanović, profesorica Gimnazije Gornji Milanovac koji su obrazložili svoje metode rada s učenicima na provedbi medijskih aktivnosti, a posebno naglasili uzornu suradnju Gimnazije i Centra koja omogućava provedbu niza projekata. I, naravno, kao i svi drugi, obilje entuzijazma koji je neophodan da bi sve teklo onako kako je i zamišljeno i željeno.


Photo by Adrian Žgajić

Moderator prvog dana seminara Boško Picula, filmski kritičar, govorio je o sustavu nastave medijske kulture u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, koji je u osnovi vrlo sličan rješenjima u Sloveniji i Srbiji ali ima i nekih specifičnosti, a o svojim iskustvima govorili su i Ana Đordić, prof. koja je posebno apostrofirala medijsku pedagogiju u odnosnu na dob djeteta te Miro Bronzić, o vođenju filmske skupine Učeničkog doma Dubrovnik i organizaciji Ljetne škole filma Šipan.

Sudionici medijsko-edukacijskog seminara bili su i Jasminka Bijelić Ljubić, ŠAF Čakovec, Anabela Crnković, profesorica iz Zagreba, Denis Ostrošić, medijski pedagog iz Slatine, Dražen Pleško, iz Učeničkog doma Bjelovar, Goran Sporčić, profesor iz Kutine i Katica Šarić, socijalna pedagoginja i voditeljica školske filmske skupine iz Zagreba. Moderator drugog dana bio je novinar Duško Popović.

U 19.00 u varaždinskom kinu Galerija, gdje su se protekla dva dana održavale seminarske prezentacije međunarodnih dosega i iskustava o medijskoj kulturi i njenoj primjeni, svečano će biti otvorena 52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i održana  prva revijska projekcija, na kojoj će biti prikazana tri animirana, dva igrana i tri dokumentarna filma. Druga i treća revijska projekcija održavaju se u petak u Varaždinu, a četvrta u Ludbregu. Peta, šesta i sedma projekcija revijskih filmova održavaju se u subotu, u Čakovcu, gdje je u nedjelju u 10.00, u Centru za kulturu i svečanost dodjele nagrada najboljima i službeno zatvaranje 52. revije.    

Duško Popović

25.09.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg