Novosti

Za 10 dana očekuje nas 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece - nije sve isto kao lani, ili?

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, kao jedna od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj ušla je u svoje 52. izdanje. Revija je jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca – bilo da su njihovi filmovi nastali u okviru školskih družina ili kinoklubova, kao izvannastavna aktivnost. Jednom godišnjem, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori. I ne samo to. U četiri dana Revije na filmskom platnu nađe se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece svake godine posjeti drugi grad. Na taj način, uz Hrvatski filmski savez kao priređivači Revije iz godine u godinu izmjenjuju se osnovne škole, kinoklubovi i video družine diljem Hrvatske. Ove godine, Revija nema dva priređivača, nego čak četiri, a gostuje i u tri grada. Ovogodišnju Reviju uz Hrvatski filmski savez organiziraju Filmsko-kreativni studio Vanima, Škola animiranog filma Čakovec i Osnovna škola Martijanec i to u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu, od 25. do 28. rujna 2014.

Prijavljeni filmovi pristigli su iz svih dijelova Hrvatske, a u ovogodišnji natjecateljski program uvrštena su 92 ostvarenja izČakovca, Donjih Kukuruzara, Dugog Sela, Fužina, Gračaca, Koprivnice, Korčule, Luke, Ivanovca, Macinca, Male Subotice, Orehovca, Osijeka, Rijeke, Sesveta, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Velike Gorice, Vrbovca, Vrbnika, Šipana, Zadra, Zagreba i Zaprešića. Najagilnije skupine stižu iz Varaždina (Filmsko-kreativni studio Vanima s 20 uvrštenih filmova), Zaprešića (Foto kino video klub Zaprešić s 9 filmova u programu) te Čakovca (Škola animiranog filma Čakovec sa 7 filmova) i Zagreba (Narodno sveučilište Dubrava s po 7 selektiranih filmova). Preko 150 mladih autora i njihovim mentora pridružit će nam se na sjeveru Hrvatske.

Iz godine u godinu, ovo veliko slave dječjeg filmskog stvaralaštva raste, te najmlađim filmašima omogućuje sve više i više različitih sadržaja. U proteklih godinu dana, Revija djece uspostavila je kontakte s mnogobrojnim partnerima usmjerenim ka djeci ili dječjem stvaralaštvu iz cijelog svijeta:

  • Giffoni Experience, Italija – jedan od najvećih festivala filmova za djecu u svijetu koji uključuje čak 3.500 članova žirija djece iz cijelog svijeta. Ove godine, u srpnju, Hrvatsku su predstavljali Rebeka Čuljak i Lucija Majnarić iz Foto kino video kluba Zaprešić i Miran Ratković iz Kinokluba Karlovac. U Varaždin, Čakovec i Ludbreg stiže nam četvero djece iz Italije, članova međunarodnog žirija: MatteoD'Arienzo, CarmineTedesco, Chiara Sansone i AlessandroConstantino.
  • International Youth Media Summit, Srbija/SAD – Summit okuplja mlade iz preko 25 svjetskih zemalja. Na posljednjem izdanju u Los Angelesu sudjelovali su Antonio Britvar iz Udruge Hodači po žici i Rajna Racz iz Klasične Gimnazije.
  • Giffoni Macedonia, Makedonia – makedonska inačica talijanskog Giffonia. Na sljedećem izdanju u listopadu Hrvatsku će predstavljati Morana Bunići Iva Šobak iz Filmsko-kreativnog studiaVanima iz Varaždina i Ora i Paula Kovač iz Udruge Zag, kao članovi žirija djece.
  • Universal Kids Film Festival, Turska –istanbulski festival filmova za djecu. Oni najbolje ocijenjeni filmaši na predstojećoj Reviji krajem listopada otputovat će u Istanbul. U Varaždin, Čakovec i Ludbreg stiže nam pak dvoje djece iz Italije, članova međunarodnog žirija: Francisca EmelTuzcuoglu i ZynepZontur.
  • Children's Film festival Seattle, SAD – kratke filmove za djecu iz svih dijelova svijeta koji su ocijenjeni najboljima na festivalu u Seattleu moći ćemo pogledati uoči svake projekcije u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu. Sljedeće godine možemo očekivati članove dječjeg žirija iz Seattlea, kao i odlazak hrvatskih mladih filmaša u Seattle.
  • Tokyo Kinder Film Festival, Japan – suradnja je tek u svojim začecima, ali sljedeće godine možemo očekivati članove dječjeg žirija iz Japana, kao i odlazak hrvatskih mladih filmaša u Japan.

Suradnja s ostalim festivalima zamišljena je kao nagrada onim mladim filmašima čiji filmovi budu najbolje ocijenjeni na Reviji djece. Ima li bolje nagrade od putovanja i upoznavanja svojih vršnjaka iz ostalih dijelova svijeta, te osmišljavanja novih filmskih suradnji?

Izuzev različitih suradnji, novitet ovogodišnje Revije je međunarodni žiri djece. Dakle, uz djecu iz Čakovca (Luka Jalšovec, Dorotea Marciuš, Magdalena Maček, Nika Carin, Karla Korunek), žiri će činiti i djeca iz Italije i Turske (zahvaljujući gore navedenim suradnjama), te Srbije (Sofija Nedić, Mina Lentijević, Darija Stefanović i Ilija Stefanović), Slovenije (Veronika Strnad, Julija Petan, Ivo Jakovina, Hana Jakovina) i Mađarske (Rebeka Gábeli, Botond Gábeli, GroschPanni, Szatmári Dóra), koji čine sudionike Seminarsko-radioničkog programa medijske pedagogije.

Također, novitet su interaktivna predavanja pod nazivom Žiri nas uči. Naime, članovi žirija Boris Poljak, Simon BogojevićNarath, Maja Flego i Slaven Zečević održat će predavanja posvećena redom kameri i snimanju, animaciji, filmskim temama i montaži. Na taj način, žiri neće samo kritizirati i hvaliti, već mlade filmaše učiti i nečem novom.

U okviru Reviji će se održati i Seminarsko-radionički program medijske pedagogije za voditelje filmskih družina iz regije (Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije) poduprijet od strane Agencije za mobilnost i programe EU, odnosno programa Erasmus+. Produkt seminara, između ostalog, bit će i koristan priručnik o medijskoj pedagogiji u regiji.

U svakom slučaju, zanimljiva je Revija pred nama. Prepuna sadržaja: i za velike i za male.

15.09.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg