Novosti

93 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Selekcijska komisija u sastavu Simon Bogojević Narath, Čejen Černić, Maja Flego, Boris Poljak i Slaven Zečević sinoć su donijeli odluku o čak 93 dječja filmska ostvarenja koja ulaze u natjecateljski program ovogodišnje 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, nacionalne manifestacije posvećene filmovima osnovnoškolaca.

Na ovogodišnju Reviju bila su ukupno prijavljeno 144 filma mladih autora što svjedoči o kvaliteti rada u području dječjeg filmskog stvaralaštva, kao dijela medijskog obrazovanja za koji se Hrvatski filmski savez kao priređivač Revije konstantno zalaže. Prijavljeni filmovi pristigli su iz svih dijelova Hrvatske, a u ovogodišnji natjecateljski program uvrštena su ostvarenja iz Čakovca, Donjih Kukuruzara, Dugog Sela, Fužina, Gračaca, Koprivnice, Korčule, Luke, Ivanovca, Macinca, Male Subotice, Orehovca , Osijeka, Rijeke, Sesveta, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Velike Gorice, Vrbovca, Vrbnika, Šipana, Zadra, Zagreba i Zaprešića. Najagilnije skupine stižu iz Varaždina (Filmsko-kreativni studio Vanima s 20 uvrštenih filmova), Zaprešića (Foto kino video klub Zaprešić s 9 filmova u programu) te Čakovca i Zagreba (Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava s po 7 selektiranih filmova). Kao i posljednjih par godina, najzastupljenija je produkcija animiranih filmova koji obuhvaćaju više od polovice programa (čak 49 naslova), a slijede dokumentarni i igrani filmovi (s po 16 naslova), TV reportaža (8 naslova) i već godinama najslabije zastupljena otvorena kategorija (sa samo 4 naslova).

Autorima odabranih radova čestitamo i nadamo se da se vidimo za nešto više od mjesec dana u čak tri grada u kojima se ovogodišnja Revija održava: u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu uz priređivačku pomoć čak tri filmske udruge, odnosno družine: Filmsko-kreativnog studija Vanima iz Varaždina, Osnovne škole Martijanec iz Martijanca i Škole animiranog filma Čakovec iz Čakovca.

Inače, ovogodišnje Revijsko izdanje nudi mnogo novih sadržaja – između ostalog u okviru iste će se održati i Seminarsko-radionički program medijske pedagogije za voditelje filmskih družina iz regije (Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije) poduprijet od strane Agencija za mobilnost i programe EU, odnosno programa Erasmus+. Također, žiri djece će osim malih Čakovčana činiti i mladi filmaši iz Makedonije, Turske, Italije i Armenije, pa tako dječja Revija dobiva i internacionalni karakter.

Popis ostvarenja uvrštenih u natjecateljski program potražite na sljedećem linku.

12.08.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg