Novosti
52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Medijsko-edukacijski seminar

Trideset odabranih

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja završena je 52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja je od 25. do 27. rujna održana u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu.

U kategoriji animiranog filma prvu je nagradu po odluci stručnog žirija dobila Velika bijela kokoš autora iz OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo, drugu Jutarnja kava Narodnog sveučilišta Dubrava, Zagreb, a treću dijele Zlatna ŠAF Čakovec i Frizura FKVK Zaprešić. Međunarodni žiri djece dodijelio je posve različite nagrade, pa je pobjednikom proglašeno Sjećanje na jednu ljubav OŠ Nikole Tesle, Gračac, drugu je nagradu dobio Krug smrti FKVK Zaprešić, a treću Drugačiji FKS Vanima, Varaždin.

Najboljim igranim filmom stručni je žiri proglasio Ogledalo OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb, a istom je filmu međunarodni žiri djece dodijelio drugu nagradu, dok je drugu nagradu stručnog žirija dobila Disciplina FKVK Zaprešić, a treću po odluci oba žirija dijele Bumerang dobrote u 6a Filmske skupine OŠ Strahoninec, Čakovec i Durica, FVD Mravec, Koprivnica. Žiri djece najboljim je igranim filmom proglasio Kino FKVK Zaprešić.


Photo by Adrian Žgaljić

Za najbolji dokumentarni film odlukom stručnog žirija proglašen je Isti, a tako različiti OŠ Katarine Zrinske, Mečenčani, Donji Kukuruzari, koji je osvojio i treću nagradu po odluci međunarodnog žirija djece, drugu je nagradu dobila Prilagodba FKVK Zaprešić, a treću Zvučna kulisa OŠ Bartola Kašića/Udruge Manda - film i riječ, Zagreb. Dječji žiri najboljim je dokumentarnim filmom proglasio Djeco Ivica se zovem Foto-kino kluba Ivanovec, Čakovec, a drugu nagradu dodijelio filmu Katica za sve Udruge Hodači po žici, Zagreb. Stručni žiri treću je nagradu dodijelio filmu Katica za sve Udruge Hodači po žici, Zagreb.

Prva nagrada za TV-reportažu odlukom stručnog žirija nije dodijeljena, drugu su podijelili Ponos Čakovca Filmske skupine OŠ Strahoninec, Čakovec, koja je dobila i drugu nagradu žirija djece, i Dobitak ili gubitak Udruge Hodači po žici, Zagreb, a treću Kamen od kamena Filmske družine Z(k)adar/OŠ Stanovi, Zadar i Ja znam svoj cilj OŠ Marije Jurić Zagorke/Filmske družine ZAG, Zagreb. Odlukom međunarodnog žirija djece pobijedila je reportaža Ima vremena Doma mladih, Rijeka, a treću nagradu osvojila je Jer me srce vleče OŠ Mala Subotica.

U otvorenoj kategoriji stručni je žiri najboljim proglasio I ovce i novce Družine Kreše Golika, Fužine, koji je dobio i treću nagradu međunarodnog žirija djece, dok je drugu nagradu dobila Glasna tišina OŠ Bartola Kašića/Udruge Manda - film i riječ, Zagreb, a treća nije dodijeljena. Dječji žiri je za najbolji film u otvorenoj kategoriji izabrao Slowmotion Doma mladih, Rijeka, a drugu je nagradu dobio Happy by Kata OŠ Katarine Zrinske, Mečenčani, Donji Kukuruzari.

Najbolji je radionički film po mišljenju članova stručnog žirija Žuto/Yellow Filmsko-kreativnog studija Vanima, Varaždin, dok je posebno priznanje dobio Otok Panši Škole filma Šipan. Najboljim radioničkim filmom međunarodni je dječji žiri proglasio Cvit s baldekina nastao na 53. međunarodnom dječjem festivalu Šibenik.

Projekcijom radioničkih ostvarenja s radionica za animirani, igrani i dokumentarni film i za TV-reportažu i usvajanjem seminarskih zaključaka, u nedjelju navečer će biti službeno dovršen i Medijsko-edukacijski seminar koji je u tri grada trajao od 23. do 28. rujna, sa sudionicima iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Turske i Hrvatske. A uskoro se očekuje i izdavanje priručnika nastalog za vrijeme trajanja seminara i njegova promocija, najvjerojatnije na nadolazećem Dubrovnik Film Festivalu.

Duško Popović

28.09.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg