Novosti
Medijsko-edukacijski seminar

… i još četiri filma

Medijsko-edukacijski seminar, kojem je financijsku potporu pružio program Erasmus + Agencije za mobilnost i programe EU za cjeloživotno učenje, namijenjen visokom obrazovanju, održan je od 23. do 28. rujna u Varaždinu i Čakovcu (s kraćim boravkom u Ludbregu), uz programe 52. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a na njemu su sudjelovali predstavnici Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije te grupa voditelja školskih filmskih skupine iz Hrvatske. Između drugih informacija koje su sudionici razmijenili moglo se čuti i kako je u Hrvatskoj (a slično je i drugim zemljama u regiji) tek 12 školskih sati godišnje namijenjeno medijskoj kulturi odnosno da je u nas samo 11 srednjih škola u kojima se redovito provode takve aktivnosti!

Seminar je poslužio i kao platforma za nastanak priručnika o medijskoj pedagogiji u kojem su sakupljena iskustva i spoznaje iz zemalja sudionica te razmišljanja i preporuke za daljnji razvoj. Promocija priručnika očekuje se već na Dubrovnik Film  Festivalu, sredinom listopada.


Photo by Adrian Žgaljić: Autori pozelenjeli od muka

Konačno, u radioničkom dijelu seminara snimljena su četiri rada u čijem su nastanku sudjelovala djeca iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Srbije i Turske. Na maloj, gotovo bi se reklo intimnoj, a svakako osjećajem ponosa nabijenoj prezentaciji koja je održana u nedjelju, u Salonu na trećem katu čakovečkog hotela Park, s kliznim početkom, negdje između šest i pola sedam popodne, dok se sumrak navlačio (skupa s komarcima!) iznad grada, okupilo se petnaestak autora, sudionika i gledatelja (neki su sjedili na podu, neki stajali…) ne bi li vidjeli rezultate četverodnevnih napora.  Dobro, peterodnevnih, jer je Sandra u krilu još držala laptop na kojem se finalizirao animirani film (prikazan je zadnji, kad se sve sleglo), a Ivanini podočnjaci i Karlova i Antonijova trodnevna brada svjedočili da se radilo svake noći, da bi se stiglo. Jedino je Ksenija bila ne može mene ništa slomiti nasmijana, kao i uvijek! Bili su tu i Nikola Janković i Matija Žibrat koji su uvelike pomagali svojim tehničkim, i drugim znanjima.

I pilo se, kakav je već red na takvim projekcijama. Mislim, pilo se čokoladno mlijeko jednog od naših sponzora, ali, pilo se! Neki su popili čak dva, vidio sam.

U radionici za igrani film koju su vodili Antonio Britvar i Karlo Batistić, obojica iz Udruge Hodači po žici, nastao je simpatičan rad A Bad Idea o klincima koji najprije ne znaju što bi uopće snimali (film o filmu!), a onda se odluče za priču o zločestoći koja ukrade bezazlenoj prolaznici žensku torbicu, pa ga svi jure. Ivana Rupić, voditeljica radionice za TV-reportažu snimila je s djecom izvrsnu priču Varaždin barocco o 44. baroknim glazbenim svečanostima, s nizom relevantnih izjava i komentara sudionika, organizatora i prolaznika na varaždinskim ulicama, a članovi radionice za dokumentarni film, koji su uglavnom imali malo ili ništa filmskog iskustva, što se malo vidjelo kroz obilje kadrova snimljenih u kontralihtu i slično, ali dobro, djeca uče, a vodila ih je Ksenija Sanković iz KKK, snimili su film o maloj Turkinji koja je bila članica međunarodnog žirija djece na 52. reviji, a za vrijeme njenog trajanja proslavila rođendan, radosno zaprepaštena pažnjom i simpatijom druge djece i organizatora. Za to su se vrijeme animatori, koje su vodile članice VANIMA-e Morana Bunić i Iva Šobak, pozabavili pričom Animal Kingdom o raznim dijelova svijeta predstavljenim kroz za njih karakteristične životinje.  

I tako, završilo je kako je jedino i bilo moguće, s filmom, zbog kojeg smo svi (i svi drugi) bili tu, s tim osjećajem ponosa, zadovoljstva i smirenosti, kad je sve prošlo kako treba. I s nadom da ćemo se ponovo, uskoro, opet sresti!       

Duško Popović

29.09.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg