Novosti

Na 52. Reviji nagrađeno 29 dječjih filmova

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja u Centru za kulturu Čakovec u nedjelju je završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Članovi Stručnog ocjenjivačkog suda, Simon Bogojević Narath, Čejen Černić, Maja Flego, Boris Poljak i Slaven Zečević te 22 djece iz Hrvatske i inozemstva koji su činili Međunarodni ocjenjivački sud djece,dodijelili su nagrade za filmove u pet natjecateljskih kategorija: animirani film, igrani film, dokumentarni film, TV reportaža i otvorena kategorija.

- Ovogodišnja Revija je po prvi put uvela međunarodni segment – dječji žiri, koji čine djeca iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Italije, Turske. Također, počele su se ostvarivati suradnje sa sličnim festivalima diljem svijeta – Tokyo Kinder Film Festival, Seattle Film Festival, talijanski Giffoni Experience, Giffoni Makedonija... Nagrađeni filmovi s Revije prikazivat će se na tim festivalima, a njihovi autori će ondje sudjelovati na radionicama ili kao članovi žirija. Vjerujem da je to jedna dodana vrijednost Revije – rekla je organizatorica Marija Ratković Vidaković iz Hrvatskog filmskog saveza te dodala da kvaliteta filmova raste iz godine u godinu. Na 52. Reviju prijavljena su 149 filmska rada, a njih 92 je uvršteno u natjecateljski program.

Najboljim filmom u kategoriji animiranog filma odlukom stručnog žirija proglašena je Velika bijela kokoš učenika OŠ Josipa Zorića iz Dugog sela.  Drugu nagradu odnijela je Jutarnja kava zagrebačkog Narodnog sveučilišta Dubrava, a trećeplasirana su dva filma – Zlatna, autora iz čakovečke Škole animiranog filma te Frizura, rad djece FKVK Zaprešić. Odlukom žirija djece prvo mjesto pripalo je animiranom filmu Sjećanje na jednu ljubav OŠ Nikole Tesle u Gračacu, drugo Krugu smrti, FKVK Zaprešić, a treće filmu Drugačiji varaždinskog FKS Vanima.

U kategoriji igranih filmova pobijedio je film zagrebačke OŠ Većeslava Holjevca, Ogledalo, a tom je filmu žiri djece dodijelio drugu nagradu. Drugoplasirana prema stručnom žiriju je Disciplina, FKVK Zaprešić, dok su i stručni žiri i međunarodni žiri djece Bumerangu dobrote u 6a, Filmske skupine OŠ Strahoninec, Čakovec dodijelili treću nagradu. Djecu iz žirija ipak se najviše dojmio film Kino, FKVK Zaprešić, kojem su dodijelili prvu nagradu.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je Isti, a tako različiti, OŠ Katarine Zrinski, Mečenčani, Donji Kukuruzari kojem su djeca dodijelila treću nagradu. Na drugom mjestu je Prilagodba, FKVK Zaprešić, a treću nagradu su osvojila dva dokumentarca,Zvučna kulisa, zagrebačke OŠ Bartola Kašića i Udruge Manda – film i riječ te Katica za sve kojem je i dječji žiri dodijelio drugu nagradu. Djeca su najboljim dokumentarnim filmom proglasili Djeco, Ivica se zovem Foto-kino kluba Ivanovec, Čakovec.

U kategoriji TV reportaženije dodijeljena prva nagrada stručnog žirija, a drugu su podijelile dvije reportaže – Ponos Čakova Filmske skupine OŠ Strahoninec i Dobitak ili gubitak zagrebačke Udruge Hodači po žici. Treća nagrada također je pripala i reportaži Kamen od kamena Filmske družine Z(k)adar/OŠ Stanovi, Zadar i reportaži Ja znam svoj cilj zagrebačke OŠ M.J. Zagorke/Filmske družine ZAG. Međunarodni sud djece najboljom je proglasio Ima vremena Doma mladih Rijeka, drugoplasiranom Ponos Čakovca, a treću nagradu dodijelili su OŠ Mala Subotica za Jer me srce vleče.

I ovce i novce Družine Kreše Golika, Fužina, najbolji je film u otvorenoj kategoriji po mišljenju stručnog žiri dok su im djeca dodijelila treću nagradu. Na drugom je mjestu Glasna tišina zagrebačke OŠ Bartola Kašića i Udruge Manda – film i riječ, a treću nagradu nisu dodijelili. Žiri djece je pak prvu nagradu dao filmu Slowmotion riječkog Doma mladih, a drugu Happy by Kata OŠ Katarine Zrinski, Mečenčani, Donji Kukuruzari.

Film Žuto/Yellow varaždinske Vanime, prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda, najbolji je radionički film, a Otok Panši Škole filma Šipan dobio je posebno priznanje. Djecu se najviše dojmio radionički film Cvit s baldekina.

Nakon dodjele nagrada prikazani su radovi ostvareni na radionicama te su usvojeni zaključci sa seminara. Seminarsko-radionički program medijske pedagogije, poduprijet od programa Erasmus+, trajao je od utorka, a sudjelovali su voditelji filmskih družina i djeca iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Turske. Na kraju Seminara prikazani su filmovi nastali u okviru radionica, a uskoro nas očekuje i izdavanje priručnika o medijskoj pedagogiji u regiju , proizašlog iz Seminara. Ovogodišnja Revija održavala se od 25. rujna u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Škole animiranog filma Čakovec i Osnovne škole Martijanec.

29.09.2014.

Programski raspored Raspored projekcija

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin
Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Osnovna škola Martijanec, Ludbreg