Novosti

Mlade hrvatske filmašice sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj

U grčkom gradu Pyrgosu na zapadnom Peloponezu, u blizini nekadašnje Olimpije, i ove se godine, po 16. put, održava Camera Zizanio - Europski susret audiovizualnog stvaralaštva mladih. Camera Zizanio je mjesto susreta stotine djece i mentora iz Grčke i cijele Europe koji se sastaju kako bi predstavili svoj radove, razmijenili ideje, surađivali i dogovorili buduće zajedničke aktivnosti. Pokrenut je 2001. godine kao inicijativa neprofitne organizacije Youth Plan u okviru aktivnosti međunarodnog festivala filmova za djecu i mlade – Olympia, koji se i ove godine održava paralelno.

Hrvatski filmski savez u Grčkoj ove godine predstavljaju Albiana Morina i Tea Harčević, učenice iz Srednje škole Petrinja, a kojima je put na Cameru Zizanio nagrada za uspjeh na 21. Filmskoj reviji mladeži i 9. Four River Film Festivalu, na kojima su osvojile nagradu za najbolji film slobodnog stila. Kao njihova voditeljica u Grčku je otputovala i Svjetlana Višnić iz Kinokluba Karlovac, članica organizacijskog tima Revije i Festivala. Njima se na putu pridružila i delegacija Festivala filmova djece i mladeži mediteranskih zemalja – DUFF. Nju čine Miro Bronzić i Boris Njavro, a koji su u sklopu festivala održali i prezentaciju DUFF-a.

Albiana i Tea tijekom svojeg boravka, osim gledanja ponajbolje filmske produkcije djece i mladih u okviru natjecateljskog programa, sudjeluju i na radionicama koje okupljaju djecu i mlade iz cijele Europe, a čiji će konačni proizvodi biti kratki filmovi. Njihova voditeljica Svjetlana prenijela je svoje viđenje susreta mladih filmaša u Grčkoj – ''Camera Zizanio i Olympia festival okupili su filmaše sa svih krajeva Europe. Tako se u Pyrgosu trenutno druže gosti iz Nizozemske, Latvije, Austrije, Španjolske, Irske, Srbije, Poljske, Bjelorusije, Hrvatske, a sve ih, osim filma, povezuje i rad na projektu Mythos. Projekt je zamišljen kao višednevna radionica, filmska vježba i ujedno platforma za druženje i upoznavanje iz koje će proizaći više kratkih filmskih uradaka s ciljem podizanja svijesti o određenoj problematici.

Tema ovogodišnjeg projekta je podizanje svijesti o temi koja je zaboravljena ili zanemarena. Sudionici su dobili punu slobodu odabira problematike, a što su sudionici prepoznali kao problem i što je proizašlo iz pet dana druženja i snimanja, saznat ćemo na prezentaciji u petak. Naša grčko-nizozemsko-hrvatska ekipa uputila se u istraživanje praznine i ispunjenosti. Inspiraciju smo našli u staroj tvornici, danas praznoj i napuštenoj, a sasvim blizu centra Pyrgosa, blizu živosti, stvaralačke energije i - ispunjenosti. U pitanje ispunjenosti zakoračili smo na osobnoj razini, pokušali ju prenijeti u jednu praznu građevinu i pokazati kako na nas djeluju napušteni prostori, bilo u Pyrgosu, Petrinji ili Karlovcu i što sve od njih može nastati kako bi postali - ispunjeni.''

Camera Zizanio je sjajno mjesto za prezentaciju festivala u organizaciji Saveza - Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, koji su već prepoznati na međunarodnoj filmskoj sceni za mlade, te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece – nacionalnog festivala koji se od ove godine počeo otvarati u međunarodnom kontekstu. Tako se u sklopu ovogodišnje konkurencije Camere Zizanio prikazuje preko desetak filmova mladih hrvatskih filmaša do 20 godina starosti. Prikazuje se čak šest filmova nastalih unutar FKVKZ Zaprešić: Navis, Eko, Misija, Labirint, Ajmo nekud te Zeka peka. Blank_filmski inkubator iz Zagreba zastupljen je filmom Hana, Hano, Hanice, koji je na ovogodišnjoj Reviji mladeži osvojio i nagradu za najbolji igrani film. Škola animiranog filma Čakovec predstavlja dva uratka, Ništ'me ne zanima i Wake me up. U konkurenciji se nalaze i filmovi Moja prva ljubav Udruge ZAG iz Zagreba, Juha filmske družine Muškog učeničkog doma Dubrovnik, film CSI Gam početak grupe GAMad1992 iz Rijeke te film Don Ron Kupus organizacije iz Zagreba.

Želimo našoj delegaciji što kreativniji i uspješniji boravak u Pyrgosu, a filmovima naših mladih filmaša puno festivalskih uspjeha!

08.12.2016.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

Mladi hrvatski filmaši sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Zatvorene 22. Revija i Festival, proglašeni pobjednici! Omlet Petak na Reviji i Festivalu: posljednje projekcije natjecateljskog programa, dokumentarac Iza lica zrcala te filmski kviz! Četvrtak na Reviji i Festivalu: natjecateljski program, niz radionica, filmovi Gorana Ribarića i Trampolin Katarine Zrinke Matijević
Kajgana Utvrdo Započeli 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival! Šorbula Počinju Filmska revija mladeži i Four River Film Festival – prvi festivalski dan donosi bogat program Uz doručak s jajima predstavljeni 22. Filmska revija mladež i 10. Four River Film Festival u Karlovcu! Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem Autorice dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži: od 37 naslova u konkurenciji, čak 26 režirale redateljice Natječaj "Pack&Pitch" u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala i ove vas godine vodi na snimanje vlastitog filma u Hollywood! Još niste završili svoj film? Imamo novu kategoriju samo za vas! Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva! Prijave za kategoriju „Work in progress“ u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala otvorene su do 15. kolovoza! Mladi animator Luka Pisačić na radionici Prodigy Camp u Seattlu Objavljen natjecateljski program 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala! JOŠ 7 DANA OTVORENE PRIJAVE ZA REVIJE DJECE I MLADEŽI! OTVORENE PRIJAVE ZA 22. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 10. FOUR RIVER FILM FESTIVAL – OVE GODINE USPOSTAVLJENA JE I KATEGORIJA WORK IN PROGRESS Ekipa za 50 - jubilarni broj „Dnevnika u boci!“ Mlade hrvatske filmašice sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Dnevnik u boci – odsada tijekom cijele festivalske godine! Revijski i obrazovni programi Hrvatskog filmskog saveza predstavljeni u Los Angelesu Predstavnice Hrvatskog filmskog saveza i Four River Film Festivala na All American High School Film Festivalu u New Yorku