Novosti
22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival

Utvrdo

Za dugogodišnje posjetitelje Karlovca jedno je od većih (a ugodnih) iznenađenja lijepi paviljon koji se odnedavno pojavio u parku, skoro u neposrednoj blizini Zorin doma. I jednako oku ugodne prilazne staze koja ga okružuju. Uljepšao je filmski Karlovac, moglo bi se reći, kao vrijedna cameo uloga u kakvom dobrom filmu. Samo što će, vjerujemo, njegova uloga potrajati jako dugo!  

Poslije svečanog otvaranja 22. filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala koje je, stjecajem kišnih okolnosti, ipak održano u Zorin domu ispunjenom do zadnjeg mjesta, svima je postalo jasnije zašto se toliko govori o jajima. Jaja su obilježje ovogodišnjih Revije i Festivala, pa se uz tradicionalno žutilo lišća u karlovačkim parkovima i slavljenički, filmski žuti tepih sada pridružilo žutilo žumanjaka u jajima pa je cijeli grad posve žut.

Prije prigodne svečanosti vrijedno se radilo, pa su u Gradskom muzeju održana dva programa pod zajedničkim nazivom Najbolje iz dječje filmske kuhinje, o ljubavi odnosno o toleranciji, pa radionički program za osnovnoškolce, u suradnji s Foto danima mladih, a nazvan Foto priča, debata Snimati nasilje ili reagirati na njega?, a zatim i piknik i speeddating. Radni su dan i svečana večer 22. filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala zaokruženi projekcijom filma redatelja Igora Bezinovića Kratki izlet, koji je u Karlovcu premijerno prikazan. I, naravno, glazbenim druženjem koje je potrajalo do uhu-hu!     

Program se u srijedu sastoji od dva predstavljanja srednjoškolskih filmskih aktivnosti, onog slovenskog filmskog kampa Film Smoothie iz Maribora te već sedmogodišnje (počela 2010.) Ljetne škole filma Gunja, odnosno prve dvije revijsko-festivalske projekcije u Zorin domu. U Gradskom muzeju se nastavljaju projekcije Najbolje iz dječje filmske kuhinje, prvo s temom Ja i svijet oko mene, a onda Prijateljstvo. Popodne Relativity school održava svoj Work in progress, a navečer se u prvom programu Nekad lauerati Revije i Festivala, a danas? odvija autorska večer s Čejen Černić, pobjednicom 39., tada još zajedničke Revije djece i mladih održane 2001. u Čakovcu, s dokumentarnim filmom I to smo mi, i prikazuje igrani film Dan bez imena makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, koji govori o misterioznoj smrti četvoro tinejdžera. Počinje se baš, onako, tvrdo!    

Općenito se misli kako je utvrdo kuhana jaja lakše pripremiti nego ona na šorbulu, a najveći je problem naravno u neravnomjernosti kuhanja dva dijela jajeta, bjelanjka i žumanjka. Dovoljno je uzeti nekoliko jaja (koja se, kažu, više vole kuhati u društvu) i veliki lonac (jaja ipak, ma koliko društvena bila ne bi trebala biti nagurana), preliti ih  hladnom vodom, pa sve staviti na vatru, a kada malo zakuhaju ili čim vidimo mjehuriće, ugasiti vatru i poklopiti posudu. Jaja će tako odležati desetak minuta, a onda ih valja isprati hladnom vodom. Pri kuhanju visoka temperatura stvrdne proteine  u bjelanjku, ali prekuhavanjem se izazove kemijska reakcija koja stvara zelenkasto-sivi ovoj oko žumanjka. Kipuća voda može uzrokovati neželjeno pucanje ljuske, pa je bolje kuhati na manjoj temperaturi.

A jaja se najbolje gule tako da im se ljuska zdrobi na što više malih dijelova, pa ih je lako odjednom skinuti. Bar, u pravilu. Utvrdo skuhana jaja neki samo posole i zagrizu cijela, drugi ih narežu na ploške pa slože po sendvičima, treći ih oblože mljevenim mesom i naprave ukusnu roladu, četvrti…   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

13.09.2017.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

Mladi hrvatski filmaši sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Zatvorene 22. Revija i Festival, proglašeni pobjednici! Omlet Petak na Reviji i Festivalu: posljednje projekcije natjecateljskog programa, dokumentarac Iza lica zrcala te filmski kviz! Četvrtak na Reviji i Festivalu: natjecateljski program, niz radionica, filmovi Gorana Ribarića i Trampolin Katarine Zrinke Matijević
Kajgana Utvrdo Započeli 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival! Šorbula Počinju Filmska revija mladeži i Four River Film Festival – prvi festivalski dan donosi bogat program Uz doručak s jajima predstavljeni 22. Filmska revija mladež i 10. Four River Film Festival u Karlovcu! Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem Autorice dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži: od 37 naslova u konkurenciji, čak 26 režirale redateljice Natječaj "Pack&Pitch" u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala i ove vas godine vodi na snimanje vlastitog filma u Hollywood! Još niste završili svoj film? Imamo novu kategoriju samo za vas! Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva! Prijave za kategoriju „Work in progress“ u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala otvorene su do 15. kolovoza! Mladi animator Luka Pisačić na radionici Prodigy Camp u Seattlu Objavljen natjecateljski program 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala! JOŠ 7 DANA OTVORENE PRIJAVE ZA REVIJE DJECE I MLADEŽI! OTVORENE PRIJAVE ZA 22. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 10. FOUR RIVER FILM FESTIVAL – OVE GODINE USPOSTAVLJENA JE I KATEGORIJA WORK IN PROGRESS Ekipa za 50 - jubilarni broj „Dnevnika u boci!“ Mlade hrvatske filmašice sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Dnevnik u boci – odsada tijekom cijele festivalske godine! Revijski i obrazovni programi Hrvatskog filmskog saveza predstavljeni u Los Angelesu Predstavnice Hrvatskog filmskog saveza i Four River Film Festivala na All American High School Film Festivalu u New Yorku