Novosti

Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva!

Natjecateljski program uključuje više od 70 naslova uključujući filmove prikazane na festivalima u Cannesu i Sundanceu

Zagreb, 14. kolovoza – Kraj ljetnih mjeseci i početak školske godine već tradicionalno u Karlovcu protječe u znaku filma – naime, od 12. do 16. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva.  22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival manifestacije su koje okupljaju brojne filmašice i filmaše iz regije i svijeta koji kroz filmske naslove vršnjacima i stručnjacima predstavljaju vlastitu filmsku strast; tako se na filmskom platnu u Karlovcu u rujnu 'odvrti' najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije.

Na natječaj je ove godine pristiglo rekordnih 1013 filmova, od čega 163 za Reviju te čak 850 za Festival – ove impozantne brojke, gotovo udvostručene u odnosu na broj prijava prethodne godine, svjedoče o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje te njihovom poimanju kao važnoj platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva kod mladih. Selekcijsku komisiju u sastavu Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić u natjecateljski program uvrstili su sveukupno 71 naslova – 34 strana filma u sklopu Festivala te 37 hrvatskih filmova u okviru Revije.

U prilog rastu, razvoju i vidljivosti Four River Film Festivala svakako ide i podatak da je 850 ovogodišnjih prijava 'doputovalo' iz čak 50 zemalja diljem svijeta, dok su u selekciju uvršteni filmovi iz SAD-a, Švedske, Grčke, Poljske, Srbije, Rusije, Irske, Danske, Libanona, Španjolske, Austrije, Jordana, Gruzije, Australije, Kanade i UK-a.

Poziciju Four River Film Festivala na međunarodnoj filmskoj sceni potvrđuje i to da su dva filma koja će biti prikazana u natjecateljskom programu, prethodno bila prikazana na najprestižnijim svjetskim međunarodnim festivalima – u Cannesu i Sundanceu.

Film Želim prebiti Clarka Petersa (I want to beat up Clark Peters) autora Josepha Picozzija kratka je i izrazito duhovita komedija (u maniri prpošnih američkih tinejdžerskih komedija o životu mladih i njihovim vezama) u kojoj glavni filmski junak mora pronaći načine kako da se nosi sa svježim ljubavnim brodolomom, a rješenje pronalazi u tome da pretuče novog dečka svoje neslužbene bivše djevojke. Film je ušao u selekciju na filmskom festivalu u Cannesu, što je svakako i dodatni dokaz bogatog potencijala ovoga mladog autora.

Na karlovačkom će se Festivalu prikazati i film Dim Koji Putuje (Smoke That Travels /trailer), osobni dokumentarac filmašice Kayle Briët, kojim nastoji sačuvati tradiciju i povijest svojih predaka – američkih starosjedilaca iz plemena Prairie Band Potawatomi. Film je prethodno prikazan na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, što svjedoči o njegovoj kvaliteti, a tematizira rad autoričina oca na očuvanju tradicije i folklornog sjećanja, propitujući povijesni i trenutni status američkih Indijanaca. Autorica u ovom filmu pritom oblikuje i vlastiti identitet na temelju kulture kojoj pripada te tako priča iz intimne sfere prerasta u općeljudsku, univerzalnu sferu propitujući pitanja identiteta i vremena.

Spomenute manifestacije kroz pet će dana uključiti i izuzetno bogat popratni program – od edukativnih radionica za mlade, predstavljanja filmskih radova djece sa srodnih manifestacija, predstavljanja međunarodnih srodnih projekata i manifestacija, sve do bogatog večernjeg programa za sve uzraste koji uključuje aktualne filmske radova suvremenih domaćih autorica i autora.

Kompletan festivalski program je besplatan. Detaljnije informacije pronađite na službenim web stranicama, a nove informacije o programu šaljemo uskoro.

14.08.2017.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

Mladi hrvatski filmaši sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Zatvorene 22. Revija i Festival, proglašeni pobjednici! Omlet Petak na Reviji i Festivalu: posljednje projekcije natjecateljskog programa, dokumentarac Iza lica zrcala te filmski kviz! Četvrtak na Reviji i Festivalu: natjecateljski program, niz radionica, filmovi Gorana Ribarića i Trampolin Katarine Zrinke Matijević
Kajgana Utvrdo Započeli 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival! Šorbula Počinju Filmska revija mladeži i Four River Film Festival – prvi festivalski dan donosi bogat program Uz doručak s jajima predstavljeni 22. Filmska revija mladež i 10. Four River Film Festival u Karlovcu! Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem Autorice dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži: od 37 naslova u konkurenciji, čak 26 režirale redateljice Natječaj "Pack&Pitch" u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala i ove vas godine vodi na snimanje vlastitog filma u Hollywood! Još niste završili svoj film? Imamo novu kategoriju samo za vas! Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva! Prijave za kategoriju „Work in progress“ u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala otvorene su do 15. kolovoza! Mladi animator Luka Pisačić na radionici Prodigy Camp u Seattlu Objavljen natjecateljski program 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala! JOŠ 7 DANA OTVORENE PRIJAVE ZA REVIJE DJECE I MLADEŽI! OTVORENE PRIJAVE ZA 22. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 10. FOUR RIVER FILM FESTIVAL – OVE GODINE USPOSTAVLJENA JE I KATEGORIJA WORK IN PROGRESS Ekipa za 50 - jubilarni broj „Dnevnika u boci!“ Mlade hrvatske filmašice sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Dnevnik u boci – odsada tijekom cijele festivalske godine! Revijski i obrazovni programi Hrvatskog filmskog saveza predstavljeni u Los Angelesu Predstavnice Hrvatskog filmskog saveza i Four River Film Festivala na All American High School Film Festivalu u New Yorku