Novosti

Četvrtak na Reviji i Festivalu: natjecateljski program, niz radionica, filmovi Gorana Ribarića i Trampolin Katarine Zrinke Matijević

Ovaj filmski četvrtak u Karlovcu započeo je u 9.30 sati projekcijom filmova iz natjecateljskog programa te programom Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima u sklopu kojeg je predstavljen Rough Cut Film Festival iz SAD-a.  Spomenuti festival osmišljen je kako bi se razvila vertikalna filmska zajednica u regiji Philadelphije prikazivanjem originalnih filmova srednjoškolskih, sveučilišnih i drugih neprofitnih programa medijske izrade te nezavisnih filmaša iz Philadelphije mlađih od 25 godina.

U 10 i 12 sati u Gradskom muzeju održan je program Najbolje iz dječje filmske kuhinje, i to s temama Bullying te U zdravom tijelu zdrav duh.

Nova porcija filmova iz natjecateljskog programa uslijedit će u 12 sati GK Zorin dom uz program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima u sklopu kojeg će se predstaviti Privatna umjetnička gimnazija iz Hrvatske. Privatna umjetnička gimnazija prva je i jedina gimnazija u Hrvatskoj koja radi po modelu umjetničke gimnazije, kao nove specijalizirane gimnazije, utemeljenom na rezultatima suvremene metodičke znanosti i napredne nastavne prakse.

Od 15 do 17 sati na različitim lokacijama bit će održan niz radionica za učenika i mentore:  Masterclass o radu na dizajnu zvuka filma Kratki izlet koji će voditi višestruki osvajač Zlatnih arena na tom polju, Martin Semenčić; Studija slučaja rada na projektu Slice of Life, svojevrsni hommage Blade Runneru, diplomiranog vizualnog umjetnika, nekadašnjeg laureata Revije i Festivala, a danas člana žirija, Luke Hrgovića; Masterclass o Copyrightu u filmskoj glazbi pod vodstvom pravnice Sare Al Hamad, voditeljice projekata u IDM Musicu, jedna od prvih volontera Revije i Festivala 2007. godine. Radionicu Poduzetništvo u kulturi vodit će mladi poduzetnik Filip Trezner koji će filmašima otkriti „kvake 22“ svog posla kroz primjere uspješnih projekata koje vodi, poput Foto dana mladih, Pick Up Music Festivala itd. Metodičku radionicu za mentore s naglaskom na američki sustav vodit će pak filadelfijski profesor medijske kulture Douglas Hermann.

U 17 sati u GK Zorin dom bit će održan radionički program Pack & Pitch koji se održava u suradnji s Relativity školom iz Los Angelesa; to je radionica za razvoj filmske priče u okviru koje je putem natječaja izabrano pet ideja koje će se razraditi s mentorima iz Škole te u obliku pravog pitchinga prezentirati svim sudionicima festivala. Autor najboljeg Pitcha za nagradu dobiva odlazak na radionicu na Relativity School sljedeće godine.

U ranim večernjim satima uslijedit će druženje u dvoru Novigrad na Dobri, gdje će biti i održan večernji program festival. U 20.30 sati u okviru programa Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? bit će održana autorska večer s Goranom Ribarićem. Ribarić je mladi autor koji je sudjelovao na prvim karlovačkim izdanjima Revije mladeži. Pored dokumentarca Mozart u Salzburgu koji je nagrađen na 39. Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Samoboru, autorska večer  donosi i njegovo najnovije ostvarenje, kratki igrani film Točka zarez.

Uslijedit će projekcija igranog filma Trampolin – riječ je o dugometražnom igranom prvijencu Katarine Zrinke Matijević. U središtu filma je sedmogodišnja Lina koja, bježeći od nasilne majke, utjehu pronalazi u tinejdžerici Niki i četrdesetgodišnjoj učiteljici ritmike Nikolini. One, kao dva ogledala, zrcale Lininu moguću budućnost. Ta tri toka, tri ženska lika isprepliću se u sličnoj životnoj sudbini. Susrećući jedna drugu mijenjaju svoje živote te raskrinkavaju tajnu o bolnim rascjepima unutar svojih obitelji. Trampolin je film o ljubavi, ali ne i ljubavni film. To je film koji preispituje mračne i ustrašene, nježne i podržavajuće, krhke i jake slojeve odnosa između majki i kćeri; film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana; film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblijede. U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu na Pula Film Festivalu 2016) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović.

14.09.2017.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kinoklub Karlovac

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Karlovac
Županija Karlovačka
Turistička zajednica grada Karlovca

Tehnička podrška

Gimnazija Karlovac
Zajednica tehničke kulture Karlovac

Mladi hrvatski filmaši sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Zatvorene 22. Revija i Festival, proglašeni pobjednici! Omlet Petak na Reviji i Festivalu: posljednje projekcije natjecateljskog programa, dokumentarac Iza lica zrcala te filmski kviz! Četvrtak na Reviji i Festivalu: natjecateljski program, niz radionica, filmovi Gorana Ribarića i Trampolin Katarine Zrinke Matijević
Kajgana Utvrdo Započeli 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival! Šorbula Počinju Filmska revija mladeži i Four River Film Festival – prvi festivalski dan donosi bogat program Uz doručak s jajima predstavljeni 22. Filmska revija mladež i 10. Four River Film Festival u Karlovcu! Predstavljanje filmskih početaka danas priznatih autora: autorske večeri s Čejen Černić i Goranom Ribarićem Autorice dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži: od 37 naslova u konkurenciji, čak 26 režirale redateljice Natječaj "Pack&Pitch" u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala i ove vas godine vodi na snimanje vlastitog filma u Hollywood! Još niste završili svoj film? Imamo novu kategoriju samo za vas! Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva! Prijave za kategoriju „Work in progress“ u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala otvorene su do 15. kolovoza! Mladi animator Luka Pisačić na radionici Prodigy Camp u Seattlu Objavljen natjecateljski program 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala! JOŠ 7 DANA OTVORENE PRIJAVE ZA REVIJE DJECE I MLADEŽI! OTVORENE PRIJAVE ZA 22. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 10. FOUR RIVER FILM FESTIVAL – OVE GODINE USPOSTAVLJENA JE I KATEGORIJA WORK IN PROGRESS Ekipa za 50 - jubilarni broj „Dnevnika u boci!“ Mlade hrvatske filmašice sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj Dnevnik u boci – odsada tijekom cijele festivalske godine! Revijski i obrazovni programi Hrvatskog filmskog saveza predstavljeni u Los Angelesu Predstavnice Hrvatskog filmskog saveza i Four River Film Festivala na All American High School Film Festivalu u New Yorku