Novosti

Predstavnice Hrvatskog filmskog saveza i Four River Film Festivala na All American High School Film Festivalu u New Yorku

Hrvatska filmska delegacija ovaj je tjedan putovala preko Atlantika! Sanja Zanki (Kinoklub Karlovac) i Marija Ratković Vidaković (Hrvatski filmski savez) boravile su na All American High School Film Festivalu (AAHSFF), koji se od 7. do 9. listopada održao u New Yorku. One su tijekom trajanja festivala promovirale revijske programe Hrvatskog filmskog saveza te Four River Film Festival.

AAHSFF je, uz National Film Festival for Talented Youth, najveći festival srednjoškolskog filma u SAD-u, a na njemu se prikazuju ponajbolji američki filmovi mladih. Festival tako okuplja i predstavlja najveće mlade talente te ih priprema za daljnji napredak u filmskoj industriji. Festival je i mjesto susreta i umrežavanja filmskih organizatora, profesionalaca i mentora kojima pak služi kao platforma za razmjenjivanje vrijednih iskustava i ideja.

Tajnica Hrvatskog filmskog saveza Marija Ratković Vidaković, na festivalu je sudjelovala na panelu „Poslovi u filmskoj industriji“, a održala je, među ostalim, i sastanke s direktorom AAHSFF-a, Tomom Oliviom, te s američkim partnerima iz Prodigy Camp-a i Relativity School-a. Također, u svrhu promocije Four River Film Festivala na festivalu su prikazana i četiri pobjednička filma s lanjskog izdanja Filmske revije mladeži koja se svake godine održava u Karlovcu, između ostalih i eksperimentalni film "Ana", čiji su autori Marko Bičanić i Nika Vahčić.

Posebno valja izdvojiti i prigodni festivalski štand na kojemu su gosti mogli saznati sve informacije o revijskim programima Saveza, a vrijedi zabilježiti da su već prvi dan svi materijali gotovo razgrabljeni. Marija i Sanja nam donose djelić atmosfere s promo štanda FRFF-a: "Donijele smo jedan kofer pun promo materijala: razglednica, kataloga FRFF-a i dječje Revije i sigurno jedan bunt Dnevnika u boci. Izvadile smo sve iz kofera i posložile jedan lijepi izložbeni stol - žuti da žući ne može biti (čak je i dječja Revija ove godine žuto plava). Devet sati kasnije, ostale smo skoro bez svega. U jednom trenutku smo počele nadopisivati kontakte na Dnevnike u boci i njih dijeliti umjesto vizitki. Iza svakog tog promo materijala stoji priča - nitko isti nije dobio u ruku bez recitacije o FRFF-u ili hrvatskom dječjem filmu. Nikad u jednom danu nismo toliko pričale o filmovima djece i mladeži."

Tako se, zahvaljujući našim predstavnicama i veselom žutom štandu, sve do dalekog New Yorka pronio dobar glas o hrvatskim filmovima djece i mladeži. Radujemo se budućim filmskim gostovanjima i suradnjama!

13.10.2016.